Anders Rudolfsson. Foto: DNB Markets.

Enkla framgångsreceptet: ”Slår börsindex”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2023

Att investera i börsbolag som leds av så kallade “good owners” är att göra det både enkelt och framgångsrikt för sig själv. Meriterade aktiemäklaren Anders “Rulle” Rudolfsson på DNB Markets har studerat fenomenet i flera decennier – och drar en tydlig slutsats. ”Över tid lyckas bolagen som styrs av riktigt bra ägare av kött och blod klå börsen”, säger han.

I unga år arbetade Anders “Rulle” Rudolfsson på Investment AB Bahco, ett av Handelsbankens två investmentbolag. Tiden gick och det andra investmentbolaget, betydligt mer kända Industrivärden, köpte upp AB Bahco.

AB Bahco försvann, men Anders Rudolfssons intresse för investment- och andra bolag som leds av en tydlig ägarfamilj hade bara börjat.

Anders Rudolfsson började sammanställa en lista över “good owners”. Han betonar att basen utgörs av svenska större investmentbolag som nästan alla kan relatera till.

– Det är verkligen ägare av kött och blod. De är långsiktiga och ägs av familjer eller styrs på ett annat sätt som gör att det finns ett större perspektiv. “Good owners”-bolagen driver agendorna och sätter sig inte sällan i styrelserna som ordförande och är med och påverkar aktivt. De är inte rädda för att ta tuffa beslut eller för att våga hjälpa till i samband med till exempel nyemissioner och förvärv, säger Anders Rudolfsson.

LÄS OCKSÅ: Analytikern: Nu är det läge att köpa aktier

Investmentbolag i topp

Han nämner Bure, Investor, Latour, Lundbergföretagen, Öresund, Schörlingfamiljen, Carl Bennett, Mellby Gård (Rune Andersson med familj) och Grenspecialisten (Martin Gren) som ägare som länge funnits med på listan där sammanlagt omkring 70 bolag finns.

– Det är inte ofta som jag tar in en ny ägare. Den senaste som kom in är norska Aeternum, som drivs av Vegard Söraunet och har familjen Fredriksen bakom sig.

Hur mycket betyder det att familjerna och/eller andra ledande företrädare liksom har sitt namn kopplat till bolaget?

– Det är så klart jätteviktigt. Det blir en oerhörd trygghet i att perspektivet allt som oftast blir mycket längre och väldigt ofta evigt.

En annan fördel är att personerna på ledande positionerna och i familjerna ofta äger massvis av aktier i det egna bolaget och i sina innehav i investmentbolagens fall.

– Bolagen brukar vara största eller näst största ägare. De ser även till att sälja hyggligt mycket aktier till vd för att de ska kunna vara med på en resa. Det blir ofta en väldigt bra kombination när vd äger en betydande del aktier och det finns en stark ägare i grunden.

MISSA INTE: Stort guldregn: Så mycket kan Volvo ge i utdelning

Flyttar fram positionerna

Anders “Rulle” Rudolfsson nämner Bures styrningsprincip som ett exempel kopplat till hur en riktigt bra ägare arbetar.

– De brukar säga: “Vi håller i balansräkningen och ni i ledningen i resultaträkningen”. Sedan är de också tydliga med att de bara går in i bolag där de verkligen känner att de har något att tillföra.

“Good owners”-bolagen ser också till att agera i stället för att reagera när det kommer till att ta in pengar och stötta upp. Pengarna ska tas in när det går och inte när man måste göra det. Det skapar bästa tänkbara förutsättningar för att utveckla bolagen.

– Titta på Latour nu: Tre av deras stora börsnoterade innehav (Assa Abloy, Securitas och Alimak) har gjort jättestora förvärv i år och de har varit med och lett riktade emissioner för samtliga. CTEK tvingades till nyemission då marknaden inte varit med bolaget, men Latour tecknade sin andel.  Det är helt rätt och ett styrketecken att kunna göra det i klart sämre tider. Det kommer kanske inte att betala sig nu, men sett ur ett treårsperspektiv kommer det att bli bra. För innehavsbolagen känns det väldigt bra att ha en sådan ägare.

SE ÄVEN: Därför ska du köpa kvalitetsbolag: ”Ingen överraskning att aktierna stiger tusentals procent”

Skapar förutsättningar att lyckas

Det är inte ofta som bolag likt Investor och Latour gör förvärv av nya bolag till sina börsnoterade portföljer.

– Men för bolagen som kommer in finns det en fungerande struktur som lägger grunden för framgång. De blir väl omhändertagna och allt runt omkring fungerar så att det blir lätt att fokusera på den egna verksamheten. Samma sak gäller i deras affärsben med onoterade, helägda bolag.

Sett över en längre tidsperiod har bolagen med “good owners” överträffat index med råge.

– De senaste två åren har varit tuffare och de har inte riktigt hängt med. Men i ett perspektiv som sätts till åtta–tio år har 70 procent gått klart bättre än börsen. Ofta finns det en stark vallgrav runt affärsmodellerna i bolagen som “good owners” äger, säger Anders Rudolfsson.

Substansrabatter finns i flera av bolagen på Anders Rudolfssons lista. Men det är ingenting att stirra sig blind på, anser aktiemäklaren.

–  Min kollega Joachim Gunell har gjort en större studie som visar att inte mer än 10–15 procent av den totala avkastningen förklaras av ren rabatt. Det finns flera andra parametrar som gör att nav (substansvärdet) utvecklas.

YTTERLIGARE LÄSNING: Så väljer du rätt aktier: ”Var noga med risken”

Går att ta den lätta vägen

På fem–åtta års sikt går bolagen på “good owners”-listan klart bättre än index.

– Det går absolut att sätta ihop en egen portfölj, men varför ska man göra det svårt för sig när det bara är att ta rygg på de som kan det här allra bäst?

LÄSTIPS: Att vårda den unika andan

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem