Denna artikel framgår ursprungligen i Stock Magazine nummer 2 2025
Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Intresset för att investera i aktier är stort bland unga. Det är glädjande, men som mindre rutinerade placerare finns det flera fallgropar som är lätta att falla i. Stock Magazines krönikör Theo Milos tar en titt på vanliga misstag och tipsar om hur dessa både går att lära sig av och även undvika.
Unga personer är aktiva på börsen och investerar regelbundet. Tack vare en digital aktiemarknad kan man köpa värdepapper snabbt och enkelt. Digitaliseringen har gjort börsen mer tillgänglig, ökat investeringsintresset och engagerat fler unga. Samtidigt har det lett till fler ekonomiska misstag. Vilken typ av misstag gör unga? Hur går det att undvika dem?
Den yngre generationen har vuxit upp med mobiltelefonen i handen och ett ständigt närvarande internet. Det har gjort det enkelt att söka information och lett till en otålighet. Man vill gärna att saker ska hända här och nu. Sociala medier har också bidragit till att fenomenet FOMO (“Fear Of Missing Out”) har stärkts.
Det går att se personer som har lyckats med framgångsrika aktieköp, och då vill man gärna lyckas själv. Det har vuxit fram en “bli-rik-snabbt-mentalitet”. Många unga väljer att köpa aktier eller för den delen att investera i mer riskfyllda alternativ som krypto, NFT:er eller “meme-aktier”. Utan att kanske förstå vad det fullt ut är.
En studie av Swedbank, baserad på J.P. Morgan-data, visar att en investerare som behöll 10 000 dollar i det amerikanska indexet S&P 500 mellan 2002 och 2022 fick över 60 000 dollar (9,5 procents årlig avkastning). Den som missade de tio bästa börsdagarna fick endast under 30 000 dollar (5,3 procent i årlig avkastning). Det visar riskerna med att försöka tajma marknaden. Snabba aktieklipp eller daytrading lönar sig sällan. Det går i regel bättre för investerare som har is i magen.
Vikten av att tänka själv
Att göra investeringar utan att förstå vad man köper är ett återkommande misstag bland unga. Mer oerfarna investerare tenderar att lyssna på “finfluencers” och fatta beslut därefter. Det kan bero på en avsaknad av rätt kunskap. Att enbart basera investeringar efter detta kan vara problematiskt för unga, som ofta är mindre meriterade investerare. För att undvika det måste man tänka själv – och fatta sina ekonomiska beslut efter egna analyser.
Många unga väljer att satsa på aktier med hög tillväxtpotential, ofta techaktier och trendiga branscher (AI, kryptovalutor), utan att sprida risken. Inte sällan har större risk medfört högre avkastning. Men naturligtvis kan det också leda till en förlust.
I stället för att lägga alla ägg i en korg är det bra att sprida risken och diversifiera sin portfölj. Genom att fördela den över flera branscher, sektorer och företag garderar man sig bättre vid eventuella nedgångar. Med större inkludering av olika tillgångsslag går det att gynnas investeringsmässigt. Om man inte orkar, har tid eller kunskap för att vara mer aktiv är fonder ofta bra innehav där risken fördelas.
När börsen går ner drabbas många av panik. Det är lätt att bli orolig över vad som ska ske och att sälja av sina innehav. Studier visar att vi tenderar att känna smärtan av en förlust mer än glädjen av en vinst. Många reagerar kraftigt när värdet på deras investeringar sjunker.
Vid börsnedgångar går det också tydligt se effekten av flockbeteende. Det innebär att man säljer eftersom andra gör det. Dessutom har många svårt att förstå skillnaden mellan tillfälliga svängningar och långsiktiga trender. En hel del unga investerare agerar i en slags rädsla när sådant uppstår.
För att motverka det är det sunt att tänka långsiktigt och att ha en tydlig plan. Kortvariga nedgångar kommer högst troligen återkomma med jämna mellanrum. Därför gäller det att ha en investeringsplan.
Vad vill jag uppnå? Vad har jag för ekonomiska mål och drömmar? I stället för att drabbas av panik kan man försöka använda nedgångarna till sin fördel. Vid dippar kan det uppstå ett bra köpläge, helt enkelt.
Mål och plan
Många unga följer utvecklingen på sina innehav med hög frekvens. Det kan öka rädslan eller paniken. För att minska negativa känslor kan det vara bra att stänga av bruset. Du behöver kanske inte gå in på din bankapp varje dag.
Sammanfattningsvis har unga en stark närvaro på börsen men gör ofta återkommande misstag. De saknar ibland grundläggande kunskaper och investerar i saker som de inte förstår sig på. En del väljer att lägga alla ägg i en korg och ta stora risker medan vissa drabbas av panik vid börsnedgångar.
För att undvika misstag är det avgörande att unga får den ekonomiska kunskap de behöver. Det är centralt att tänka och fatta sina privatekonomiska beslut själv. Dessutom är det viktigt att man sätta långsiktiga mål och ha en tydlig plan med sina investeringar.