Enkla råd för bättre börsavkastning

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

Att tålamod och långsiktiga strategier lönar sig mer än att hoppa på kursraketer och bottenfiska kan kännas som en tråkig regel. Men den är för det mesta sann. Handelsbankens placeringsstrateg Peter Engstedt har listat fem tips för investerare som vill ha långsiktig avkastning.

Sprid riskerna i stället för att hoppas på enskilda kursraketer

Det är i Handelsbankens egen tidning ”Fokus placeringar” som bankens placeringsstrateg Peter Engstedt listar sina tips.

Det första är en gammal och välkänd sådan – nämligen lägg inte alla ägg i en och samma korg. Genom att ha en bra mix av aktier i din portfölj så sprider du riskerna. Skulle alltså några av dina aktier falla i värde kan andra samtidigt stiga.

En annan bra tumregel om man ska investera i enskilda aktier är även att investera i minst 15 stycken i olika branscher. På så sätt begränsar du kurssvängningarna till i linje med marknaden som helhet.

Det kan även vara smart att blanda mellan aktier, räntebärande placeringar och alternativa tillgångar.

LÄS MER: Experten: Fem heta investmentbolagstips

Köp och behåll kvalitetsbolag i stället för att bottenfiska

Att undvika kursförlorare är enligt studier det bästa sättet att skapa god avkastning i en portfölj. Det kan alltså vara mer lönsamt att investera i ”tråkiga” och ”dyra” kvalitetsbolag som har ett värde som växer stabilt över tid. Ett bra läge att gå in i dessa är när hela börsen har fallit och de är mer prisvärda.

Typiskt för den här typen av bolag är starka varumärken och höga vinstmarginaler, enligt Peter Engstedt.

Fokusera på vad tillgången avkastar snarare än priset

Det tredje tipset är att man inte ska fokusera sina köpbeslut allt för mycket på tron om att aktien ska stiga snabbt. Inte ens de allra största proffsen kan förutspå vad som kan hända med marknaden i det korta perspektivet. Att tänka och investera långsiktig är mer stabilt.

MISSA INTE: Tiden är en superkraft

Tid i marknaden avgör avkastningen – inte tajming

Det näst sista rådet från Peter Engstedt är det som många pratar om – tajmingen att köpa och sälja. Det är oerhört svårt att pricka. Visst vill man haka på i en kursuppgång och sälja innan den faller – men det är fel fokus, enligt banken.

Istället är det tiden i marknaden som avgör avkastningen. Ju längre du är placerad på börsen, desto mer avkastning kommer du förmodligen att få. Att kontinuerligt spara är således ett bra tips.

Ränta på ränta-effekten tar tid

Att använda sig av ränta på ränta-effekten gör inte att man blir rik snabbt, men på lång sikt gör den underverk. Ett enkelt sätt att använda sig av denna metod är att återinvestera utdelningar.

SE ÄVEN: Fotbollsprofilens aktiefullträffar: ”Sjukt mycket pengar”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem