Emelie Stark. Foto: Privat.

Tiden är en superkraft

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2023

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

När min bror och jag var små fick vi tre spargrisar av våra föräldrar: ”Spendera/Leka”, ”Investera” och ”Ge bort”. Varje gång vi tjänade pengar eller fick vår veckopeng uppmanades vi att dela upp det jämnt mellan grisarna. Vi fick bestämma hur vi ville leka och spendera, vilken organisation eller person att donera till och slutligen vad vi ville investera i.

Det var lätt att spendera, på allt från sneakers med hjul under hälen till gigantiska gosedjur. Att ge bort pengar var betydelsefullt eftersom det lärde oss att vara generösa gentemot vår omvärld och påminde oss om vårt ansvar och våra privilegier.

Ränta-på-ränta är en superkraft

Sedan började vi investera. Först enligt föräldrarnas råd: Högriskfonder på lång sikt, men med åren och i takt med växande nyfikenhet började vi hitta egna spännande prospekts. Jag hade turen att växa upp i ett hushåll där vi kunde prata fritt om pengar, investeringar, misstag och framgångar. Det har lagt grunden för mitt investeringsintresse och varit ovärderligt på alla sätt, särskilt när jag insåg vilken superkraft tid är för ränta-på-ränta-effekten.

Vi som läser denna tidning är unga vuxna med ett stort intresse för börsen, sannolikt i studerande ålder eller nykläckta på arbetsmarknaden. Nyligen avslutade jag min kandidatexamen och ger mig nu ut i arbetslivet. Med viss ovisshet kring vilken arbetsinriktning jag vill ta och vilka färdigheter jag har att erbjuda. Visst har universitetet bidragit med värdefull kunskap, men minst lika viktig var allt jag fick utanför föreläsningssalarna och uppsatsskrivande. Bland annat genom arbete och styrelseuppdrag på campus.

På sidan av studierna arbetade jag som föreläsare på Ung Privatekonomi, där fick mitt intresse för investeringar och att utbilda andra verkligen gro. Vi föreläste för gymnasielever och jag blev tydligt medveten om utbildningsbristen som råder inom ämnet privatekonomi. Vår utbildning blev för många en första inblick inom investeringar och en introduktion till deras egna roll i sin ekonomiska framtid. Utöver detta varierade även intresset och förståelsen för börsen mellan olika stadsdelar och ännu mer mellan könen.

I många klasser var det tydligt att killarna var mer engagerade än tjejerna. Jag frågade rutinmässigt innan föreläsningens start vad eleverna hade för inställning till investeringar i stort och hörde ofta från tjejerna: ”Det känns riskabelt och svårt, jag saknar tillräcklig förståelse och tror inte att jag klarar av det. Därför vågar jag inte investera”.

LÄS MER: Fotbollsprofilens aktiefullträffar: ”Sjukt mycket pengar”

Verktygen för att kontrollera sin ekonomiska framtid

Så här kan vi ju inte ha det. Motiverad av detta startade jag egna utbildningsprojekt och erbjöd föreläsningar i form av ”female empowerment” grupper både här i Sverige och i Portugal. Med målsättningen att fler kvinnor skulle utveckla en tro på sin egna förmåga att göra genomtänkta investeringsval.

Variationen bland deltagarna var stor men alla hade något gemensamt- nyfikenhet, driv och viljan att se sina pengar arbeta för dem. Många hade övervägt att börja investera långt innan mina föreläsningar, men sökte ett stöttande community att göra det med.

Det är precis detta jag och organisationer som Unga Aktiesparare skapar. Ett community av nyfikna investerare med liknande intressen där du kan utbildas, hitta uppmuntrande umgänge och få stöd att utvecklas. Jag vill att fler känner att de har verktygen och självförtroendet att ta kontroll över sin ekonomiska framtid. Oavsett socioekonomisk bakgrund, kön eller antalet spargrisar.

Glad investering och en personlig hälsning från mig till dig – du är grym!

MISSA INTE: Bristen ett bevis – skrikande behov av privatekonomi i skolan

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem