Foto: Andreas Hillerborg.

Så blir du rik på börsen: “Då ska du köpa mer aktier”

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Att bygga en förmögenhet på börsen är inte svårt. Det som är besvärligt är att inte bli stressad och göra sig av med sina bästa aktier för tidigt. ”Du ska inte vattna ogräset och hugga ned solrosorna. Gör tvärtom”, säger sparprofilen, författaren och investmentbolags-vd:n Per H. Börjesson.

Det är en sak att säga att du ska köpa, fylla på i och behålla dina riktigt bra bolag i aktieportföljen.

Det är en helt annan sak att faktiskt göra det rent praktiskt.

MISSA INTE: Förvaltarens bästa investmentbolagsfavoriter: “Köpläge i aktierna”

Många gör fel

Spiltan Invests vd Per H. Börjesson, som även är känd för bland annat sina populära böcker “Så här kan alla svenskar bli miljonärer” och “Så här blir du miljonär i hängmattan”, berättar om ett misstag som många sparare gör på börsen.

– Efter inte minst en allmän börsuppgång har många en tendens att sälja av de bästa bolagen och att i stället behålla och satsa mer på de dåliga. Det går att göra en liknelse med en trädgårdsmästare som vattnar ogräset och hugger ned solrosorna som växer vackert. I stället ska man göra tvärtom, säger han.

SE ÄVEN: Aktier med stor framtidspotential: ”Priset bara stiger”

Vad är det som gör det så svårt att vara konsekvent?

– Det beror på mänsklig psykologi. Det är svårt att ta en förlust och mycket lättare att sälja en aktie med vinst. Det känns enklare att fylla på i de bolagen som har gått sämre med känslan av att “snart måste det ju vända”. Men om du har ett riktigt bra bolag som har gått bra: Sälj då bara lite grann i så fall och gör det successivt.

Våga köpa och behålla

Per H. Börjesson konstaterar att en stor del av Spiltan Invests framgångar härrör sig i modet av att våga lyfta blicken och att rida vidare på en framgångsvåg. Han nämner valet av att våga vara långsiktig i nyckelinnehavet Paradox Interactive som ett ledande exempel.

– Att vi har vågat behålla Paradox är en stor del av vår framgångsformel. Det är också väldigt lätt att sälja av vad som är ett väldigt bra bolag vid en större, allmän börsnedgång. Då är det snarare ett utmärkt läge att fylla på. Tänk på att Amazon har gått ned omkring 50 procent vid tre tillfällen. Det händer att även de bästa bolagen faller tungt då och då.

LÄS OCKSÅ: Bästa aktierna att köpa: ”Alla kan bli rika”

Fall inte i transaktionsfällan

Per H. Börjesson lyfter fram att människan gillar att vara aktiv och att ständigt hitta på nya saker och att göra förändringar. Det gäller inte minst i aktieportföljen.

– Vi lockas av transaktioner. I många olika delar av livet är det ju den som är mest aktiv som vinner. Både inom idrott och när det kommer till att skriva och publicera artiklar, bland annat. Men för att lyckas bli rik på börsen över tid gäller det att köpa och behålla bra bolag och att vara långsiktig.

MER LÄSNING: Proffsen: Här är nio utdelningshöjare för 2024

Hur ska man göra för att hålla modet uppe vid surare börstider som den vi går igenom just nu?

– Det kan absolut kännas deppigt, men se till att inte sälja på botten. Marknaden kommer att komma tillbaka. Det är bara att vi inte vet hur lång tid det tar. Det gäller att sätta en mentalitet som gör att du sparar varje månad. När det blir en bredare nedgång ska du passa på att köpa mer aktier i riktigt bra bolag. Så som i våra svenska, fina investmentbolag, säger Per H. Börjesson.

YTTERLIGARE LÄSNING: Tre favoritaktier i poddstjärnornas portfölj: ”Betalar inte för mycket”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem