Foto: Kavaljer.

Förvaltarens bästa investmentbolagsfavoriter: “Köpläge i aktierna” 

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Rabatter och premier i all ära. Det viktigaste när det kommer till att hitta bra investmentbolagsinvesteringar är att titta på bolagens substansvärdestillväxt och affärsmodeller. I en intervju med Stock Magazine berättar Kavaljer-förvaltaren Peter Lindvall om: Favoritbolagen, tajming ställd mot långsiktighet och om aktierna han drömmer om att få köpa till rabatt. “Det kanske aldrig blir så”.  

Peter Lindvall förvaltar Kavaljer Investmentbolagsfond. Den består av ett 30-tal bolag som antingen är rena investmentbolag eller har en liknande struktur av konglomerat- och serieförvärvarform.

Innehaven är spridda över hela världen, men i denna artikel blir det fokus på de svenska investmentbolagen.

LÄS OCKSÅ: Experten: Fem heta investmentbolagstips

Investor och Industrivärden tyngst

Vid en titt på de svenska innehavens betydelse i fonden står det klart att Investor och Industrivärden är de som väger mest.

 – Det allra viktigaste vid köp av investmentbolag är att investera i riktigt bra bolag som har en bra historik och en riktigt bra ledning. De ska ha en affärsmodell som fungerar. De här kvaliteterna har verkligen både Investor och Industrivärden, säger Peter Lindvall.

Investor handlas just nu till en substansrabatt om cirka 14 procent medan Industrivärdens motsvarighet uppgår till cirka 8 procent, enligt Ibindex.

– Rabatterna kan variera en del över tid. För ett par år sedan handlades både Investor och Industrivärden till klart högre rabatter än vad de gör just nu. Men jag tycker inte att man ska fundera alldeles för mycket på det ändå. Vi köper för att det är bra bolag som vi vill äga på lång sikt. Det lär fortfarande vara rabatter i både Investor och Industrivärden när det är dags att sälja.

MISSA INTE: Investors vd Johan Forssell om kampen mot rabatten: ”Gör ingenting häftigt”

Investor har en vikt om cirka 8 procent och Industrivärden om runt 4 procent i fonden. Varför det?

 – Investor har både en högre substansvärdestillväxt, en bättre historik och en rabatt som är större. Det finns även en hel del spännande bolag inom Investor som inte är onoterade och som vi kan komma åt endast genom att köpa Investors aktie, säger Peter Lindvall.

SE ÄVEN: Industrivärdens vd Helena Stjernholm: ”Har stor värdepotential”

Latour tillbaka i portföljen

Aktuella substansrabatter och substanspremier kan dock givetvis användas i tajmingfrågor när det kommer till att ta enstaka beslut om att öka eller minska i ett investmentbolag, konstaterar Peter Lindvall.

Han tar Latour som ett exempel. När premien började närma sig 90 procent i samband med investmentbolagshaussen 2021 sålde Kavaljer sina aktier i bolaget.

– Det var ju helt orimligt. Nu har vi köpt tillbaka lite. Det är fortfarande en premie, men den är väldigt mycket lägre. Latour äger väldigt många kvalitetsbolag, både noterade och onoterade, och har alla möjligheter att lyckas väldigt bra på lång sikt.

Latour har en vikt om omkring 3 procent i portföljen. Premien uppgår just nu till strax över 10 procent.

YTTERLIGARE LÄSNING: Latours vd Johan Hjertonsson: ”Det finns alltid fina möjligheter”

Svolder tilltalar

Samma sak gäller för Svolder. Investmentbolaget utgör också runt 3 procent av Kavaljers portfölj och handlas till en premie på en bit över 10 procent.

Peter Lindvall betonar att han drömmer om att kunna köpa både Latour och Svolder till en rabatt.

 – De har ju haft rabatter rent historiskt, men jag är inte så säker på att det kommer att bli så igen. Vi får se.

Vad är det ni gillar med Svolder?

 – Det brukar vara så att små bolag kan mycket utvecklas mycket bättre än vad större kan göra. Det beror på att det är lättare för ett litet bolag att växa. Svolder har haft en fantastisk utveckling och gått mycket bättre än börsen. Det talar för att det blir en premie i aktien och vi tror att utvecklingen kommer att fortsätta.

Men är det värt att betala en premie för en börsportfölj som går att kopiera själv?

 – Det går att tänka så. Men Svolder har ofta möjlighet att vara ankarinvesterare i samband med olika spännande investeringar. Det har inte jag som privatperson. Sedan går det absolut att diskutera om hur stor premien ska vara. Jag tycker att runt 10 procent är okej, men det vore fantastiskt att få kunna köpa aktien till rabatt, säger Peter Lindvall.

LÄS OCKSÅ: 7 000 procent upp – nu tackar Svolders succé-vd Ulf Hedlundh för sig

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem