Foto: GP Bullhound.

Aktier med stor framtidspotential: ”Priset bara stiger”

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2023

Både AI- och elbilstrenden ritar om världskartan för techbolagen. Men för att hitta de bästa investeringarna är det viktigt att tänka ett steg till. Det gäller att hitta rätt typ av bolag”, säger Nejla-Selma Salkovic, analytiker på GP Bullhound 

Techsektorn har varit stekhet under det senaste decenniet med låga räntor och låg inflation och en längre högkonjunktur. Som en följd har bolagens aktiekurser skjutit i höjden.  

När båda dessa faktorer nu ser helt annorlunda ut gäller det som investerare att göra sin hemläxa noggrannare för att hitta rätt typ av investeringar. Experten Nejla-Selma Salkovic, analytiker på GP Bullhound, ger sin syn på vad som gör ett techbolag riktigt kvalitativt. 

– Det handlar om bolag inom en industri där man kan se en stark tillväxt framöver och en tillväxt som man kan konkretisera i en strukturerad marknad. Det är även viktigt med starka balansräkningar och att förstå hur kassaflödet kommer in på bottenraden. Dessa bolag har möjligheten att se förbi konjunkturnedgången och satsa på forskning runt framtida produkter. Det gör att de kan flytta fram sina positioner inom många segment och vidare driver efterfrågan i det globala teknologiska ekosystemet, säger hon. 

SE ÄVEN: Förvaltarens bästa investmentbolagsfavoriter: “Köpläge i aktierna”

Jagar större lönsamhet 

De senaste åren har techinvesterare varit fokuserade på tillväxt till vilket pris som helst. Scenförändringen har därför slagit hårt mot inte minst de mindre bolagen.  

– Nu har vi högre räntor och svagare ekonomi och fokus har vänt till att bolagen tittar på hur mycket kostnader de kan plocka bort utan att påverka försäljningen alltför mycket. Det handlar om balans mellan att jaga nyförsäljning i dag och att inte spendera för mycket på utvecklingen av nya produkter. Frågan är då hur lönsamma techbolagen kan bli? Det är lätt att titta på ekonomin och en svagare efterfrågan och tro att detta leder till betydligt sämre lönsamhet. Men jag argumenterar för att många av de större techbolagen kan skära stora kostnader och driva upp lönsamheten. 

Nejla-Selma Salkovic betonar att den största potentialen inom kostnadsbesparingar finns i en minskning av personal. Hon framhåller också att många större bolag, likt Facebook, nu väljer att banta sina breda produktportföljer för att lägga mer energi på kärnaffären. 

– Större bolag har klarat sig bättre på grund av bredare produktportföljer, större kundbas och att många kunder konsoliderar sina inköp mot större företag för att sänka sina kostnader. Dessa företag med starka balansräkningar fortsätter att investera i viktiga områden så att de står väl rustade när konjunkturen vänder. Ett exempel på detta är att Microsoft, Google, Amazon och Meta alla indikerar att de kommer att öka sina investeringar på datacenter och AI-lösningar. 

MISSA INTE: Torsten Janssons dröminvestering på börsen: ”Kul att sälja nu”

Har medvind

När Nejla-Selma Salkovic tittar efter intressanta aktier av techkaraktär vill hon vara i industrier där det finns förutsättningar att få en långsiktig tillväxt.  

– Sedan tittar jag mycket på dynamiken i en industri.  Just nu gillar jag exempelvis inte digital annonsering. Den var fantastisk när Facebook och Google delade på industrin. Nu har det kommit in massor med konkurrenter som förstör marginalen. 

Nejla-Selma Salkovic koncentrar sig mycket på att dra nytta av den snabbväxande och omvälvande AI-trenden.  

– Tittar vi på exempelvis Palantir eller C3 AI har vi ju egentligen ingen aning just nu om de kommer att ha de vinnande produkterna eller inte. De är fortfarande i ett alldeles för tidigt skede. Modellerna är inte beprövade samtidigt som de är prissatta som att de vore vinnande produkter och har väldigt höga värderingar. Tittar vi däremot på underleverantörerna och infrastrukturen ser vi en väldigt strukturerad bransch. Där hittar vi väldigt intressanta bolag. 

LÄS OCKSÅ: Experten: Fem heta investmentbolagstips

Nvidia, TSMC och ASML är skyfflar och spadar

Nejla-Selma Salkovic utvecklar sitt resonemang kring AI.  

– Det går att säga att det fungerar på två sätt. Ena delen är att man tränar upp AI:n med hjälp av machine learning genom att köpa massor med grafikprocessorer. Andra delen är där man kan ställa frågor och få svar. Här måste det finnas uppkoppling och en motor som leder sökprocessen till exempel. Det som driver det här är halvledare och halvledarutrustning, säger hon, och tillägger: 

– Därför skulle jag säga att det är bättre att köpa ”skyfflarna och spadarna” som Nvidia, TSMC och ASML. De tillhör strukturerade industrier med väldigt få eller inga konkurrenter. 

Nejla-Selma Salkovic anser även att elbilstrenden är av intressant karaktär. I grunden har hon samma tankar kring den som runt AI:n när det kommer till att hitta intressanta bolag. 

– I stället för att exempelvis köpa Tesla som har väldigt många konkurrenter samtidigt som vi inte vet var marginalen ligger eller vem som kommer att vara vinnare tar vi ett steg tillbaka i tillverkningskedjan och kollar på bolagen NXP och Infineon. Det är egentligen bara nästan dessa två bolag som kan leverera chippen som går in i en elbil. De handlas till väldigt låga p/e-tal, har stigande vinster och fulla orderböcker. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Globala investmentbolag att köpa: ”Jobbar bort rabatten”

Tillverkar chippen för alla Apple-produkter

Sedan tar Nejla-Selma Salkovic ytterligare ett steg tillbaka och kikar på var dessa chip egentligen produceras. Svar: I TSMC:s fabriker.  

– Jag skulle säga att TSMC har en vettig värdering, bra avkastning på sitt investerande kapital och kan höja priserna. Går vi ytterligare ett steg i produktionskedjan till ASML som tillverkar maskiner finns det något som kallas för litografi. Här har vi en monopol/oligopolställning. ASML har ett 100-procentigt monopol i världen för litografi. Den nuvarande versionen av deras maskiner kostar ungefär 180 miljoner dollar. Maskinen som kommer att säljas 2025 kommer att kosta 400 miljoner dollar. Priset och komplexiteten bara stiger.  

ASML är väl bredare än “bara” tillverkning för hårdvara till AI-lösningar eller elbilar?

– Ja, absolut. ASML tillverkar bland annat chippen för alla Apples produkter. Tror vi inte att utvecklingen av smarta telefoner kommer att fortsätta exempelvis går det att sälja ASML. Men tror vi att Apple kommer att fortsätta utveckla sina telefoner behövs ASML. 

MER LÄSNING: Tre favoritaktier i poddstjärnornas portfölj: ”Betalar inte för mycket”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem