Senaste artiklar

2019-10-14

Nestle- världens största livsmedelsbolag

Nestlé är ett schweiziskt livsmedelsbolag som sedan många år toppat listan som världen största livsmedelsföretag, mätt i total inkomst. Företaget finns representerat i över hundra länder och har en produktportfölj innehållande allt från godis till kattmat. Bolaget är noterat på den schweiziska börsen och huvudkontoret ligger i staden Vevey.
2019-10-14

Löfbergs

Ta en kaffepaus från de noterade bolagens hysteriska värld och besök det onoterade och lokalt förankrade familjeföretaget Löfbergs. Läs om hur Löfbergs vill förbättra för nästa generation trots den prispressade kaffebranschen.
2019-10-14

Konkurrens- bra eller dåligt?

En marknad med fungerande konkurrens är nästan alltid fördelaktigt för konsumenten. Utan konkurrens kommer företagens incitament att sänka priserna och höja kvalitén att minska radikalt. Det är olagligt för företag att missbruka sin makt på marknaden eller samarbeta genom att till exempel bilda karteller.
2019-10-14

Lägg inte alla ägg i samma korg!

Uttrycket i rubriken sammanfattar begreppet riskspridning, även kallat diversifiering. Det är viktigt att sprida riskerna genom att köpa ett flertal aktier i olika branscher för att på så sätt minimera risken för olyckor och maximera avkastningen.
2019-10-14

MUCF-projektet lockar fler tjejer i väst!

Unga Aktiesparare har mellan mars 2019-mars 2020 beviljats projektpengar av MUCF för att locka fler tjejer till UA! Läs mer om vad projektansvariga Olivia Larsson gör längs västkusten för att locka fler tjejer!
2019-06-12

Aktieaktivism - från bolagsslakt till mainstream

På 1980-talet dök de upp, aktieaktivisterna. Kända för att utmana finanseliten, gamla maktsfärer och stora konglomerat har de både porträtterats som skurkar i Hollywood och fått stjärnstatus. Länge ville man hålla aktieaktivister utanför styrelserummen av oro att bolagskassorna skulle tömmas och de anställda förlora sina jobb.
2019-05-29

Köp till sillen- sälj till kräftorna (?)

Har du någonsin hört talas om investeraruttrycket “köp till sillen och sälj till kräftorna”? Det är en teori som menar att du ska köpa aktier i början av sommaren och sälja mot slutet då avkastningen förväntas vara god under sommarmånaderna. Kan det verkligen vara så enkelt att kurserna går upp extra mycket under sommaren?
2019-05-29

Fastighetskrisen som skakade Sverige!

I början av 90-talet drabbades Sverige av en finansiell kris som förändrade hela landets ekonomiska system i grunden. Huspriserna rasade, räntorna rusade i höjden och många företag gick i konkurs. Från att ha haft rekordlåga arbetslöshetsnivåer förlorade över en halv miljon svenskar jobbet. Är händelserna endast historia eller ser vi det upprepas igen?