Proffsen: Här är nio utdelningshöjare för 2024

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

I EFN Marknad listar förvaltarna Lasse Lundgren och Jonas Olavi sina utdelningsfavoriter inför 2024. Allt från flera storbanker till en verkstadsjätte och en teknikkonsult slår sig in på listorna. Där finns det pengar”, säger Lasse Lundgren om ett av sina bolagsval. 

Börsbolag som är flitiga på att dela ut och som är skickliga på att höja sin utdelningsandel är ofta omtyckta av investerare.  

I det senaste avsnittet av EFN Marknad lyfter förvaltarduon Lasse Lundgren och Jonas Olavi, som jobbar på Aktie-Ansvar respektive Alpcot, fram sammanlagt nio aktier som de tror kommer att kunna bjuda på utdelningshöjningar efter årsskiftet.  

LÄS OCKSÅ: Tio bolag som väntas höja utdelningen ordentligt

Handelsbanken kan slå till rejält

För att ta sig in bland Lasse Lundgrens toppval gäller det att bolaget har en direktavkastning på åtminstone 4,5 procent och att utdelningen ska vara hållbar och inte av engångskaraktär.  

Handelsbanken tar täten. 

– De har, precis som de andra storbankerna, mycket mer kapital än vad myndigheterna kräver och skulle kunna dela ut väldigt mycket mer. Jag har valt just Handelsbanken eftersom de värderas lägst sett till p/b (price/book). Hittills har rädslan för fastighetsexponeringen varit för stor. Det är ett bra läge för just Handelsbanken.  

MISSA INTE: Tre favoritaktier i poddstjärnornas portfölj: ”Betalar inte för mycket”

Stor potential i AFRY

Lasse Lundgren slår även extra hårda slag för New Wave, Nordnet och AFRY.  

Han utvecklar sitt resonemang om teknikkonsulten AFRY.  

– De har inte fått någon större kärlek av marknaden. AFRY jobbar inom en mängd olika områden och borde kunna tjäna mycket på den gröna omställningen. De har haft problem med sin marginalutveckling, men aktien har kommit ned rejält och värderas till p/e 10. Det finns stor potential och AFRY delar heller inte ut mer än vad de kan göra sett till sin vinst.  

SE ÄVEN: Svenska Buffett-strategin krossar börsen

100 miljarder skäl till att köpa Volvo

Både Lasse Lundgren och Jonas Olavi har AB Volvo på respektive utdelningslista. 

Jonas Olavi konstaterar att Volvo är överkapitaliserat.  

– Bland mina val är risken lite lägre kontra den som finns hos mer mindre bolag. Volvo är visserligen cykliskt, men det är den lastbilstillverkare som kommer att leda utvecklingen kopplad till elektrifieringen. Det är hyperintressant.  

Lasse Lundgren:  

– Volvo har gått från att ha en nettoskuld 2016 till att ha omkring 100 miljarder kronor i sin nettokassa nu i slutet av 2023. Pengar finns, även om allt knappast kommer att delas ut.  

Både Lasse Lundgren och Jonas Olavi konstaterar att möjligheten till strukturaffärer också finns i Volvo. Inte minst spekuleras det i en avknoppning av Volvo CE, verksamheten som innehåller anläggningsmaskinerna.  

YTTERLIGARE LÄSNING: Förvaltarens bästa investmentbolagsfavoriter: “Köpläge i aktierna”

Tre spännande bankaktier

Jonas Olavi gillar även utdelningsmöjligheterna som Swedbank, Nordea och Danske Bank erbjuder efter årsskiftet.  

– Swedbank har gjort ett bra jobb med att lyfta ut sin aktieaffär mot folk och ett annat plus i kanten är att de är väldigt bra på private banking. Det är inte alla som har den perceptionen. Nordea finns i flera länder och Danske Bank har levererat och kommit in i värmen igen. 

Telenor lockar

Bland operatörerna, som är kända för att dela ut mycket pengar samtidigt som de inte har de största riskerna i sina affärsmodeller, går norska Telenor hem extra mycket.  

– Jag är inte speciellt attraherad av till exempel Telia. Telenor levererar stabilast och har även en större bas av kunder De har verksamhet i utvecklingsländer och sammanlagt cirka 150 miljoner abonnenter. Telenor har ett väldigt stabilt kassaflöde.  

MER LÄSNING: Torsten Janssons dröminvestering på börsen: ”Kul att sälja nu”

FAKTA  

Här är Lasse Lundgrens utdelningshöjare

AB Volvo
Handelsbanken
New Wave
Nordnet
AFRY 

Här är Jonas Olavis utdelningshöjare

Danske Bank
Nordea
Swedbank
Telenor
Volvo 

Källa: EFN Marknad

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter