Foto: Unsplash.

Globala investmentbolag att köpa: ”Jobbar bort rabatten”

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

En exponering mot internationella investmentbolag kan vara väldigt intressant. Peter Lindvall förvaltar Kavaljer Investmentbolagsfond – och ser stora uppsidor i bolagen inom sektorn. Vi har en jättebra mix i portföljen”, säger han. 

Svenska investmentbolag, likt Investor, Industrivärden och Latour, är några som många svenska investerare är väl bekanta med. 

Dessa och andra liknande investmentbolag finns absolut med i Kavaljers Investmentbolagsfond. Men det gör även mer internationella investmentbolagsliknande bolag – som gemene man kanske inte har lika bra koll på.  

– Vi äger många svenska bolag, absolut, men vi har också väldigt många intressanta bolag från både USA och Europa i portföljen. Vi har utvecklat det klassiska “investmentbolagsbegreppet” till att inkludera även serieförvärvs- och konglomeratliknande bolag. Vi ser till att ha riktigt bra och etablerade bolag som en grund i fonden, samtidigt som vi även vill kunna investera i mindre bolag eftersom de har en tendens att kunna växa snabbare, säger förvaltaren Peter Lindvall.  

LÄS OCKSÅ: Förvaltarens bästa investmentbolagsfavoriter: ”Köpläge i aktierna”

Fin portföljmix

Peter Lindvall understryker att Warren Buffetts och Charlie Mungers välkända Berkshire Hathaway är det internationella investmentbolag som kanske är mest likt de svenska storheterna i sitt koncept. Berkshire Hathaway spelar en viktig roll i Kavaljers portfölj.  

 – Vi har en väldigt bra mix i portföljen. Den består av cirka 30 bolag och vi bygger runt dem som är allra bäst i klassen. Vi har en låg omsättningshastighet och ser oss äga de här kvalitativa bolagen väldigt länge.  

Vad krävs för att ni ska sälja en aktie? 

– Att värderingen verkligen sticker iväg. Låt säga att Alphabet skulle värderas till ett p/e-tal om 50. Då är det lite för högt för oss.  

MISSA INTE: Experten: Fem heta investmentbolagstips

Alphabet är en möjlig vinnare på AI

Just Alphabet, som bland annat äger Google, är ett av nyckelinnehaven i fonden och ett sådant som Peter Lindvall slår ett extra slag för.  

– Alphabet har ett otroligt starkt varumärke och är en möjlig vinnare på AI. De står på många olika ben och är i framkant när det kommer till att investera i nya branscher, så som självkörande bilar.  Alphabet har också investerat en del i många olika, spännande bolag inom olika sektorer. Trots att bolaget har en väldigt fin tillväxt är värderingen heller inte speciellt hög. 

SE ÄVEN: Investors vd Johan Forssell om kampen mot rabatten: ”Gör ingenting häftigt”

Fairfax fortsätter att växa

En annan extra intressant aktie i Peter Lindvalls ögon är kanadensiska Fairfax Financial.  

– Det är ett finansiellt holdingbolag med fokus på fastigheter-, och skador- och återförsäkringar. Fairfax grundades 1985 av Prem Watsa och otroligt nog är han fortfarande vd. Bolaget har haft en väldigt imponerande tillväxt och en affärsmodell som verkligen fungerar. De bara växer på och det finns inte mycket som tyder på att det kommer att ändras.  

YTTERLIGARE LÄSNING: Tre köpvärda aktier: ”Helt felvärderad”

Prosus kämpar med rabatten

Peter Lindvall framhåller även holländska Prosus, som inte minst indirekt äger en stor del av kinesiska Tencent.  

– Tencent är världens absolut största teknikbolag. De är enormt stora inom sociala medier på den jättemarknad som finns i Kina. Aktien handlas till en väldigt stor rabatt, men Prosus jobbar hårt för att få ned den. De säljer hela tiden lite Tencent-aktier för att i stället köpa sina egna Prosusaktier. 

MER LÄSNING: Tre favoritaktier i poddstjärnornas portfölj: ”Betalar inte för mycket”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem