Johanna Englundh är redaktör på Morningstar. Foto: Fondbolagens förening.

Fondsparande som gör dig till miljonär

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2023

Att bli miljonär genom att fondspara kan gå snabbare och vara lättare än vad du tror. Det enda som krävs är kloka fondval, ett kontinuerligt sparande och lite tålamod.

Fondsparare i Sverige väljer framför allt aktiefonder i sin fondportfölj, och inom denna kategori är globalfonder samt Sverigefonder mest populära. Aktiefonder har som regel även högre avkastning än både blandfonder och räntefonder och passar bra i en långsiktig portfölj – och kan vara ett klokt val för den som är på jakt efter sin första miljon.

Därför ska vi ta och kika närmare på de aktiefonder som finns tillgängliga för svenska privatinvesterare, och se vilka av dessa som lyckats ge den högsta årliga avkastningen de senaste tio åren. Alla fonder som har lanserats under de senaste tio åren faller därför bort från denna genomgång. Så se inte listan som en köprekommendation. Det kan mycket väl finnas andra fonder därute som passar dig och din investeringsprofil betydligt bättre.

LÄS OCKSÅ: Vägen till din första miljon

Gemensamt för alla fonder som gett den högsta genomsnittliga årliga avkastningen är att de är nischade branschfonder som alla investerar i tekniksektorn. Just tekniksektorn har haft en otrolig stark utveckling de senaste tio åren, men har haft det lite kämpigare senaste året då de kraftigt stigande räntorna oroat investerare. En fonds historiska avkastning är inget facit för hur den kommer att leverera framöver, så om vi gör en ny sammanställning om tio år till kan det mycket väl vara andra fonder i topp. En annan viktig faktor att ta med sig är att fonder som riktar in sig på ett smalt område, som en specifik bransch eller ett enskilt land, vanligtvis har en högre risk än exempelvis en globalfond. Så man bör förvänta sig betydligt kraftigare svängningar.

Att lyckas pricka in den fonden som i framtiden kommer att leverera den högsta årliga avkastningen är nästintill omöjligt. Därför kan det vara mer relevant att kolla på vad samtliga aktiefonder har levererat för genomsnittlig avkastning de senaste tio åren; som hamnar på 11,1 procent per år. För de som gillar att investera i Sverige ligger den genomsnittliga årsavkastningen för Stockholmsbörsen (SIXRX), på runt 9 procent per år mellan 1870 och 2019. Kom dock ihåg att det här inte innebär att din fond kommer att leverera denna avkastning varje år. Ibland kan det vara en negativ avkastning och ibland en betydligt högre positiv avkastning.

MISSA INTE: 30 aktier att äga för evigt

Det här behöver du göra

Så vad krävs från dig som fondsparare? Ett klokt fondval är det första. Välj en fond som passar dig och din investeringsprofil. Det kan finnas en mängd faktorer som du bör väga in i valet av fond. Se till att du väljer en fond som du kan känna dig trygg med under en lång tid, så att du inte säljer av i panik om den exempelvis faller mycket i vissa marknadslägen. Ett månadssparande är det andra. Genom att spara varje månad undviker du att tajma marknaden fel och sparandet sköter sig självt. Tålamod är det tredje. Beroende på hur mycket du kan spara varje månad, men även fondens faktiska avkastning, kommer tiden till din första miljon att variera. Exempelvis kommer en person som sparar 3 000 kronor varje månad att nå en miljon redan efter tio år med en avkastning på 20 procent per år, medan de som har en genomsnittlig avkastning på 7 eller 11 procent kommer ha nått cirka halvvägs med en summa på runt 515 000 kronor respektive 640 000 kronor.

Om man halverar månadssparandet till 1 500 kronor och förlänger tidshorisonten till 20 år kommer den med 7 procent avkastning ha nått ett sparande på 765 000 kronor, den med 11 procent 1,2 miljoner och den med 20 procent hela 3,7 miljoner.

SE ÄVEN: Enkla framgångsreceptet: ”Slår börsindex”

Det finns inga rätt eller fel när det kommer till vilka fonder man ska spara i. Man måste utgå ifrån sig själv och vilka förutsättningar samt mål man har. Utifrån detta kan man välja en passande risknivå och fondtyp. Se till att du lär känna din fond, läs på om vad den investerar i och vad det är du betalar för. Följ upp utvecklingen med jämna mellanrum och njut av resan mot miljonen.

LÄSTIPS: Mer än bara sju siffror

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem