Foto: Lise Roos.

Vägen till magisk avkastning med kvalitet

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Denna krönika framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2023

”Kan du inte skriva en krönika om kvalitetsbolag?”, sade Stock Magazines chefredaktör David Flatbacke-Karlsson till mig. En inte allt så svår uppgift, eller hur? För alla, med vilka inkluderar såväl du som mig själv, vet väl vad kvalitetsbolag är och står för? Och eftersom alla vet det investerar de också därefter(?).

Kvalitet – ett mångtydigt begrepp 

”kvalitet (latin quaʹlitas ’beskaffenhet’, ’egenskap’, av quaʹlis ’på något sätt beskaffad’), i filosofiska sammanhang i regel detsamma som egenskap.” Med dessa ord förklarar Nationalencyklopedin det avhandlade begreppet och ska vi applicera en omvänd prestige (jmfr. och sagt med all ödmjukhet, ”tala till bönder på bönders vis”) kan detsamma förklaras som att något är skapt på ett sätt som verkligen ger värde.

En kvalitativ bil fungerar och håller länge och ger således värde för de pengar som köparen betalade. En tröja köpt via Ali Express och som inte ens klarade en tvätt innan storleken krympte till att knappt passa Nils Karlsson Pyssling var inte kvalitativ och gav således inte värde för köparens kostnad.   

Vad som är kvalitet är högst subjektivt, vilket också är gällande för begreppet och upplevelsen av värde. Inte sällan slås dessa samman, likt vore de ett och samma. Ofta kan fallet vara som så, men inte alltid och således är det viktigt att du reflekterar kring hur du förhåller dig till och kring kvalitet och/eller värde.

I sina yngre dagar, innan hans parhäst Charlie Munger kom in i bilden, investerade Warren Buffett utifrån en modell i dag känd som “Cigarr Butt Investing”. Strategin går ut på att leta efter bolag som är lågt värderade relativt dess vinst i allmänhet, men dess fria kassaflöde i synnerhet. Bolaget och dess produkter i sig behöver nödvändigtvis inte vara kvalitet med stort K, utan här är fokus på att finna cigarrfimparna, röka upp dem och sedan leta nya. Strategin fungerade och är fullt applicerbar i dag, men observera att det sällan rör sig om kvalitetsbolag, då dessas aktier sällan sjunker så mycket att de handlas till en sådan skräpstatus att Moodys skulle bli mörkrädda. 

LÄS OCKSÅ: Så fångar du femstjärniga drömfonder

Kvalitet är mycket 

För att ett bolag skall klassas som kvalitativt ska det ha en beprövad historik och således ha funnits i samt överlevt flera konjunkturcykler. De ska ha visat att de kan behålla någorlunda marginaler via sin pricing power samt ha förmågan att vinna terräng där andra tappar densamma. 

Vidare ska det styras och ledas av kompetenta personer som ser till bolagets och därmed aktieägarnas långsiktigt bästa. De är inte ute efter att sminka räkenskaperna för att visa upp en fin kvartalsrapport, en som sedan följs av en mindre bra då sminket runnit av och något nytt inte finns att tillgå.  

MISSA INTE: Investera som en mästare: ”Utklassat index”

Nedsida före uppsida

Ett kvalitativt bolag och dess ledning ser först till den befintliga nedsidan innan de investerar och exekverar för den potentiella uppsidan. Nämnda studeras och för att nå den skapas en strategi som inte bygger på några världsfrånvända prognoser, eller tillfälliga dopade förutsättningar, såsom den minusränta som förelåg under senare delen av 2010-talets sista år.

Fokus är på ett två steg fram och eventuellt ett tillbaka, i stället för vice versa. Repetera detta år efter år, decennium efter decennium och utvecklingen kommer inte bara vara bra, utan även imponerande. Studera exempelvis Nikes och Zoetis bolagsrapporter och se dem visualiseras i dess aktiegrafer.  

Ledning och styrning är mer mjuka värden, medan siffror är hårda? Ja och nej, för de mjuka värdena kommer förr eller senare utkristallisera sig i de hårda. En strategi planerad och gynnsamt exekverad av den kompetenta ledningen kommer leda till starka, uppskattade och svarta siffror på alla rader i allmänhet, men den nedersta i synnerhet.

Kan bolaget upprätthålla en stigande omsättning, vinst samt ett eget kapital över flera år samt aldrig tumma på sin skuldpolicy därtill soliditet är det att betrakta som kvalitet. Vidare vill vi även se att ROE och ROIC har höga procentuella tal, då det visar att bolaget skapar avkastning på varje investerad krona. Nikes tioåriga snitt för både ROE, ROIC samt ROC är 33,3 %, 31,6 % och 39,8 %. Det är inte många bolag som klarar detta.  

SE ÄVEN: Tre favoritaktier i poddstjärnornas portfölj: ”Betalar inte för mycket”

Pris är vad du betalar, värde vad du får 

Jag är emot formuleringen av Buffetts erkända citat om att pris är vad du betalar, värde vad du får. Varför? Om du betalar något, ”får” du inget. Om vi bortser från semantiken är citatet bra, träffande och viktigt. Du ska leta efter bolag som uppfyller denna krönikas kriterier, men du ska inte köpa rakt av.

Du måste ställa (aktie)pris mot bolagets nuvarande rapporterade siffror samt vilka du, via beräkningar, bedömer komma. Är priset acceptabelt? Ja, då ska du investera. Är priset inte acceptabelt? Då ska du avvakta och sitta beredd för den dagen då allas vår nyckfulla Mr. Market erbjuder en tillfällig REA.

Det svåra i kråksången är att ha detta sittfläsk, ty människan är otålig. Dock är du en investerare av kvalitet, eller hur? Och således är sittfläsk inget problem för dig, eller hur? Leta kvalitativa bolag och var även en kvalitativ investerare. Lyckas du med båda kommer din långsiktiga avkastning inte bara vara bra och imponerande, utan även magisk.

YTTERLIGARE LÄSNING: Experten: Fem heta investmentbolagstips

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem