Foto: Nordnet.

Experten: Här är fem heta investmentbolagstips

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

I Sparpodden pratar Alexander Gustafsson, som är ordförande för Unga Aktiesparare, om hur det går att lyckas med sina investmentbolagsinvesteringar och bjuder på ett gäng extra intressanta aktier inom sektorn.

Utöver att konkretisera sina tankar kring hur det bäst går att bygga en stabil grund att stå på i en portfölj bestående av investmentbolagsaktier, alternativt fonder med fokus på tillgångsslaget, lyfter Alexander Gustafsson fram fem speciella investmentbolag att titta lite närmare på i det rykande, färska avsnittet av Sparpodden.

Omstöpt med spännande mix och rabatt

Alexander Gustafsson har alltid varit förtjust i och skicklig på att investera i investmentbolag.

Det första bolaget han slår ett slag för är Byggmästare AJA, som fokuserat om från att vara ett fastighets- till att bli ett investmentbolag. Aktien handlas till en substansrabatt om cirka 25 procent och innehaven är en mix av både noterade och onoterade bolag.

– Det är ett ganska litet investmentbolag med ett börsvärde om cirka 2 miljarder kronor. Men det är en spännande krydda och Byggmästare har en mix som är attraktiv. Dessutom tydliga och starka ägare, säger Alexander Gustafsson, som framhåller att värden i den onoterade delen absolut kan komma att skrivas ned.

LÄS MER: Vd:s långsiktiga aktieklipp – i egna bolaget: ”Våga köpa och äga länge”

Möjliga drömlägen i lågkonjunktur

Traction är ett annat investmentbolag som Alexander Gustafsson ger tummen upp – trots att han i grunden också är rätt frågande till hur bolaget sköts. Familjen Stillströms Traction har cirka 30 procent i aktier och 70 procent i räntebärande placeringar och har länge varit väldigt passivt i sin investeringsfilosofi.

– Men jag gillar ändå att de sitter på mycket ränteplaceringar. Jag skulle tro att de ändå vill allokera in en del av kapitalet i aktier. Det är fint att kunna ha den optionen. De ingjuter ett lugn och självförtroende som får mig att tro de snart kan panga på. Sedan har de också ett gäng rätt stabila bolag som de äger aktier i.

Traction är just nu Alexander Gustafssons största innehav.

MISSA INTE:  Bästa aktierna att köpa: “Alla kan bli rika”

Stabilitet med sköna framtidsvindar i ryggen

I Spiltan Invest finns det många aspekter som Alexander Gustafsson uppskattar. En viss rabatt med tanke på den stora koncentrationen i gamingbolaget Paradox Interactive är inga konstigheter. Men Spiltan Invests struktur är en sådan som går hem rejält ändå.

– Den är optimerad för att skapa aktieägarvärde. Rätt imponerande. Per H. Börjesson har drivit bolaget superframgångsrikt, men det kommer att vara framgångsrikt även efter honom. Det sitter i kulturen. Om man vågar vara långsiktig så är det här ett bolag som kommer att finnas kvar och vara starkare om 10–20 år. Spiltan är byggt för att skapa ett brett aktieägarvärde, även för den mindre privatspararen.

Spiltan äger även många mindre minoritetsposter i både noterade och onoterade bolag, där det finns potential till nya kurssuccéer, och har fina kassaflöden från bland annat sitt eget fondbolag Spiltan Fonder.

SE OCKSÅ: Fondspara i investmentbolag

Potentiella vändningar

Alexander Gustafsson gillar också det rätt så okända och lilla Arbona och ser bolaget som en intressant krydda i en bred och diversifierad investmentbolagsportfölj.

Sedan rekommenderar han även att ta en titt på de investmentbolag som verkar inom nischer som haft det riktigt tungt i det surare börsklimatet. Bland dem finns VNV Global, Flat Capital och VEF.

– Här kan det vara intressant att få en option och kunna vara med när det verkligen vänder. För då kan det gå väldigt, väldigt fort.

Alexander Gustafsson är tydlig med att inte vet vilket eller vilka av dessa bolag som kommer att lyckas bäst – eller misslyckas helt – framöver. Men att det är något som är värt att ha i beaktning. Att kika närmare på något eller några av bolagen behöver inte vara fel, men det är också sunt att lägga en mindre andel egna pengar i dem.

YTTERLIGARE LÄSNING: Professorns kritik – mot investmentbolag: ”Förstår inte”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem