Ulf Hedlundh går vidare efter 30 år som vd för Svolder. Foto: Svolder.

7 000 upp – nu tackar succéchefen för sig

30 år och en totalavkastning på flera tusen procent senare är det dags att säga hejdå för Ulf Hedlundh när han lämnar småspararfavoriten Svolder. ”Över tid är det alltid bra att investera i kvalitativa småbolag”, säger investmentbolagets vd.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine 1 2023

Ulf Hedlundh har spenderat nästan halva sitt liv på Svolders vd-stol. Investmentbolaget är spunnet ur kapitalförvaltaren Alfred Berg där den 62-årige bergslagssonen inledde sin nu 40 år långa karriär inom finansbranschen.

– Ofta har det varit antingen väldigt, väldigt ljust eller väldigt, väldigt mörkt. Det har sällan varit något sådant där normalläge som vi människor kan eftersträva. Det går aldrig att veta vart börsen tar vägen på kort sikt och vi har gått igenom flera kriser. Men sett ur ett längre perspektiv blir rätt typ av långsiktigt sparande i aktier framgångsrikt, säger Ulf Hedlundh.

I höstas aviserades det att Ulf Hedlundh kommer att lämna sin roll som vd under våren 2023 och ersättas av Tomas Risbecker från AMF.

Sedan börsnoteringen 1993 har Svolders aktie, inklusive återinvesterad utdelning, stigit med omkring 7 000 procent. Utvecklingen slår Stockholmsbörsens olika större index med råge och brädar även de flesta småbolagsfonder med besked.

Svolder är inriktat på investeringar i små- och medelstora nordiska noterade bolag. Tonvikten ligger i Sverige och oftast satsar Svolder på bolag i ett börsvärdesspann från 1 till 20 miljarder kronor.

– Vi har en förhållandevis koncentrerad portfölj med runt 20 innehav. Vi vet vad vi investerar i och får en tillräcklig riskspridning genom att investera i redan etablerade bolag. Vi är sällan den största ägaren i bolaget, utan snarare kanske den andra eller tredje.

Ulf Hedlundh understryker att Svolder avser att vara en långsiktig ägare och att det är fokus på att hitta bolag som tjänar pengar, har sunda finanser och ger utdelning.

– Det gör att vi får en viss typ av bolag i portföljen. Vi har mer tillverkande bolag än bolag som håller på med tjänster eller finans. Om man tittar på vårt största innehav, New Wave, så är det något som vi har byggt upp under åtta-nio års tid. Helst vill vi inte sälja något av våra innehav.

Vad kan göra att det ändå blir en försäljning?

– Då handlar det om att aktierna antingen blir för dyra eller att bolagen genomgår någon form av strukturförändring.

Så sent som i somras sålde Svolder hela sitt innehav i Nordic Waterproofing.

– Sedan har vi, undantaget Engcon, varit väldigt försiktiga med att gå med i börsintroduktioner under både 2021 och 2022.

SE OCKSÅ: Så analyserar du investmentbolag

Letar där andra missar

New Wave utgör nästan 20 procent av Svolders substansvärde. Ulf Hedlundh tycker att Torsten Janssons klädbolag har förbisetts av marknaden.

– Det har funnits på börsen ganska länge. Jag kan uppleva att marknaden har haft en lite konstig syn på bolaget och mest sett det som ett jättestort lager fyllt av t-shirts och pikétröjor. Men New Wave har ju bland annat en av världens mest expansiva sportklädeskedjor i Craft. Bolaget har utvecklats väldigt väl och blivit mycket effektivare efter covid, visat att de kan växa organiskt och har stabila tvåsiffriga vinstmarginaler, säger han, och tillägger:

– Lönsamheten är högre, men vinstmultipeln är densamma. Jag tycker att det är märkligt att marknaden inte har tagit till sig det.

Elanders, FM Mattsson och Xano Industrier är andra innehav som Ulf Hedlundh lyfter fram lite extra.

– Det är samma sak här. Jag tycker att de här bolagen glöms bort och att investerarna inte riktigt verkar ha koll på vad bolagen gör. Elanders är inte längre bara ett gammalt tryckeri med telefonkataloger och FM Mattsson genomför en stark expansion utanför Sverige. Xano får inget större gehör för vad de gör inom industrin. Börsen värderar bolagen fel. Kanske är det också ett tecken på att bolagen måste jobba mer med att marknadsföra sina aktier.

Det kan vara mindre bra likviditet i handeln med bolagens aktier. Men det öppnar också möjligheter för Svolder att bygga rejäla positioner och inkassera stabila utdelningar, understryker Ulf Hedlundh.

Vad är förklaringen till det stora antal småländska bolag som finns i portföljen?

– Det finns en stor kontinuitet och en bevisad förmåga av att bolag med huvudkontor på mindre orter ofta kan skapa mer långsiktigt värde. Bolagen är mindre byråkratiska och mer fokuserade på sin kärnverksamhet. Dessutom är ledarskapet ofta mer jordnära och många har nära till sin produktion.

Många minnen

Ulf Hedlundh har hunnit uppleva mycket under sina 30 år som vd. Det har inte varit någon spikrak resa, men successivt har Svolder vuxit ut till ett av de mest framgångsrika och populära investmentbolagen på Stockholmsbörsen.

– I början av 2010-talet började vi verkligen att sätta vår struktur. Värderingen har stigit över tid eftersom fler ser värdet av att investera i investmentbolag. Vi har kunnat ha lägre kostnader och inte behövt sälja av innehav som fonder ofta behöver göra. Sedan har investmentbolag som grupp också presterat mycket bättre än de flesta fonder.

Ulf Hedlundh tycker att välskötta investmentbolag är klockrena grundbultar i en privatsparares portfölj.

– Många tar lite för stora risker. Det är rimligt och sunt att starta med investmentbolag. Många bolag och dess medarbetare har varit med länge och vet verkligen hur man långsiktigt skapar värde

Vad tar du med dig från din långa vd-tid?

– Det allra roligaste har varit att få ha många kontakter med och hjälpa mindre, hungriga bolag att växa och expandera. Det har jag verkligen gillat.

Ulf Hedlundh ser fram emot att dra ned lite på tempot och få spendera mer tid med sin hustru.

– Jag har ju inte bytt jobb på länge så någon lång ledighet har inte existerat. Samtidigt har det varit mycket stimulerande, men det är dags att snart ägna sig åt lite andra saker. Men jag kommer att driva Svolder med stor passion och stort fokus hela vägen in i kaklet. Sedan kommer Tomas (Risbecker) in och är hungrig på att ta Svolder vidare tillsammans med resten av organisationen.

MISSA INTE: Bästa aktierna att köpa: “Alla kan bli rika”

FAKTA 

Svolders portfölj (mätt i procentuell andel av substansvärdet)

New Wave – 18,53.
Troax – 10,07.
Elanders – 8,87.
Beijer Electronics – 7,95.
Garo – 7,23.
Engcon – 6,78.
Xano Industri – 6,53.
FM Mattsson – 5,91.
Mildef – 3,84.
Profoto – 3,18.
Nolato – 2,96.
Viva Wine – 2,94.
Itab Shop Concept – 2,28.
Wästbygg – 1,95.
Lime Technologies – 1,48.
Arla Plast – 1,47.
Boule Diagnostics – 1,13.
Nivika – 0,87.
Serneke – 0,64.
Ages Industri – 0,34.

Källa: Ibindex. Informationen hämtad 25 januari 2023.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem