Johanna Englundh är redaktör på Morningstar. Foto: Fondbolagens förening.

Fondspara i investmentbolag

Fonder är ett tacksamt alternativ för de flesta när man väl bestämt sig för att investera. Det finns många fördelar, såsom att man kan investera vilken summa som helst eller månadsspara. Utöver detta så finns det även massvis med olika typer av fonder, som innebär att du kan hitta en som passar just dig och din investeringsprofil. Investmentbolagsfonder kan därmed vara något att kika lite närmare på om du är intresserad av investmentbolag.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2023

Vad är skillnaden mellan ett investmentbolag och en fond? 

Till att börja med är det dock värt att diskutera likheterna och skillnaderna mellan investmentbolag och fonder. Investmentbolag har som strategi att äga aktier i andra bolag. Det kan vara både börsnoterade och onoterade bolag. Det innebär att när du köper ett investmentbolag så köper du indirekt in dig i många andra företag.

Det låter bekant, eller hur? När man köper en fond så är det ju exakt detta du köper in dig i. En portfölj bestående av flera andra innehav. Genom att köpa endast en produkt får du tillgång till en mängd aktier eller andra värdepapper, vilket ökar din riskspridning. En investmentbolagsfond är därmed en fond som helt enkelt investerar i investmentbolag.

Men en viktig skillnad är att ett investmentbolag är ett företag medan en fond är just en fond – en samling aktier. En annan skillnad är att investmentbolag tenderar att ha en större andel av aktierna i de bolag de går in i. Det betyder att de ofta kan påverka mer än enskilda fondbolag. Investmentbolag handlas även direkt på börsen, medan köp och försäljning av fonder ofta kan ta några dagar.

Fördelar med investmentbolag 

  • Bättre riskspridning är enskilda aktier.
  • Du kan med enkelhet se substansrabatt och -premie.
  • Du kan själv välja hur många och exakt vilka investmentbolag du vill ha exponering mot.
  • Ingen förvaltningsavgift (dock courtage, precis som vid köp av andra aktier).
  • Investmentbolaget väljer ut de bolag som de tror på och äger ofta en stor andel av aktierna.

Fördelar med investmentbolagsfonder 

  • Du kan få exponering mot utländska investmentbolag utan att du behöver tänka på det som tillkommer när man köper utländska aktier.
  • Diversifiering på diversifiering – genom en investmentbolagsfond får du direkt exponering mot en mängd olika investmentbolag, som i sig redan är diversifierade.
  • Enkelt att sätta upp ett månadssparande.
  • Har ofta relativt låg förvaltningsavgift (se dock till att du har koll på alla avgifter).
  • En förvaltare väljer ut de investmentbolag som denne tror kommer generera god avkastning.

LÄS OCKSÅ: Pricka av ditt sparlöfte

Exempel på investmentbolagsfonder

Det finns dock inte särskilt många renodlade investmentbolagsfonder i Sverige. Totalt har vi fem fonder med ordet ”investmentbolag” i sitt namn. Den absolut största investmentbolagsfonden i Sverige är Spiltan Aktiefond Investmentbolag, med cirka 30 miljarder kronor i förvaltat kapital. Det är även den billigaste fonden sett till förvaltningsavgift, med en avgift på 0,20 procent. Högst avgift har Tellus Globala Investmentbolag på 0,90 procent, vilket ligger strax under genomsnittsavgiften för aktiefonder i Sverige som är 1,01 procent.

Intressant nog ger majoriteten av investmentbolagsfonderna en global exponering. Tellus Globala Investmentbolag, Spiltan Globalfond Investmentbolag och LMM Kavaljer Investmentbolagsfond investerar i bolag runt om i världen. Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Kvartil Investmentbolag har i stället har ett mer svenskt fokus. Noterbart är även att samtliga fonder har ett högt stjärnbetyg, som innebär att fondernas avkastning de senaste tre, fem och tio åren har varit i toppskiktet i fondens kategori.

Fond Avkastning 2022 Årlig avkastning senaste 5 åren Förvaltningsavgift Morningstar kategori Morningstar Rating Overall
Kvartil Investmentbolag+ Calculus A -17,74% (Startade 2019) 0,55% EAA Fund Sweden Equity ★★★★★
LMM – Kavaljer Investmentbolagsfond A -19,39% (Startade 2018) 0,30% EAA Fund Sweden/Global Equity ★★★★★
Spiltan Aktiefond Investmentbolag -21,44% 13,20% 0,20% EAA Fund Sector Equity Financial Services ★★★★★
Spiltan Globalfond Investmentbolag 2,10% 11,20% 0,50% EAA Fund Global Large-Cap Blend Equity ★★★★
Tellus Globala Investmentbolag -18,03% 11,50% 0,90% EAA Fund Global Large-Cap Growth Equity ★★★★

Se till att komma igång

Som alltid när det kommer till investeringar finns det inget rätt eller fel. Huruvida du ska välja att investera direkt i ett investmentbolag eller en investmentbolagsfond är helt upp till dig, och dina preferenser. Fundera på vad du är ute efter, ett särskilt investmentbolag som du fått upp ögonen för eller en mix av flera investmentbolag? Om du vill ha en global exponering kan fonder underlätta. Väljer du en investmentbolagsfond är nästa steg att kolla på vilka investmentbolag och regioner de faktiskt investerar i och vilken avgift de tar ut. Kom ihåg att man alltid kan ändra sig. Det är bättre att du kommer igång med sparandet och styr om i portföljen senare.

Lycka till!

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem