Foto: Andreas Hillerborg.

Så blir du enklast miljonär

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2023

Lägre kostnader än intäkter, regelbundet sparande, sunda investeringar och att våga vara långsiktig. Svårare än så är det inte att nå miljonen, enligt Per H. Börjesson. I en lång intervju berättar “Sveriges Warren Buffett” om sparande som folkbildning, om varför många misslyckas med att bli miljonärer, vad han lärt sig av sin stora idol och om sitt investmentbolag Spiltans succé.

LÄS OCKSÅ: Vägen till din första miljon

Alla svenskar har möjlighet att bli förmögna. Det är något som Per H. Börjesson är helt övertygad om. Den folkkäre 69-åringen är känd både som författare av bland annat “Så här kan du bli miljonär i hängmattan” och “Så här kan alla svenskar bli miljonärer” och som vd för sitt egenstartade investmentbolag Spiltan.

Stock Magazine träffar Per H. Börjesson på Spiltans rykande, färska huvudkontor på Erik Dahlbergsallén 15 på Östermalm i Stockholm. Det står lådor överallt i de fräscha lokalerna och intervjun får flyttas ett par trappor upp när huvudpersonens egen dator ska bytas ut på kontoret som är fyllt till bristningsgränsen av inte minst finans- och andra slags böcker.

– Det är inte svårt att bli miljonär på att spara i aktier. Det kan alla bli. Det svåra är att inte ha bråttom eftersom det tar tid, säger Per H. Börjesson.

Upplever du att folk generellt har för dåligt tålamod?

– Det skulle jag säga. Man måste ju försöka någonting för att komma igång med ett sparande. 25 procent av svenska befolkningen håller på med postkodlotter och hoppas lyckas med dem. Jag törs säga att jag skapat betydligt fler miljonärer genom att dela med mig av mina enkla råd.

Vilka är då de här tipsen? Naturligtvis går det att spara och investera på många olika sätt. Men för att göra det så enkelt som möjligt för sig rekommenderar Per H. Börjesson att investera regelbundet, förslagsvis 10 procent av lönen varje månad, i svenska, etablerade investmentbolag eller i bredare aktiefonder.

– Genom att vara långsiktig och köpa aktier i till exempel Investor, Industrivärden, Latour, Lundbergsföretagen och Spiltan kan du åka ut i rymden och komma tillbaka till efter 30 år och ha en avkastning som överträffar nästan alla aktiva förvaltares resultat med råge.

SE ÄVEN: Fondsparande som gör dig till miljonär

Varför gör många det så svårt för sig och säljer sina aktier i helt fel lägen?

– Mycket handlar om psykologi. Det är jobbigt och ansträngande att se röda siffror i portföljen. Men marknaden kommer alltid tillbaka. Frågan är bara exakt när. Att göra prognoser och försöka tajma börsen är mer eller mindre hopplöst. Du måste ha rätt flera gånger om. Det är bättre och enklare att sprida sina risker och köpa och behålla bra investmentbolag över tid, säger Per H. Börjesson.

Han betonar vikten av att hålla aningen lägre kostnader än intäkter. Genom att göra det och investera överskottet i sunda och välfungerande bolag kommer ränta-på-ränta-effekten att göra dig en fantastisk tjänst sett i ett längre perspektiv.

– Man ska så klart unna sig upplevelser och resor när man är ung och vid god vigör. Men det är viktigt att inte stirra sig blind på prylar. De ger ingen större lycka över tid och det finns alltid någon som har bättre grejer. Det är viktigt att dra igång ett betydande sparande i samband med sitt första större jobb. Sedan kan det bli svårare under perioden med familjebildning och när ett hus kanske ska köpas.

Warren Buffett är den store idolen

Det går inte att missa att Per H. Börjesson är väldigt svag för Warren Buffett. Han betonar att han har läst omkring 50 böcker om sin förebild som kallas för “oraklet från Omaha” och som driver det enormt framgångsrika investmentbolaget Berkshire Hathaway.

Själv kallas Per H. Börjesson för “Sveriges Warren Buffett” efter sin populära bok om världens kanske främste investerare: “Så här blev Warren Buffett världens rikaste person”.

Vad är det som är så fascinerande med Warren Buffett?

– Hans otroligt starka karaktärsdrag. Det är en sak att bara säga att man “ska köpa och behålla bra bolag”. Det är en helt annan sak att faktiskt också göra det. Buffett har alltid varit konsekvent och bara investerat i sådant som han verkligen förstår. Han har vågat tro på sig själv och inte haka på vad som kan tyckas vara attraktiva och spännande investeringar i svåra nischer, säger Per H. Börjesson, och tillägger:

– Samtidigt har han också vågat ändra sig och till exempel investerat i Apple som han från början inte riktigt trodde på.

