Senaste artiklar

2022-08-15

Nordiska aktieguldkorn

I Sverige finns det oerhört många fina bolag men i hela Norden finns det självklart ännu fler. Veckans avsnitt gästas av Christoffer Ahnemark, fondförvaltare hos Origo Fonder, som är expert på nordiska bolag. Tillsammans täcker vi lite olika investerar-stereotyper som finns i Danmark, Norge, Finland och Sverige och hur bolagskulturer kan skilja sig lite från land till land.
2022-08-11

Enkel aktievärdering

Inför ett köp- eller säljbeslut är det viktigt att värdera de aktier man ska handla i. En bra metod är att använda multipelvärdering, som kan ge en indikation på hur prisvärd aktien är. Metoden går snabbt att utföra och ger en bra överblick.
2022-08-10

Därför ska du investera i aktievänner

Att skaffa olika typer av goda bekanta sätter verkligen färg på livet. Det gäller även inom sparkretsar. Fina, öppna och ödmjuka personer i din investeringsnärhet kommer både att berika dig och även göra dig till en bättre placerare över tid, skriver Stock Magazines chefredaktör David Flatbacke-Karlsson.
2022-08-08

Stora halvledarspecialen

Om det är något som Coronapandemin aktualiserat så är det världsekonomins enorma behov av halvledare. Tim och Markus diskuterar ämnet och blandar in både nationalekonomi och säkerhetspolitik i förklaringen varför branschen är så betydelsefull. I veckans avsnitt täcks även två sylvassa tungviktare som kanske förtjänar en större plats i portföljen.
2022-07-12

Så investerar du i forskningsbolag

Vill du köpa aktier i så kallade förhoppnings- eller forskningsbolag? Spännande. Men innan du tar steget och börjar investera finns det flera saker du måste känna till. Erik Pensers analytiker Ludvig Svensson går igenom hur biotekniksektorn fungerar.
2022-07-12

En apotekares läkemedelsjätte

Astra Zeneca är Sveriges tolfte största företag sett till omsättning. Bolaget ger dagligen arbete åt 7 400 svenska personer och inte minst förser det miljontals människor med läkemedel. Under 2021 investerades cirka 60 miljarder kronor på forskning och samma år distribuerade företaget 2,5 miljarder vaccindoser till över 180 länder.
2022-07-12

Var en realistisk optimist

Disciplin, planering, nyfikenhet och ett ständigt öppet sinne. Det är några viktiga faktorer för att lyckas som investerare, anser Cristofer Andersson och Erik Sprinchorn.
2022-07-12

Ge din pengamaskin en extra skjuts

Genom att återinvestera dina utdelningar sätter du en högre fart på snöbollseffekten och låter din portfölj dra ännu mer nytta av ränta-på-ränta-effekten. Oliver Allemog och Viktor Ritsvall reder ut varför det är smart att låta pengarna jobba vidare på börsen.