Denna artikel framgår ursprungligen i Stock Magazine nummer 2 2025
Bli medlem i Unga Aktiesparare här
I skymundan av Donald Trumps olika tullutspel i början av april skedde en av de märkeshändelser som vanligtvis brukar tilldra sig mycket av börsvärldens intresse.
Den 31 mars, dagen innan presidentens så kallade ”Liberation day”, publicerade nämligen planetens största kapitalförvaltare Blackrocks vd Larry Fink sitt årliga brev.
När en fond med 11,6 trillioner dollar i kapital väljer att tala så lyssnar givetvis världens investerare.
Blackrocks riktning sätter direkt avtryck på alla marknader och tillgångar – oavsett om du är professionell investerare eller småsparare. När elefanten rör sig över savannen vibrerar marken både för lejonen och småkrypen.
Men Larry Finks brev har även förmått nå utanför de mest nördiga aktiekretsarna på ett sätt som inte ens Warren Buffett lyckats med.
Mest genomslag fick Finks brev när han för ett par år sedan lyfte fram vikten av hållbara investeringar. Ett ställningstagande som bidrog till den gröna våg som sedan sköljde över världens börser.
Men 2025 års upplaga hamnade som sagt helt i skuggan av en annan mans utspel i Vita huset.
Detta trots att de 27 sidor långa dokumentet innehöll ett väl så intressant budskap även i år.
Fink slår ett slag för kapitalismen som en av de senaste århundradenas viktigaste uppfinning. Men det finns en utmaning – hur får vi fler att ta del av tillväxten och bli investerare?
I en blinkning till Trumps protektionistiska politik skriver Blackrock-chefen;
”Lösningen är inte att överge marknaderna, utan att expandera dem, att slutföra den demokratisering av marknader som påbörjades för 400 år sedan och låta människor få en meningsfull andel i den tillväxt som sker runt omkring dem.”
Känsla av stolthet
Förutom att orden träffar mitt i prick i mitt börshjärta blir jag som svensk lite mallig när jag läser Finks rader.
För är det något vi har lyckats med i detta avlånga land så är det just det: att göra börssparande till en folksport.
I Euroclears årsrapport för 2024 (ett annat starkt lästips från mig) framgår att Sverige i dag har närmare 2,8 miljoner aktieägare. En siffra som ökat från 2,2 miljoner bara sedan decenniets början. 83 procent av alla aktieägare i svenska aktiebolag år 2024 är faktiskt privatsparare.
Att vi är många som sparar i aktier och fonder i Sverige är inte bara gott för den egna privatekonomin. Det ger också ett välbehövligt kapitaltillskott till det svenska näringslivet.
Som Finansmarknadsminister Niklas Wykman sa när jag pratade med honom om det svenska börssparandet för något år sedan: ”Vår storhet bygger på att hushållen deltar.”
För i princip alla andra länder är det rena fantasier att nå dessa nivåer på utbrett privatsparande. De flesta tyskar, norrmän och italienare har pengarna i madrassen eller på ett sparkonto i bästa fall.
Av just detta skäl pågår det nu ett stort initiativ på EU-nivå i syfte att få fler européer att börsspara.
”Sättet som Sverige har lyckats engagera småsparare i att investera på kapitalmarknaderna är ett utmärkt exempel som vi kommer att inspireras av”, sa ansvarige kommissionären Maria Luís Albuquerque när hon nyligen besökte Stockholm och syftade då bland annat på vår ISK-kontomodell.
Stort arbete ligger framför
Beundrade av EU och långt fram i utvecklingen för det som pekas ut som visionen för världens befolkning från jordens största kapitalförvaltare. Kan vi då slå oss till ro?
Nej, Euroclears rapport skvallrar om att även vi i Sverige har mycket kvar att göra.
Låt mig avsluta med att peka på tre områden där det finns klar förbättringspotential och där inte minst vi börsintresserade har ett jobb i att informera och sprida kunskap:
- 2,8 miljoner svenska aktieägare är bra. Men det betyder fortfarande att kanske dubbelt så många vuxna svenskar inte äger aktier. Vad är receptet för att få dessa att börja spara?
- För tredje året på raken minskar antalet unga aktieägare under 30 år. Sedan toppnoteringen 2021 är det 27 000 färre aktieägare i ungdomsgruppen. Hur får vi dessa att förstå vikten av att fortsätta spara även i sämre tider?
- Kvinnor fortsätter att utklassa männen på börsen. Kvinnornas portföljer gick hela 16 procent bättre jämfört med männens 2024. Trots det är två av tre börskronor fortfarande i manlig ägo. Det går åt rätt håll. Men hur snabbar vi på utvecklingen mot ett mer jämställt ägande?
Kanske får vi svaret på några av frågorna i Larry Finks brev 2026?