Warren Buffett är kanske inte den som pratar allra mest om diversifiering. Att ha omkring tio bolag som man förstår innan och utan och som uppfyller samtliga investeringskriterier räcker gott och väl, tycker han. Lär känna äggen i din korg, men addera inte flera stycken bara för att.

MISSA INTE: Bli miljonär – genom utdelningar

Går emot sig själv

När det kommer till privatpersoners sparande förespråkar Per H. Börjesson riskspridning och ett ägande av flera aktier, förslagsvis investmentbolag, och/eller flera breda indexfonder.

I sitt eget, börsnoterade investmentbolag Spiltans portfölj står dock ett enskilt innehav för nästan 50 procent av den totala substansen: Gamingbolaget Paradox Interactive.

Här lever du inte riktigt som du lär?

– Kanske inte (skratt). Men det beror också på att vi har vågat behålla vår position i Paradox en längre tid. Det har vi också blivit belönade för sett till hur starkt bolaget har utvecklats.

Per H. Börjesson berättar att Spiltan, som grundades som en aktieklubb för studenter på Linköpings universitet 1985, tog steget in i Paradox i september 2010. Den 31 maj 2016 noterades Paradox på First North. Spiltan har sålt aktier i Paradox vid ett par tillfällen. Ett tag utgjorde bolaget 75 procent av portföljen.

– Paradox har sex miljoner användare och de som spelar deras spel är oerhört lojala. De sätter ett bra grundspel och sedan släpps nya versioner som spelas frekvent av fanatiska spelare. Det skapar stabilitet och lönsamhet. Det finns flera riktiga superfans och spelen kan laddas ned oavsett om du sitter i Rio de Janiero, Tokyo eller Säffle.

Både Paradox och Spiltan har haft det motigt på börsen under 2023. I Spiltans fall är aktien ned omkring kring 12 procent och substansrabatten uppgår till cirka 28 procent i slutet av oktober.

Per H. Börjesson förklarar rabatten som följande:

– Vi har många äldre aktieägare och de förstår sig inte riktigt på dataspel eller Paradox. Eftersom aktien även bara handlas en gång i veckan kan det bli ett väldigt säljtryck när äldre, långsiktiga aktieägare vill sälja aktier för att finansiera till exempel sina barns lägenheter. Sedan är ju inte rabatter något ovanligt när det kommer till investmentbolag.

Per H. Börjesson konstaterar krasst:

– Men mest trist är det ju för de som är kortsiktiga och vill sälja sina aktier, säger han med ett leende.

YTTERLIGARE LÄSNING: Mer än bara sju siffror

Blickar framåt

Spiltan-aktien noterades på NGM först 2021. Men för de som ägt aktien sedan starten har de fått se sitt innehav gå från endast ett par kronor till ett värde långt över 200 kronor (splittar inräknade). Aktien har stigit 19,7 procent i genomsnitt per år sedan 1997.

– Det blir inte enkelt att hålla en sådan här takt. Men vi siktar på att ge en avkastning om 15 procent per år i snitt. Det gör att aktien bör dubblas vart femte år. Det vore fantastiskt om vi kunde lyckas med det.

Vid sidan av Paradox framhåller Per H. Börjesson utvecklingen i det näst största innehavet, Spiltan Fonder.

– Det tog lång tid och det var knappast någonting som Warren Buffett hade satsat på. Jag kan inte se honom starta ett eget fondbolag. Vi fick gå in med pengar flera gånger och ett tag funderade vi på att lägga ned. Men nu har vi cirka 85 miljarder i förvaltat kapital. Det går att jämföra med de ungefär 10 miljonerna som vi började med.

Spiltan är främst fokuserat på investeringar inom tech-, finans-, fastigheter- och industri.

Per H. Börjesson nämner de noterade bolagen Teqnion och Alcadon som extra spännande. På den onoterade sidan är fakturahanteringsbolaget Qvalia och fastighetsbolaget PE Persson Fastigheter två exempel.

– Vi ska kanske försöka att få ned andelen bolag i portföljen framöver. Men vi känner att vi har en bra mix och att vi ändå sprider riskerna. Det är viktigt.

Per H. Börjesson är noga att framhålla att Spiltan inte står och faller med honom.

– Vi har satt en väldigt bra kultur och har ett tydligt ägande inom familjen. Sedan har vi många skickliga investment managers och ledare inom Spiltan. Det finns potential att leva vidare för alltid.

LÄSTIPS: 10 knep som lyfter dina aktieval

Köp den perfekta julklappen till en ung investerare!

Lilla julklappen

349 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Klassiska julklappen

449 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Stora julklappen

699 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vill du läsa mer om våra julmedlemskap? - Klicka här

Vill du bli medlem själv? - Klicka här