Ola Brageborn. Foto: Privat.

Tre favoritaktier i poddstjärnornas portfölj: ”Betalar inte för mycket”

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2023

Ola Brageborn, Claes Vallin och Markus Ramström har drivit den populära Kvalitetsaktiepodden i snart sex år. Nu berättar trion om vägen till succé och bjuder på såväl investeringstips som sin gemensamma beskrivning av vad kvalitet egentligen är – och skickar uppmuntrande ord till unga, hungriga investerare. 

Kvalitetsaktiepodden såg dagens ljus i oktober 2017. 145 avsnitt senare har Ola Brageborns, Claes Vallins och Markus Ramströms skapelse, som släpps varannan vecka och ofta är minst en och en halv timme lång per avsnitt, blivit ett givet inslag i vardagen för svenskar med ett intresse för värdeinvesteringar.  

Redan 2004 startade Ola Brageborn investeringsbolaget Armatus. När podcasts om ekonomi och finans sedan slog igenom på bred front tyckte han att det saknades en sådan med fokus på kvalitetsbolag.   

– Strax innan dess hade Claes tillträtt som vd i firman och när Ola lärde ut firmans investeringsfilosofi till Claes så insåg de snart att det borde finnas ett bredare intresse för den typen av investeringsfilosofier kombinerat med analyser av noterade kvalitetsbolag. Slutligen sågs podden som en intressant utmaning och ett kul sidoprojekt till investeringsverksamheten, säger Markus Ramström.  

Enligt Kvalitetsaktiepodden ska ett bolag kunna visa upp en stabil, historisk vinst- och omsättningstillväxt för att kunna klassas som ett sådant av kvalitetskaraktär. 

– Det ska även vara ett bolag som inte är för hårt skuldsatt utan som har en stabil balansräkning. Det ska även vara ett bolag som gör produkter som man kan förstå och som är i en position att styra sitt eget öde.  

LÄS OCKSÅ: Investera som en mästare: ”Utklassat index”

Bolag som inte platsar i portföljen

Som en följd av tänket försvinner förhoppningsbolag som inte visar vinst direkt. Samma sak gäller för bolag som har en för ojämn historik och följaktligen är svåra att prognosticera utvecklingen för. Det är också ett måste att bolagen ska ha funnits på börsen i minst fem år för att de ska kunna fastna på Kvalitetsaktiepoddens radar.  

– Vi tar även bort bolag som har svårt att styra sitt egen öde. Exempelvis råvarubolag vars intjäning beror på världsmarknadspriser som de själva inte kan påverka. Vi tar också bort finans- och fastighetsbolag vars utveckling till största delen styrs av räntan då vi inte är några experter på makroanalys. För små bolag får heller inte vara med då vi vill att bolagen ska ha nått en viss mognadsgrad och vi tar bort de största bolagen då dessa följs av så många analytiker att vi har svårt att ha en “edge” i analysen av dessa bolag.    

Markus Ramström betonar att grundkonceptet varit sig ganska likt genom årens lopp. Han framhåller dock samtidigt att det läggs en aning mer fokus på kvalitet och på tillväxt och lite mindre sådant på värdering nu när podcasten närmar sig 150-avsnittsstrecket.  

– Om inte omsättningen ökar över tid kommer inte vinsten att kunna öka. Att en aktie är billig räcker inte om vinsten inte ökar. Med det sagt tummar vi inte på våra värderingskriterier där vi inte vill betala ett för högt pris för aktien. Vi gör i praktiken så att vi försöker äga de 10–15 bolag som ser bäst ut vid varje tillfälle av de drygt 100 bolag vi bevakar.  

Skiljer ni tre er åt som individer i hur ni investerar? 

– Vi har alla samma synsätt på investeringar i att det bästa sättet att investera är att köpa rimligt värderade kvalitetsbolag där vi ser en så kallad “margin of safety” på minst 30 procent. Vi investerar via Armatus där vi alla äger andelar. Vi diskuterar hela tiden olika investeringar och utvärderar olika bolag. Men vi investerar bara om alla är överens om att det är en bra investering.  

MISSA INTE: Enkla råd för bättre börsavkastning

Tre favoritaktier

Markus Ramström understryker att det endast finns en portfölj i Armatus. När intervjun görs i slutet av juni berättar han att New Wave, VBG och Alligo är tre betydande innehav.  

Hyllar Warren Buffetts citat

För att bli en skicklig investerare är det a och o att vara intresserad av börsen. Det är svårt att bli bra på att navigera på aktiemarknaden utan att ha ett genuint intresse av såväl börsen som bolagen som finns på den, anser deltagarna i Kvalitetsaktiepodden.  

– Man ska också förstå att när man köper aktier så köper man en del av bolag och det är stor skillnad mot att enbart köpa en aktie för att spekulera i att kursen ska gå upp. Vi tycker även man ska undvika förlustbolag och vara väldigt försiktigt med att handla efter andras råd. Särskilt efter de som kan förekomma på aktiechattar, Facebook eller liknande. Försök att hitta en metod som passar dig själv. Förstå de mentala fallgroparna och lär dig hantera dessa, säger Markus Ramström, och tillägger: 

Warren Buffett har ett passande uttryck som säger ”You don’t have to be smarter than the rest. You have to be more disciplined than the rest”. Detta är talande för vår syn på investeringar. Köp även bara aktier i bolag som du förstår i branscher som du förstår och håll dig till dessa.  

SE ÄVEN: Aktierna som Warren Buffett hade köpt på Stockholmsbörsen

Vilka råd har ni till unga personer som vill bli kvalitativa investerare som lyckas över tid?

– Försök att börja så tidigt som möjligt då ränta-på-ränta är en otrolig kraft över tid. Ta inte för stora risker. Men när det kommer förluster, vilket det alltid gör, så se till att dra lärdom av dessa. Det kan spara mycket pengar i långa loppet. Både jag och Ola förlorade en hel del pengar i IT-kraschen. Det var jobbigt då, men kan ha varit det bästa som kunnat hända i det långa loppet. Se till att aldrig belåna dina aktier. Belåning kan ge raketfart uppåt i en bra marknad men kan helt ödelägga portföljen i en svag marknad. Se till att det ska vara du som avgör när en aktie ska säljas och inte banken.  

Markus Ramström rundar av resonemanget med att hänvisa till ytterligare ett välkänt Warren Buffett-citat: ”Most people get interested in stocks when everyone else is. The time to get interested is when no one else is. You can’t buy what is popular and do well”. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Experten: Fem heta investmentbolagstips

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer