Foto: Colourbox.

Välj rätt aktier i lågkonjunkturen: Otroliga möjligheter med uppsida

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Att handla med aktier under olika konjunkturer kräver en noggrann och strategisk planering för att skydda din portfölj, men även potentiellt dra nytta av marknadsvolatiliteten. Här utforskar vi vad en konjunktur är och hur du som investerare kan navigera genom en lågkonjunktur på ett framgångsrikt sätt. 

Vad är en konjunktur och hur kan du identifiera en lågkonjunktur?  

En konjunktur är en cyklisk förändring i ekonomin som innefattar perioder av tillväxt och nedgång. Under en lågkonjunktur sjunker den ekonomiska aktiviteten, arbetslösheten ökar och företagens vinster minskar. För att identifiera en lågkonjunktur i Sverige bör du ha koll på indikatorer som BNP-tillväxt, arbetslöshetssiffror, sysselsättningen och produktionstillväxten. Om dessa indikatorer pekar mot en nedgång i ekonomin kan det vara en varningssignal för investerare att vara försiktiga.  

LÄS OCKSÅ: Följ Buffetts råd: Bygg långsiktig portfölj med rätt aktier

Fyra tips för att klara en lågkonjunktur som investerare på bästa sätt

Diversifiera din portfölj

Diversifiering är en nyckelfaktor för att hedga sig, att skydda sig mot riskerna under en lågkonjunktur. Genom att sprida din portfölj över olika tillgångar, sektorer och geografiska områden kan du minska dina exponeringar mot enskilda riskfaktorer. Det innebär att om en sektor eller tillgång presterar dåligt under en lågkonjunktur kan andra delar av din portfölj kompensera för förlusten. Det är viktigt att noggrant överväga din diversifieringsstrategi och se till att den är anpassad till dina mål och din risktolerans.

SE ÄVEN: Förvaltarens bästa investmentbolagsfavoriter: ”Köpläge i aktierna”

Använd en långsiktig strategi

I en lågkonjunktur kan det vara frestande att sälja dina aktier i panik och försöka tajma marknaden. Men det har visat sig otroligt svårt historiskt. I stället är det klokare att anta en långsiktig strategi genom till exempel handla varje månad. Om du har utfört grundliga fundamentala analyser av de bolag du äger och som du har långsiktigt förtroende för undviker du impulsköp och försäljningar. Historiskt sett har aktiemarknaden återhämtat sig från olika krascher och genererat en genomsnittlig årlig avkastning på cirka 7 procent. Att tro på din analys och att hålla fast vid din investeringsstrategi kan vara mer gynnsamt än att försöka tajma marknaden.  

MISSA INTE: Tre köpvärda aktier: ”Helt felvärderad”

Riskhantering

För att minimera förluster är det avgörande att använda riskhanteringsverktyg som stop loss-order. Sätt upp tydliga regler för när du ska köpa eller sälja. Det kan vara en viss procentenhet. Håll sedan fast vid dessa regler. Riskhantering är en ytterst värdefull strategi för professionell investerares som kan hjälpa dig att bevara kapitalet även under turbulenta tider.  

Utvärdera och justera

Under en lågkonjunktur är det viktigt att regelbundet utvärdera din portfölj och göra nödvändiga justeringar. Kvalitetsbolag med en stabil vinst och utdelning kan vara attraktiva att köpa när deras aktiekurser sjunker på grund av makroekonomiska faktorer. Fokusera på att stärka din portfölj med sådana bolag och håll dig borta från riskabla alternativ. Din portfölj bör alltid vara i linje med dina långsiktiga investeringsmål.  

YTTERLIGARE LÄSNING: Globala investmentbolag att köpa: ”Jobbar bort rabatten”

Sammanfattning och slutsats  

Att handla med aktier under lågkonjunkturer kräver en professionell strategi och tålamod. Genom att diversifiera din portfölj, anta en långsiktig strategi och utvärdera och anpassa dina innehav när det behövs kan du minimera riskerna och maximera dina chanser att uppnå god avkastning över tid. I en lågkonjunktur kan det vara möjligt att hitta värdefulla köpmöjligheter med otroliga uppsidor om du är beredd att agera med eftertänksamhet och disciplin. 

MER LÄSNING: Tre favoritaktier i poddstjärnornas portfölj: ”Betalar inte för mycket”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem