Följ Buffetts råd: Bygg långsiktig portfölj med rätt aktier

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Att hitta fantastiska bolag som du kan investera i och behålla länge är, som Warren Buffett säger, en konst i sig och något väldigt svårt. Det kräver en noggrann och strukturerad strategi. Här går vi igenom och utforskar några viktiga steg för att hjälpa dig hitta de bästa aktierna att investera i.

Undervärderade aktier

En bra utgångspunkt är att leta efter undervärderade aktier. En undervärderad aktie är en aktie vars nuvarande marknadspris är lägre än dess verkliga värde. För att identifiera sådana aktier kan du använda flera nyckeltal, förslagsvis P/E-tal (pris i förhållande till vinsten) och P/B-tal (pris i förhållande till bokförda tillgångar). Ju lägre dessa nyckeltal är, ju mer undervärderad kan aktien vara.

Granska bolagets ekonomiska hälsa

För att bedöma om ett företag är värt att investera i är det avgörande att granska deras balansräkning, skuldsättning och dess operativa kassaflöde. En sund balansräkning visar att företaget har tillräckliga tillgångar för att täcka sina skulder. Det operativa kassaflödet är avgörande för ett bolag eftersom det täcker dess dagliga kostnader och möjliggör tillväxt. Kolla även på utvecklingen över flera års tid för att bedöma stabiliteten och jämnheten i företagets ekonomi.

LÄS OCKSÅ: Buffett förbereder sig – för börsstök

Utvärdera ledningen och styrelsen

En viktig faktor att beakta när du letar efter bra aktier är bolagets ledning och styrelse. Finns det en kompetent och erfaren ledning med ett stort personligt intresse i företaget? Bra ledning kan påverka företagets stabilitet positivt och lägga grunden för framgång. Undersök om bolagets styrelsemedlemmar har stora investeringar i företaget genom andelar och aktier. Det signalerar deras beredskap att ta personliga ekonomiska risker och deras starka vilja att driva företaget framåt för både sin egen och aktieägarnas räkning.

Förstå företaget på djupet

Att ha en grundläggande förståelse för företaget och dess verksamhet är avgörande. Ta reda på vad företaget producerar eller erbjuder, hur det fungerar, dess konkurrenter, hot och möjligheter. Ju enklare och mer begriplig företagets affärsidé är, ju lättare är det att bedöma dess potential. Enkla och begripliga företag har ofta enklare affärsmodeller och är mindre benägna att drabbas av komplexa problem.

MISSA INTE: Aktierna som Buffett hade köpt på Stockholmsbörsen

Håll dig uppdaterad

För att hålla dig i framkant och fatta informerade beslut är det viktigt att hålla dig uppdaterad om företaget. Följ nyheter, läs årsrapporter, kvartalsrapporter och analyser. Dessa ger dig insikt i företagets prestationer och kan hjälpa dig att identifiera trender som kan påverka dina investeringar.

Slutsats

Att hitta bra aktier är en konstant process som kräver tålamod och engagemang. Det är viktigt att komma ihåg att ingen strategi garanterar framgång och att alla investeringar innebär en viss grad av risk. Därför är det klokt att diversifiera sin portfölj och att inte satsa allt på en enda aktie. I slutändan handlar det om att göra noggrann efterforskning, följa en strukturerad metod och att ha en långsiktig plan.

SE OCKSÅ: Gör det du vill – och vänta inte på andra

Genom att använda dessa riktlinjer i grunden ökar det dina chanser att hitta bra aktier som kommer att ge dig en gynnsam avkastning över tid.

Att hitta bra aktier tar tid och kräver tålamod, men när du väl har gjort det kan du låta tiden arbeta för dig. Precis som Warren Buffett påpekar: ”När du har hittat fantastiska företag, är det bäst att sitta still och låta tiden arbeta för dig”.

YTTERLIGARE LÄSNING: Investera som en mästare: ”Utklassat index”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter