Senaste artiklar

2019-06-12

Aktieaktivism - från bolagsslakt till mainstream

På 1980-talet dök de upp, aktieaktivisterna. Kända för att utmana finanseliten, gamla maktsfärer och stora konglomerat har de både porträtterats som skurkar i Hollywood och fått stjärnstatus. Länge ville man hålla aktieaktivister utanför styrelserummen av oro att bolagskassorna skulle tömmas och de anställda förlora sina jobb.
2019-05-29

Köp till sillen- sälj till kräftorna (?)

Har du någonsin hört talas om investeraruttrycket “köp till sillen och sälj till kräftorna”? Det är en teori som menar att du ska köpa aktier i början av sommaren och sälja mot slutet då avkastningen förväntas vara god under sommarmånaderna. Kan det verkligen vara så enkelt att kurserna går upp extra mycket under sommaren?
2019-05-29

Fastighetskrisen som skakade Sverige!

I början av 90-talet drabbades Sverige av en finansiell kris som förändrade hela landets ekonomiska system i grunden. Huspriserna rasade, räntorna rusade i höjden och många företag gick i konkurs. Från att ha haft rekordlåga arbetslöshetsnivåer förlorade över en halv miljon svenskar jobbet. Är händelserna endast historia eller ser vi det upprepas igen?
2019-03-05

Vad styr den svenska kronan och räntan?

I december höjde Riksbanken den svenska styrräntan, reporäntan, för första gången sedan 2015. Reporäntan är Riksbankens verktyg för att hålla inflationen i landet på en stabil nivå. Sedan höjningen i vintras har vi redan fått smaka på höjda bolåneräntor. Om den fortsätter höjas kan vi förvänta oss mindre konsumtion och mindre stimulans i den svenska ekonomin.
2019-03-05

20 snabba med Frida Bratt!

I februari började Frida Bratt som sparekonom hos nätmäklaren Nordnet. Hon har en gedigen bakgrund inom finansmedia och har arbetat för bland annat Svenska Dagbladet Näringsliv, Dagens Nyheter, Placera och Expressen.
2019-02-21

Paradox:s melloband gör entré!

I november 2018 presenterades vilka artister som ska tävla i Melodifestivalen. Bandet Pagan Furys medverkan med låten Stormbringer väckte en del uppståndelse eftersom deras skivbolag är börsnoterade Paradox Interactive. Deltävlingen äger rum på lördag men oavsett hur det går har Paradox fått avkastning i form av publicitet.
2019-01-09

Castellum- fastighetsbolaget med grym utdelningshistorik

Castellum är ett av de stora fastighetsbolagen i Sverige med fokus mot kommersiella fastigheter i ett 20-tal städer runt om i Sverige samt Köpenhamn och Helsingfors. Aktien är känd för att vara en stabil utdelningsaktie som höjt sin utdelning i över 20 år med målet att fortsätta i samma riktning.
2018-05-21

"En dag ska jag bli vd"

Att Eva Trouin skulle bli chef har alltid varit en självklarhet. – Jag har alltid tagit ledarpositionen och varit den som tagit tag i saker och sett till att dem blivit gjorda, berättar hon. Om man skulle fråga någon som vuxit upp med mig så skulle de direkt säga att jag en dag skulle bli chef.