Tova Larsson är verksamhetschef på Ung Privatekonomi. Foto: Privat.

Så säkrar du ekonomin i höst – expertens råd: “Se över vad ditt liv kostar”

Yngre personers plånböcker pressas från flera håll och kanter. Genom att ha en buffert och gå igenom sina utgifter går det att spara in sköna och viktiga slantar, anser Ung Privatekonomis verksamhetschef Tova Larsson.  

Få har missat att både räntor och inflation stigit med besked och att varor och tjänster följaktligen blivit klart dyrare.  

Den ekonomiska vardagen har förändrats och inför vad som ser ut att på många sätt bli en tuff höst är det sunt att tänka till. Inte minst som en yngre individ som vill få ut det mesta av sina pengar.  

Tova Larsson, verksamhetschef på Ung Privatekonomi, konstaterar att unga personer ofta främst påverkas av inflationens utveckling. Om man nu inte har bolån eller andra slags lån vars räntor nu höjts kraftigt. 

– Det är svårt att förutspå inflationen men Riksbanken och Konjunkturinstitutets prognoser visar på att inflationen har varit på toppen. Det betyder att priserna inte kommer att öka så mycket som de tidigare gjort. Men priserna kommer inte gå ner igen, utan bara inte öka i samma takt, säger hon. 

Om räntor och kostnader fortsätter att öka markant kan det sätta en så stor press på konjunkturen att fler företag börjar gå i konkurs och att fler personer blir av med sina jobb.  

– Samtidigt är jag optimistisk och tror att ekonomin alltid rör sig i cykler, så även om det kommer tuffare perioder ska man vara medveten om att det inte är för evigt. Det kan ta längre tid innan du når dina ekonomiska mål och vara jobbigt med ovissheten, men så har det varit även tidigare i historien.  

Hur går det att förbereda sig rent konkret inför sämre tider? 

– Att ha sparade pengar gör att du klarar oväntade förändringar bättre. Även om inflationen redan har gjort att mat och saker har blivit dyrare, så försök starta ett litet månadssparande för framtiden. Om du har återkommande utgifter och abonnemang skulle jag också tipsa om att se över dem eftersom det blir mycket pengar under lång tid. Att ha koll på de utgifter du har för att veta vad ditt liv kostar är smart. 

LÄS ÄVEN: Bästa spartipsen till studenten: ”Få mer pengar”

Tänk kreativt 

Det går att spara pengar på flera olika vis. Något som Tova Larsson använder sig av är att inte slänga någon mat om det absolut inte är ett nödvändigt ont.  

– Det kräver en del planering och ibland något konstiga matkombinationer. Men jag tycker att det känns bra för miljön och plånboken. Vi har även en utmaning på jobbet nu där vi tävlar om vem som lägger minst pengar på onödiga saker. Det har gjort att jag ser mitt köpmönster som jag tror kommer påverka att mina tankar även efter tävlingens slut – plus att de pengar som inte spenderas kan fylla på en buffert. 

Hur bör det långsiktiga sparandet i aktier och fonder prioriteras? 

– Det första målet är att ha en buffert så att du klarar av oväntade utgifter. När den är på plats skulle jag försöka att starta ett månadspar för långsiktigt sparande. Beroende på hur ditt liv ser ut så kan du spara olika mycket. Men i de flestas fall kan man lära sig att leva på 90 procent av sin inkomst och då spara 10 procent av inkomsten i början av månaden. Jag tror på att börja smått, det kan vara mindre än 10 procent av inkomsten, och sedan höja över tid. 

MISSA INTE: Vd:s långsiktiga aktieklipp – i egna bolaget: “Våga köpa och äga länge”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem