Foto: Jesper Hellgren.

Superpilotens miljardportfölj: ”Klassisk placerare”

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Entreprenören Gerald Engströms aktieportfölj är värd över 7 miljarder kronor. Över 80 procent av den mer än 40 bolag stora portföljen utgörs av hans eget Systemair där han i dag är styrelseordförande. ”Just nu är jag aningen försiktig och köper aktier i klassiska storbolag”, säger Gerald Engström till Affärsvärlden.

1974 startade Gerald Engström det som i dag är det börsnoterade ventilationsbolaget Systemair med hemvist i Skinnskatteberg.

Gerald Engström var länge vd för Systemair, men är sedan 2015 ordförande för bolaget.

LÄS OCKSÅ: Investera som en mästare: ”Utklassat index”

Investerar enkelt och tydligt

Affärsvärlden har, med hjälp av ägartjänsten Holdings, tagit en titt på hur 75-åringens aktieportfölj ser ut. Där framkommer det att han verkligen följer den så kallade pilotskolan. Gerald Engströms innehav i Systemair är värt strax under 6 miljoner kronor. Systemair står för mer än 80 procent av det totala innehållet i portföljen.

– Jag har nog varit en relativt klassisk aktieplacerare genom tiderna. Och sedan har jag självklart investerat i mitt eget bolag, säger Gerald Engström till Affärsvärlden.

MISSA INTE: Tre favoritaktier i poddstjärnornas portfölj: ”Betalar inte för mycket”

Positiv till egna bolaget

Gerald Engström ser ljust på framtiden för Systemair.

– Systemair växer bra organiskt och jag är fortsatt optimistisk inför framtiden för bolaget. Vi har produkter som verkligen ligger i tiden. Bra ventilation sparar energi, och är bra för hälsan. Mycket tyder på att branschen och Systemair kommer att ha en fortsatt fin utveckling.

Verkstads- och investmentbolagsaktier

Totalt finns det 46 stycken börsnoterade och tre stycken onoterade bolag i portföljen. Kontraktstillverkaren Hanza står för 6 procent av det sammanlagda värdet. AB Volvo, Millicom, Scandic Hotels, Millicom, Swedbank, Handelsbanken, Lindab och Investor är andra betydande innehav.

– Just nu är jag aningen försiktig och köper aktier i Sveriges klassiska storbolag, allt ifrån bank till verkstad, konstaterar Gerald Engström.

SE ÄVEN: Enkla råd för bättre börsavkastning

(AFV): Att döma av din noterade portfölj föredrar du stora bolag framför medelstora och små. Varför?

Medelstora och små bolag är svårare att förstå sig på. Och man måste ju alltid göra en bedömning om huruvida det finns potential att ett bolag kommer i mål med sina planer. Den tiden och energi som det kräver har jag inte riktigt, säger Gerald Engström.

YTTERLIGARE LÄSNING: Experten: Fem heta investmentbolagstips

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem