Lista: Tio storbolag som väntas höja utdelningen rejält

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

I skakiga tider på börsen skadar det inte med lite extra utdelning. Dagens Industri har samlat de bolag som spås höja utdelningen mest.

Rapportsäsongen närmar sig med stormsteg och flera bolag ser ut att redovisa ordentligt med vinstökningar i det tredje kvartalet jämfört med föregående år. Mer vinst innebär inte enbart hejarop för bolagen utan såklart även för aktieägarna. Mer vinst kan nämligen betyda mer utdelning.

Dagens Industri har med hjälp av Bloombergs databas tagit fram de bolag som förväntas öka utdelningarna till ägarna allra mest.

LÄS MER: Vägen till magisk avkastning

Traton toppar

Överst på listan hamnar lastbilskoncernen Traton.

“Bolaget har levererat en kraftig resultatförbättring hittills i år jämfört med fjolåret som påverkades av leveransstörningar. Bolaget har som mål att dela ut 30-40 procent av vinsten varje år, och med det förväntade resultatlyftet under 2023 tror analytikerna på att det blir en dubbling av förra årets utdelning”, skriver DI.

MISSA INTE: Investera som en mästare: ”Utklassat index”

Storbankerna tar plats

Bland de topp tio bolag som spås höja utdelningen mest finner vi även tre storbanker.

Störst höjning förväntas komma från Swedbank och Handelsbanken där den förstnämnda antas höja med 58% och den sistnämnda med 53%.

SE OCKSÅ: Experten: Fem heta investmentbolagstips

Nedan presenteras listan på de tio storbolagen som spås höja utdelningen mest (mätt i antal procent):

Traton: 107.
Swedbank: 58.
Nordnet: 58.
Munters: 55.
Handelsbanken: 53.
Dometic: 34.
SEB: 32.
Saab: 28.
Evolution: 25.
Electrolux Professional: 24.
Listan omfattar bolag med förväntad utdelningshöjning på över 10 procent och med minst sex analytiker som har lämnat estimat. Listan inkluderar inte eventuella återköp av egna aktier.

YTTERLIGARE LÄSNING: Tre favoritaktier i poddstjärnornas portfölj: ”Betalar inte för mycket”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem