Foto: Colourbox.

Ungas stora börsfördel: ”Dra nytta av tiden”

Denna artikel framgår ursprungligen på Ung Privatekonomis webbplats

Vad är det egentligen som talar mest för att yngre investerare ska bli riktigt framgångsrika? Jo, de har mer av världens mest värdefulla tillgång – tid, skriver Emelie Stark, föreläsare på Ung Privatekonomi och utbildare inom Unga Aktiesparare.

Mer specifikt, har de mer tid att låta sina investeringar växa på börsen än någon som börjar investera senare i livet. Exempelvis: Om du börjar investera när du är 18 år i stället för 25 kan det innebära flera miljoner kronor mer i din portfölj när du går i pension.

När vi på Ung Privatekonomi är ute och föreläser pratar vi alltid om vikten av att börja investera i tidig ålder. En av de främsta anledningarna är den magiska kraften i långsiktigt sparande, alltså att låta pengarna ligga kvar länge på börsen. Genom att investera tidigt sprider du ut riskerna och skapar en möjlighet för dig själv. Detta ger dig en viktig fördel som alla elever i gymnasieålder kan dra nytta av, eftersom det ger dina pengar mer tid att växa.

LÄS MER: Vd:s långsiktiga aktieklipp – i egna bolaget: ”Våga köpa och äga länge”

Varför är tid så viktigt? 

Det ger ränta-på-ränta-effekten mer tid att växa. Räntan är den procentandel med vilken dina investerade pengar ökar. Det som påverkar summan i slutändan är hur mycket du sparar, hur mycket det växer och hur länge det får växa. Ju fler år du har på dig innan du når pensionsåldern (när du planerar att börja leva på dina sparade pengar), desto längre tid har ränte-effekten kunnat multiplicera och öka värdet på din portfölj. Med portfölj menas det samlade värdet av dina investerade tillgångar, alltså alla pengar du köpt aktier och/eller fonder för.

För att förklara det enkelt: När du investerar, tjänar du både på när dina investeringar ökar i värde OCH på den tidigare tillväxten. Det är som en snöbollseffekt, ju längre tid snöbollen rullar, desto större blir den och ju större den är desto fortare går det.

Om du börjar investera som ungdom ger du din investeringsportfölj en större chans att växa exponentiellt över tiden. Du kan alltså låta dina pengar ligga på börsen och arbeta för dig, för att senare kunna dra nytta av den långsiktiga tillväxten.

Sammanfattningsvis:

Att investera som ung är en klok strategi. Det ger dig en fördel gentemot personerna som börjar senare i livet. Genom att utnyttja tiden och dra nytta av ränta-på-ränta-effekten kan du bygga en stark ekonomisk framtid och säkerställa att du har tillräckligt med kapital när du vill köpa något lite dyrare eller når pensionsåldern. Våga komma igång med dina investeringar tidigt och börja se dina pengar jobba och växa åt dig!

MISSA INTE: Bästa aktierna att köpa: “Alla kan bli rika”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem