Foto: Privat.

Att vårda den unika andan

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2023

Engagerade och drivna eldsjälen Kajsa Thor, som bland annat är vice regionchef inom Region Väst, om vad som gör Unga Aktiesparare till det fantastiska förbund och den alldeles speciella mötesplats som det är: ”Det är en av livets bästa investeringar att gå med i förbundet”.

Var ser du dig själv om tio år? Vad drömmer du om? Hur ska du nå det målet? Tankar som jag i vanliga fall bara delar med mina allra närmaste vänner, men som ofta flyger fritt på Unga Aktiesparares träffar där ideellt engagerade från olika delar av landet träffas – inte sällan för första gången.

Som smålänning har jag vuxit upp till legenden av den omtalade Gnosjöandan, men jag vill påstå att UA-andan är minst lika anmärkningsvärd. För det mesta sker arbetet i lokalavdelningarna lite som en utspridd tomteverkstad. Alla donar och fejar på sitt håll i landet. Håller föreläsningar, kokar kaffe, blandar saft, bjuder in till föreläsningsbesök och värvar medlemmar. Redan då osar det av flitighet, engagemang och driv.

Men några gånger om året samlas den ideella kraften till ett ställe i Sverige på något av Unga Aktiesparares centrala event. Om man fått chansen att vara med på ett sådant event tror jag att man håller med mig i upplevelsen av att ingen annanstans ha upplevt samma öppenhet och värme i mötet med människor som man bara träffat ett par gånger eller kanske aldrig tidigare. I stället för att avhandla de vanliga artighetsfraserna är det inte sällan som diskussionerna direkt kommer in på drömmar, mål och livsplaner.

LÄS OCKSÅ: Slösa blev spara – Paulas investeringsmål

Ta vara på varandra

Det är något fint och skört i att veta hur någons framtida drömliv ser ut innan man vet var personen bor eller vad den gör om dagarna. För mig handlar UA-andan om den familjära känslan inom förbundet och glädjen som kommer när man träffar andra som delar samma intresse och drivkraft. Genom åren tror jag att många funnit trygghet och mening i den samhörighet som det ideella engagemanget för med sig. Men lika viktigt som det är att se förbundet som ett gäng likasinnade unga människor är det så klart att uppskatta och ta vara på allas olikheter för att kunna fortsätta utvecklingen framåt.

Att knyta band mellan lokalavdelningarna och regionerna inom Unga Aktiesparare tror jag är viktigt för att flitens lampa ska fortsätta att lysa starkt. Arbetet som läggs ner är för det mesta ideellt, men många skulle nog hålla med mig i att ett engagemang i Unga Aktiesparare ändå är en av livets bästa investeringar. För många är drivkraften just nätverket och gemenskapen.

MISSA INTE: Analytikern: Nu är det läge att köpa aktier

Ge av dig själv – och få massvis tillbaka

Det vore fint med statistik på hur många vänskaper, affärsidéer, kompanjonskap och kärlekshistorier som Unga Aktiesparare tänt gnistan till genom att vara en samlingsplats för unga med ett intresse för aktier, börsen och sparande. Det exakta antalet kan jag bara gissa mig till, men jag tror att det är många.

Genom att även i fortsättningen uppmuntra lokalavdelningarnas grymma arbete, anordna centrala evenemang när tillfälle ges och vara en samlingsplats för unga aktieintresserade, både i verkligheten och på nätet, kan Unga Aktiesparare ge förutsättningar för UA-andan att finnas kvar och frodas. Det kräver dock också att man som ideellt engagerad ger av sin tid och sitt engagemang. Men det man som ideellt engagerad inom Unga Aktiesparare ger kommer man att få tusenfalt tillbaka. Och det är just det som är UA-andan.

SE ÄVEN: Så väljer du rätt aktier: ”Var noga med risken”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem