Foto: Privat.

Gör det du vill – och vänta inte på andra

Att ensam göra resan till USA för att besöka Warren Buffett och Charlie Mungers Berkshire Hathaways årsstämma blev ett oförglömligt minne som även betydde mycket för personliga utvecklingen, skriver Oliver Allemog.

Lördagen den 11 februari satt jag i mitt rum i Rennes i Frankrike där jag pluggade utomlands och bestämde mig för att jag skulle göra det.

Jag hade försökt övertyga några intresserade vänner och följare på Instagram att följa med till Berkshire Hathaways årsstämma i Omaha som ligger i USA. Företaget drivs av legendariska investerarna Warren Buffett (92 år) och Charlie Munger (99 år) som ofta citeras kopplat till börsen. Men jag hade ingen framgång.

Till slut bokade jag resan till USA helt själv eftersom tiden började rinna iväg och jag inte tänkte vänta på någon. Dels tiden för att boka resan och att vem vet om krutgubbarna på 92 respektive 99 år finns med oss nästa år. Att boka resan är ett av mina bästa beslut hittills i livet. En helg av finansnördiga, roliga människor och en sportarena proppfylld med 35 000 människor.

Jag vill uppmana dig att göra samma sak:

Vänta inte på någon. Gå ut och lev det livet du vill!

I slutändan fick jag dessutom hänga på Leonard Drake som jag träffat via Unga Aktiesparare och hans gäng i sista stunden.

Jag har fått många kommentarer om att det var modigt av mig att resa själv till USA. Jag fick gott sällskap under hela resan i Omaha. Men innan dess spenderade jag 5 dagar i New York på egen hand vilket också var magiskt.

Här är 3 anledningar till att jag valde att resa själv och som kan motivera dig:

1. Paradoxen: Ingen bryr sig om vad du gör (for real)

Ingen vill sticka ut, bli utpekad eller utfryst från gruppen. Det går tillbaka till vår tid på savannen där gruppen var samma sak som möjlighet att överleva. Om din grupp övergav dig väntade högst troligen döden runt hörnet.

Därav lägger vi stort fokus vid att göra som alla andra. Det ironiska är att du är fullt upptagen med att tänka ”hur ska alla andra tänka om jag gör X”. Det roliga är att alla andra tänker exakt samma sak – ingen har tid att tänka på vad just du gör. Ingen bryr sig om du resor ensam eller går med pyjamasbyxor på Ica. Gör det du vill!

2. Att kunna vara själv är en styrka

Jag fastnade för det här stycket ur boken The Almanack of Raval Navikant om att kunna vara ensam:

There’s a line from Blaise Pascal I read. Basically, it says: “All of man’s troubles arise because he cannot sit in a room quietly by himself.” If you could just sit for thirty minutes and be happy, you are successful. That is a very powerful place to be, but very few of us get there.

Hur ofta är vi själva med våra tankar? Väldigt sällan eller aldrig i och med den ständiga uppkopplingen med inte minst telefon och dator. På sistone har jag börjat utsätta mig själv för att vara själv med mina tankar genom att inte lyssna på musik/podd när jag går. Att resa själv är ännu ett steg längre i det.

Dessutom är du mer öppen till att prata med främlingar när du är själv eftersom du inte har någon att luta dig mot. I New York åkte jag tunnelbana med en tjej från Paris i en och en halv timme från flygplatsen till mitt hotell, till exempel.

LÄS OCKSÅ: Sänk dina förväntningar – och bli lyckligare

3. Vänta inte på någon annan

Det här har jag lärt mig främst från Garyvee (Gary Vaynerchuk). Upprepande gånger har jag sett videor från honom med uppmaningar att gå på event själv eller att äta på restaurangen du vill själv med budskapet att du inte behöver vänta på någon.

Jag valde faktiskt att äta på en restaurang själv. Jag bokade bord för en person på ett Steakhouse som en av mina favoritförfattare rekommenderade i New York. Det var dock inte så god mat, enligt mig, men jag provade.

4. Bonus: Gör det för att du vill!

Gör saker för att du VILL. Inte för att det ser bra ut på sociala medier. När jag reste med ett gäng spanjorer till Turkiet, Kroatien och Bulgarien under utbytesstudierna i början av året kändes det som att vissa var där mer för Instagram än för upplevelsen.

Även om jag lade upp bilder från min resa till USA gjorde jag resan för mig själv. Det var inte för att imponera på någon och visa upp att mitt liv är ”awesome” (jag gillar mitt liv men på sociala medier ser allas liv bättre ut än vad det är).

Jag struntar i om du vill resa solo runt jorden, titta på Netflix i stället för att festa eller vill resa till Sveriges alla kommuner. Gör det du vill och strunta i vad som ser ”bra ut” på sociala medier.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem