Alexander Sumar arbetar som föreläsare på Ung Privatekonomi. Foto: Tova Larsson.

Bästa spartipsen till studenten: “Få mer pengar”

Ung Privatekonomis föreläsare Alexander Sumar är en rutinerad student – och en stjärna på att kräma ut det mesta ur en begränsad ekonomi. “Med lite planering, disciplin och realistiska mål går det att spara pengar utan att tumma allt för mycket på livskvaliteten”, säger han till Jönköpings-Posten. 

Alexander Sumar läser sitt sista år på masterutbildningen inom global ekonomi på Jönköpings universitet.  

Vid sidan av studierna arbetar han som föreläsare på Ung Privatekonomi, Unga Aktiesparares systerorganisation, och brinner extra mycket för att studenter ska kunna få sin ofta rätt pressade ekonomi att gå runt.  

I en intervju med Jönköpings-Posten delar han med sig av fyra råd som fungerar att använda sig av i vardagen.  

Först och främst: Gör en budget som inkluderar de “ofrånkomliga” utgifterna i till exempel boendekostnader och mat. Då går det sedan att se vad som finns över till nöje och sparande. 

Det är dock viktigt att budgeten är realistisk och känns lätthanterlig, anser han.  

– Det finns en massa enkla sätt att få mer pengar över på. Laga din egen mat från grunden istället för att äta ute. Man har mycket mer tid över än vad man tror under studietiden, så är det någon gång man ska lära sig att laga mat så är det då. Brygg ditt eget kaffe och ta med i en termos. Att inte köpa kaffe ute kan man spara många tusenlappar på under ett år. Och var smart när du handlar genom att hålla koll på erbjudanden och sänkta priser, säger Alexander Sumar.  

MISSA INTE: Stjärnmäklarens toppaktier: ”Gillar inte indexfonder”

Nyttja ränta-på-ränta

Ett annat tips är att sätta sig in i aktier och sparande och sedan börja investera ett par hundralappar i månaden för att få ta del av ränta-på-ränta-effekten. Det kan innebära att stå över någon eller några utekvällar, men det kan det vara värt.  

– Börja gärna läsa på om börsen, fonder och investmentbolag och hitta något som du tycker är intressant. Sparande behöver inte vara tråkigt. Jag anser absolut att det här är något som alla kan lära sig. Ska man in på universitet så kommer man läsa betydligt mer komplicerade saker än grundläggande förståelse för aktier och fonder. 

Alexander Sumar tipsar också om att gå med i fackförbund eller andra slags organisationer för att kunna få tillgång till olika slags rabatter.  

Han konstaterar också att det är klokt att skaffa sig ett extrajobb – i den mängd som känns lagom för att orka med studierna. Det är bra både penga- och meritmässigt inför framtida arbetsliv, betonar Alexander Sumar. 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem