Foto: PUG Förlag.

Bli miljonär – genom utdelningar

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna krönika framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2023

Att bli miljonär är inte svårt. Allt du behöver är en miljard kronor att investera i ett flygbolag och innan du vet ordet av är du miljonär. Nämnda är ursprungligen inte sagt av mig, utan av Richard Branson. Det finns dock ett annat, mindre omständligt sätt att nå sin första miljon – ett sätt som även Oraklet från Omaha, Warren Buffett, premierar, nämligen via utdelningar och därmed en utdelningsfokuserad investeringsstrategi.

LÄS OCKSÅ: Mer än bara sju siffror

Ränta-på-ränta

De flesta som investerar, eller funderar på att börja investera, är bekanta med begreppet tillika fenomenet ”ränta-på-ränta”. Det kan visa sig på flera sätt och gäller inte enbart inom investeringar, utan i mer eller mindre allt. Kunskap kan ackumuleras, eller hur? Boken jag läste i går gav mig kunskaper att nå än högre av nämnda. Dessa kan jag sedan applicera, vilket i sin tur kommer leda till än fler insikter och kunskaper. Bok på bok, diskussion på diskussion, reflektion på reflektion och så vidare.

Jag och du investerar inte i aktier, utan i bolag. Observera skillnaden, för den ska varken tas lätt på eller negligeras. Aktier är enbart ett ägandebevis för vårt innehav. Bolag som går bra och kontinuerligt ökar sin vinst kan grovt förenklat välja mellan fyra alternativ; återinvestera allt i verksamheten, återköpa aktier, dela ut till aktieägarna samt en blandning av samtliga eller delar av de tre förstnämnda. Allt annat lika och givet att bolagen fortsätter vara ett kvalitetsbolag kommer insatserna leda till en positiv avkastning för dig och övriga aktieägare.

MISSA INTE: Fondsparande som gör dig till miljonär

Utdelningar ger dig passivt kassaflöde

En gång i tiden var jag ung (och dum). Jag var lärarstudent och efter att ha erlagt min examen började jag förvärvsarbeta som lärare. Lönen inom yrket var och är än i dag inte hög och framför allt inte relativt den femåriga universitetstiden. Där och då hade jag som ambition att spara så mycket som möjligt, men inte snåla på mig själv. ”Ekonomisk, inte snål” var ett outtalat ledord. Ångrar jag det? Absolut inte, för det dröjde inte länge innan jag fick se och ta del av belöningen – avkastningen.

Efter att tidigare ha testat dels den ena, dels den andra investeringsstrategin kom jag in på den utdelningsfokuserade sådana. Det blev kärlek vid första ögonkastet! Tänk att ”få” pengar utan att behöva lyfta ett finger. Pengar för att både kunna köpa en Pepsi Max och investera. Det bästa av två världar.

Beroende på vilket bolag kunde utdelningarna komma både månads-, som kvartals-, halvårs- eller årsvis. Givet att jag fortsatte att spara och återinvesterade alla utdelningar, inte nödvändigtvis i samma bolag, gjorde det att mina utdelningsströmmar kontinuerligt ökade. År in och år ut.

Det passiva kassaflödet blev som en sorts extra lön, eller likt som att ha sålt vara X på Tradera eller dylikt. De gjorde att snöbollen allt mer började rulla av sig självt, om än att det ännu kvarstod flera år innan den skulle gå av egen maskin.

SE ÄVEN: Enkla framgångsreceptet: ”Slår börsindex”

Magin omöjlig att föreställa sig

Alla kan läsa sig till ränta-på-ränta och många kan visualisera densamma, men tro mig när jag skriver det; att uppleva snöbollseffekten är något helt annat och vitt skilt från att läsa om samt visualisera den. Hjärnan förmår inte föreställa sig den magiska formeln för ränta-på-ränta, A = P (1 + r/n) (nt). När vi ser och upplever den är det likt vore det inget annat än ren och skär magi.

Dels ökar utdelningarna av sig själva, då bolagen höjer nämnda, dels ökar de av ditt kontinuerliga månadssparande samt av att du återinvesterar dem. Sätt dig gärna ned med papper och penna, eller en utdelningskalkylator och du kommer se hur snöbollen sakta men säkert kommer börja rulla för att slutligen rulla av sig självt utan någon som helst assistans från dig.

Rulla är sannerligen vad Warren Buffetts, grundare och vd på Berkshire Hathaway, snöboll gör. Ett av investmentbolagets längst hållna innehav är Coca Cola, i vilket Berkshire totalt investerat 1,3 miljarder dollar, främst efter åren som följde 1987 års börskrasch. Coca-Cola har årligen höjt sina utdelningar, vilket gjorde att Berkshire förra året, 2022, mottog 704 miljoner dollar i utdelningar! Vad har Berkshire behövt göra för detta? Förutom att kontinuerligt följa bolaget, vilket förvisso kräver sin insats, för att försäkra sig att koncernen fortsatte att utvecklas enligt investeringstesen är svaret ”ingenting”. Allt de behövt göra är att sitta på händerna och återinvestera.

YTTERLIGARE LÄSNING: 10 knep som lyfter dina aktieval

Alla resor börjar med ett första steg

”Jag är inte Warren Buffett och jag har inte hans kapital”, säger du och det är förvisso sant, men föddes oraklet med sitt kapital? Föddes han med silversked i mun? Nej, utan det vi ser är resultatet av ett ihärdigt sparande, utdelningstillväxt och (åter)investerande. Och inte minst – en vetgirighet samt lystnad efter kunskap och kognitiv utveckling.

Jag själv började från noll och har med åren arbetat mig till en pengamaskin som täcker alla mina månatliga omkostnader och jag vet att jag inte är ensam. Med detta vill jag säga att du kan och du kommer att lyckas om du är beredd att göra jobbet – the job to be done. Det finns inga gratisluncher. Ingen kommer ge dig något. Du är ensam ansvarig, men det betyder också att belöningen kommer vara än så vacker och magisk.

Utdelningarna ger dig inte bara passiva intäktsströmmar, utan de ger dig också makt över din tid. Den finansiella friheten kan och ska inte underskattas och rätt använd betyder den att du mer eller mindre äger alla dygnets timmar. Du är inte beroende av någon eller något. Det om något är värt att investera för, eller hur?

Visst är det magiskt?

LÄSTIPS: Vägen till din första miljon

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter