Johan Forssell är vd på Investor. Foto: Investor.

Vd:s långsiktiga aktieklipp – i egna bolaget: “Våga köpa och äga länge”

Investors nuvarande vd Johan Forssell närmar sig 30 år som anställd och investerade i sina första aktier i investmentbolaget 1997. Sedan dess är kursen upp omkring 1 000 procent. ”Det blir ett betydande kapital när man sparar över tid”, säger han. 

Investmentbolaget Investor har hundratusentals svenskar som aktieägare och är känt för att endast investera i bolag, såväl noterade som onoterade, som det verkligen ser sig vara storägare i sett ur ett riktigt långsiktigt perspektiv.  

I januari 1995 klev Johan Forssell för första gången in genom Investors dörrar för att börja arbeta som analytiker. 1997 köpte han sina första aktier i bolaget.  

– Sedan har jag gradvis köpt lite fler aktier och varit med och utvecklat bolaget under årens lopp. Jag har fått utdelningar som jag har återinvesterat. 26 år senare har kursen gått upp väldigt mycket. Det är ett bevis på att det är viktigt att tänka oerhört långsiktigt på sitt sparande, säger han till Stock Magazine.  

Minst sagt. Investor-aktien är, mätt sedan den 1 januari 1997, upp närmare 1 000 procent och slår breda börsindex med råge.  

Johan Forssell lyfter fram vikten av att börja spara tidigt.  

– Det räcker med att investera 100 kronor i månaden i ett antal bra bolag som är starka, fina och som det går att förstå sig på. Sedan ska man fortsätta att äga dem och våga köpa så mycket aktier man kan gradvis över åren. Det behöver inte vara svårare än så och det leder fram till ett betydande kapital på lång sikt.  

Johan Forssell äger nu 370 000 aktier, fördelade på 152 020 A-aktier och 217 980 B-aktier, i Investor. I slutet av augusti 2023 uppgår värdet på innehavet till omkring 78 miljoner kronor.  

LÄS OCKSÅ: Framgångssagan Investor: Från affärsbank till maktbolag

Började från noll 

Johan Forssell har beskrivit sin uppväxt i Viggbyholm i Täby som en vanlig sådan av medelklasskaraktär i en intervju med DI Weekend och berättar för Stock Magazine att han blev aktieintresserad redan på gymnasiet.  

– Jag läste mycket i Aktiespararnas böcker. Det var ett stort fokus på att värdera aktier genom ROE (Return on equity) mot price/book. Vi hade även Affärsvärlden hemma och jag försökte alltid att räkna fram hur kurserna skulle bli. Men det var jättefrusterande eftersom jag aldrig kom fram till rätt kurs (skratt). Det var jättesvårt, men till sist trillade polletten ned, säger Johan Forssell, och tillägger:  

– Mitt intresse är och har varit väldigt stort. Under gymnasiet och även under stora delar av min tid på Handelshögskolan i Stockholm hade jag inga pengar att investera för. Jag fick låtsas att jag hade det och lärde mig på det sättet.  

Johan Forssell konstaterar att det är viktigt att inte underskatta att världens BNP växer över tid.  

– Det finns många väldigt fina bolag i Sverige som dessutom växer sina vinster snabbare än vad världsekonomin gör och genererar bra kassaflöden. Den kombinationen gör att det är bättre att investera pengar i bra företag och i bra aktier än att ha dem på banken för att få dem att växa på sikt.  

I början av 2015 blev Johan Forssell vd för hela Investor och närmar sig nu totalt tre decennier som anställd inom wallenbergarnas investmentbolag. 

MISSA INTE: Bästa aktierna att köpa: “Alla kan bli rika”

En längre intervju med Johan Forssell kommer att publiceras i årets tredje nummer av Stock Magazine som släpps fredagen den 22 september. Bli medlem i Unga Aktiesparare här för att få tillgång till tidningen och andra fina medlemsförmåner.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem