Foto: Emmy Jonsson/Lind & Co.

Investera som en mästare: ”Utklassat index”

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2023

Långsiktighet, sunt förnuft och att avsky förluster. Det är några egenskaper som de absolut skickligaste investerarna i världen har gemensamt. ”Det tar tid att bli duktig”, säger Jonas Bernhardsson, som skrivit boken ”Investera som mästarna”.

Vill inspirera

Jonas Bernhardsson har författat böckerna ”Investeraren: allt du behöver veta om finansmarknaden” och ”Investera som mästarna”. I den sistnämnda tar han en titt på vad som har gjort personerna vi i dag anser vara bäst i världen på att investera så framgångsrika.

– Jag ville utforska vad som gör att vissa investerare överpresterar över tid, att de slår index, om det finns gemensamma nämnare mellan dessa mästare. Och så ville jag ge inspiration till unga investerare som letar efter förebilder för att utveckla en egen investeringsstil. Dessutom är det intressanta livsöden som är lätta att fascineras av, säger Jonas Bernhardsson.

Jonas Bernhardsson framhåller att samtliga investerare, minus Nick Leeson, Robert Merton och Myron Scholes och bröderna Nelson och Herbert Hunt som används som avskräckande exempel, slagit marknaden i ett långsiktigt perspektiv. Vissa har trumfat index så länge som uppemot 50 år.

Hur är investerarna olika – men ändå lika?

– Personlighet, temperament och investeringsstil skiljer sig naturligtvis åt mellan de olika investerarna. Men samtidigt har de mer som förenar dem än som skiljer dem åt. Många av deras regler har gemensamma nämnare, bland annat att man ska tänka själv, bara investera i sådant man förstår sig på, sunt förnuft, långsiktighet och att sky förluster.

LÄS OCKSÅ: Fotbollsprofilens aktiefullträffar: ”Tjänar sjukt mycket pengar”

Högst upp på pallen

En mästare är någon som lyckas prestera en bättre avkastning än marknaden under en längre tidsperiod, betonar Jonas Bernhardsson.

– Hur stor del av den prestationen som är nedärvd personlighet och vad som är inlärt är en evig diskussion om arv och miljö, en kombination. Jag för en diskussion i boken om i vilken utsträckning som man kan lära sig att bli en bättre investerare.

Vilka investerare har det lilla extra?

– Warren Buffett och Laszlo Szombatfalvy sticker ut extra mycket för min del, och de har många likheter i investeringsstil. Även Philip Fisher och Benjamin Graham. Sedan är det naturligtvis svårt att inte fascineras av Jesse Livermore, som är en utpräglad trader som skiljer sig från investerarna.

SE ÄVEN: Experten: Här är fem heta investmentbolagstips

Om du bara får utse en: Vem skulle du säga är den ultimata mästaren i sällskapet?

– Det är Warren Buffett. Han har slagit index under så lång tid och dessutom med ett gigantiskt kapital. Överavkastningen, tiden och storleken på kapitalet fäller avgörandet. Och så är han intressant som person, rolig och ödmjuk.

MISSA INTE: Aktierna som Warren Buffett hade köpt på Stockholmsbörsen

Håll huvudet högt

Jonas Bernhardsson anser att det är viktigt att hitta sina egna förebilder och att lära sig av dem för att kunna bli en bättre investerare.

Han delar med sig av några råd till läsarna av Stock Magazine – som är i början av sina investeringsresor.

– Börja tidigt, försök tänka självständigt och hitta en egen stil. Ge inte upp. Det tar tid att bli en duktig investerare, och du kommer att lära dig mycket om dig själv under resans gång, säger Jonas Bernhardsson.

YTTERLIGARE LÄSNING: Enkla råd för bättre avkastning

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem