Lönen kommer: Så maxar du ditt sparande

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Denna artikel framgår ursprungligen på Ung Privatekonomis webbplats

Det börjar närma sig den 25. Det är därmed dags att planera ditt sparande för denna månad. Men hur fördelar man bäst sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer?

LÄS OCKSÅ: Perfekta aktieinvesteringar: ”Köp kvalitet och gråt en gång”

Fyra enkla sparsteg

Att ha en strategi för hur du fördelar ditt sparande när lönen rullar in är avgörande för din ekonomiska framgång. Genom att sätta upp en plan kan du både trygga din framtid och njuta av dagens nöjen. Här är några kloka sätt att fördela ditt sparande.

Skapa en nödreserv (buffert)

Innan du börjar investera, se till att du har en buffert på ett sparkonto. Detta pengabelopp bör täcka tre–sex månaders utgifter och fungerar som en trygghet om oförutsedda utgifter dyker upp.

Investera i en fondrobot

Fondrobotar är enkla och bekväma sätt att komma igång med sitt långsiktiga sparande. De tar hand om din portfölj åt dig genom att investera dina pengar baserat på din risknivå och mål – om du inte själv vill lägga tid på att välja. Ett exempel är tjänster som Lysa och Opti. Du betalar en procentuell avgift för fonderna och till fondroboten.

MISSA INTE: Proffsen: Här är nio utdelningshöjare för 2024

Investera i aktier

Om du är villig att ta högre risker och är beredd att göra dina egna analyser kan aktier vara en lönsam investering. Du kan börja med att köpa aktier i företag du tror på och förstår dig på. Risken minskar om du köper flera olika aktier.

Investera i fonder

Fonder är ett bra sätt att sprida riskerna och få tillgång till en bredare portfölj. