Foto: Shutterstock.

Vägen till din första miljon

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2023

Drömmen om att spara ihop till miljonen kan för många kännas överväldigande. Men om du känner att det är dags att ta din ekonomi på allvar, så är målet att nå en miljon en realistisk dröm. Med rätt tillämpning av strategier och tålamod kan drömmen bli verklighet.

LÄS OCKSÅ: Mer än bara sju siffror

Sätt kloka mål

Det första steget är att upprätta sparmål. När dina intäkter överstiger kostnaderna blir differensen ditt sparande. Genom att öka inkomsten alternativt leva mer sparsamt ökar sparandet. Skapa en detaljerad budget för att få insikt i var pengarna hamnar och var det finns utrymme att spara mer. Identifiera områden där du kan minska kostnader och omfördela sedan pengarna till ditt sparande. Det kan exempelvis handla om att minska antalet impulsköp, att säga upp prenumerationer som du inte använder tillräckligt eller att minska på uteluncher och i stället laga mat hemma.

Våga även slå en ringsignal till tjänsteleverantörer du använder och förhandla om bättre villkor. Det är viktigt att utveckla långsiktiga vanor som hjälper dig att hålla fast vid din ekonomiska plan. Det kommer att kräva tålamod och uthållighet. Öka även din inkomst genom att söka efter nya karriärmöjligheter, förhandla om en högre lön, eller till och med utforska möjligheter till sidoverksamheter. Var öppen för möjligheter och ha modet att ta dem när de uppstår.

Skapa ett regelbundet sparande för att säkerställa att en del av din lön går till sparande innan du frestas att spendera den. En effektiv metod är att automatisera ditt sparande genom att sätta upp automatiska överföringar. Det skapar en disciplinerad sparvana. Regelbunden uppföljning och justering av din plan är nödvändig för att säkerställa att du håller dig på rätt väg.

MISSA INTE: 30 aktier att äga för evigt

Sparformen är en nyckel

Sedan gäller det att välja rätt sparform. Om du sparar 2 000 kronor i månaden på ett sparkonto utan ränta tar det tyvärr 42 år innan du når miljonen. Om du i stället investerar dina pengar på börsen sätts dem i arbete och du uppnår en ränta-på-ränta-effekt. Historisk sett har börsen genererat en genomsnittlig avkastning på 7 procent per år. Med ett månadssparande på 2 000 kronor med 7 procents avkastning är tiden halverad för att nå miljonen – jämfört med sparformen utan ränta.

Tabellen visar tiden det tar att nå miljonen givet månadssparande och årlig avkastning

  0% 7%
500 kr/mån 167 år 37 år
1 000 kr/mån 83 år 28 år
2 000 kr/mån 42 år 20 år
5 000 kr/mån 17 år 12 år
10 000 kr/mån 9 år 7 år

 

Att investera på börsen kan alltså vara en kraftfull metod för att accelerera vägen mot din första miljon. Genom att dra nytta av ränta-på-ränta-effekten kan du se dina pengar växa exponentiellt över tiden.

Det är viktigt att komma ihåg att investeringar på börsen innebär risker. Aktiekursers svängningar är oundvikliga. Undvik därför stora fallgropar genom att ha en god förståelse i vad du investerar i. Det gör att du kan fatta rationella beslut och sova gott om nätterna. Ha även en diversifierad portfölj där du får exponering mot olika branscher och länder. Att ha fonder som bas i portföljen ger goda förutsättningar till riskspridning. Äger man exempelvis globalfonder får man exponering mot olika marknader och även valutor.

Utöver fonder kan svenska investmentbolag bidra till en god diversifiering. Kom ihåg att långsiktighet är nyckeln till framgång på börsen. Företag ägnar sig åt värdeskapande och som aktieägare i ett lönsamt företag kommer du över tid ta del av vinsterna genom kurstillväxt eller utdelningar.

LÄS ÄVEN: Så väljer du rätt aktier: ”Var noga med risken”

Se till att ständigt lära dig

Att kontinuerligt lära sig om ekonomi och investeringar kan ge dig de verktyg du behöver för att navigera mellan ekonomiska val. Läsning, podcasts och att hålla dig uppdaterad i nyhetsflödet kommer att öka dina kunskaper och din förståelse kring området. Samtidigt märker du att din allmänbildning ökar och du kan nyansera resonemang kring olika samhällsfrågor med ett ekonomiskt perspektiv. Förhoppningsvis märker du att det är roligt att följa börsen och att det är en perfekt plats för den som vill kombinera nytta med nöje. När du når stadiet att du hellre vill använda pengarna till att investera på börsen än att spendera dem har du kommit långt.

För att sammanfatta är resan till första miljonen något som sätter prov på uthållighet och engagemang. Ju mer du sparare desto snabbare går det. Se därför över intäkter och utgifter och var du kan göra förändringar. Dessutom är sparformen avgörande. Överväg placeringar på börsen för att uppnå ränta-på-ränta-effekt. Att spara ihop till första miljonen är svårast i början. Något att glädjas åt är att den andra miljonen går betydligt snabbare att uppnå.

MISSA INTE: Enkla framgångsreceptet: ”Slår börsindex”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem