Per H. Börjesson är vd för Spiltan Invest. Foto: Spiltan.

Bästa aktierna att köpa: “Alla kan bli rika”

Han kallas för “Sveriges Warren Buffett” och driver ett av landets mest framgångsrika investmentbolag. Varenda person har förutsättningarna att lyckas med sitt investerande i sparformen, anser Per H. Börjesson. “Det svåra är att följa de enkla principerna”, säger Spiltan Invests vd.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine 1 2023

1985 grundade Per H. Börjesson Spiltan Invest, en aktieklubb bestående av studenter på Linköpings universitet.

Närmare 40 år sedan har han gjort sig känd som lite av en investmentbolagsguru. Per H. Börjesson har Warren Buffett, som av många anses vara världens främste investerare, som sin störste förebild och kallas ofta själv för “Sveriges Warren Buffett”.

– Jag har ju läst det 50-talet böcker som finns skrivna om honom och sammanfattar själv tankarna i en bok (Så här blev Warren Buffett världens rikaste person). Det är det som gör att jag blir förknippad med honom. Sedan har vi försökt att använda hans principer i Spiltan Invest och lyckats rätt så bra hittills, säger han.

Det kan dock vara lättare sagt än gjort att följa Warren Buffetts till synes enkla råd, konstaterar Per H. Börjesson.

– Det gäller ju att våga behålla bra bolag som skapar värden och att vara långsiktig. Alla kan bli rika på aktier, men det går inte att ha bråttom. Det tar lång tid.

Vad mer konkret är det som kan ställa till det?

– Det är lätt att lockas av förhoppningsbolag eller att lita på den affärsidé som grannen tycker låter intressant. Men där finns inga stabila kassaflöden. Vi på Spiltan Invest kan också få kritik för att vi investerar i tillväxtbolag där vi hoppas kunna göra 100 till 200 gånger pengarna. Det är ju inte de stabila verksamheter som Warren Buffett förespråkar. Men vi ser till att ha en mix.

MISSA INTE: Riskspridning till rabatt

Öppnar dörrar

I början av 2023 myntades begreppet “LILIS” i Affärsvärlden efter att Per H. Börjesson berättat för tidningen om att han såg Latour, Investor, Lundbergföretagen, Industrivärden och Spiltan Invest som klockrena långsiktiga investmentbolagsinvesteringar.

 Det är bra, långsiktiga ägare och skickliga placerare som driver de här bolagen. Investmentbolag gör betydligt färre transaktioner än vad en aktivt förvaltad fond gör och har ofta låga kostnader. Dessutom går det att få många onoterade kryddor som annars inte går att komma åt. Investor har Mölnlycke i Patricia Industries, Latour har sina helägda dotterbolag och Lundbergs äger fastigheter i Östergötland. Genom att ha ett bra rykte går det också att göra bättre affärer.

Per H. Börjesson tycker att det är sunt att inte stirra sig blind på huruvida det råder en rabatt eller en premie på investmentbolagets aktie för stunden.

– Det styrs av det allmänna börssentimentet. Det viktiga är att titta på de största innehaven och känna efter vilken potential som går att se i dem. Om du ska äga Investor handlar det om bland annat Atlas Copco, i Latour är Assa Abloy och Securitas stora och Spiltan Invests portfölj utgörs till cirka 45 procent av Paradox.

Investeringen i just Paradox Interactive nämner Per H. Börjesson som en riktig fullträff för Spiltan Invest. Spiltan klev in i gamingbolaget 2010, som då var onoterat, hade ett bolagsvärde på 30 miljoner kronor med en omsättning på 60 miljoner och en vinst på 2,5 miljoner.

– Vi köpte in oss till 30 procent. I dag är Paradox värt omkring 20 miljarder kronor. Vinsterna och värderingen har ökat. En viktig faktor är att vi vågat ligga kvar långe. Sedan har vi även lyckats bra med fondbolaget Spiltan Fonder som vi startade 2002. Vi har gått från 10 miljoner till 80 miljarder kronor i förvaltat kapital.

Per H. Börjesson betonar att Spiltan inte har någon “exitstrategi”.

– Vi vill köpa och behålla och håller på att jobba med att hitta ännu fler intressanta bolag.

Till Affärsvärlden sa Per H. Börjesson att investeringar i “LILIS-bolagen” skulle innebära att det gick att åka till månen och komma tillbaka 30 år senare med ett resultat som ändå skulle slå de flesta aktiva förvaltarna.

– Det står jag fast vid (skratt). Jag ser ingen anledning till att varför investmentbolagen inte skulle fortsätta att leverera. De har en jättelång historik.

LÄS OCKSÅ: Så analyserar du investmentbolag

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer