Foto: Unsplash.

Så blir du miljonär – på att sluta slänga mat

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Att undvika matsvinn och spara ihop en miljon? Det är fullt möjligt, enligt Finansinspektionens projektledare Niklas Uppenberg. ”Genom att låta bli att slänga mat kan man både spara pengar och göra ett mindre klimatavtryck”, säger han till TV4.

Niklas Uppenberg har ett långt förflutet inom både Ung Privatekonomi och Unga Aktiesparare.

Nu arbetar han som projektledare på Finansinspektionen med ambitionen att hitta nya sätt att nå ut till unga med kunskap om privatekonomi och sparande.

LÄS OCKSÅ: Så säkrar du ekonomin i höst – expertens råd

Finns pengar att hämta

I en intervju med TV4 berättar Niklas Uppenberg om det går att spara pengar genom att helt enkelt låta bli matsvinn. Finansinspektionen uppskattar att en barnfamilj slänger totalt 132 kilo mat per år, vilket motsvarar mellan 3 000–6 000 kronor.

Niklas Uppenberg konstaterar att en vanlig matsvinnskostnad per månad uppgår till 400 kronor. Genom att spara en sådan summa i en aktiefond, räknat med 7 procents avkastning årligen, går det att tjäna upp till 70 000 kronor på tio år.

MISSA INTE: Bästa spartipsen till studenten: ”Få mer pengar”

Då blir du miljonär

På 40 års sikt kan ett liknande sparande växa till ett värde om cirka en miljon kronor tack vare ränta-på-ränta-effekten, enligt Niklas Uppenberg.

– Det här kan både leda till att man sparar pengar och gör ett mindre klimatavtryck på lång sikt, säger han till TV4.

YTTERLIGARE LÄSNING: Tiden är en superkraft

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem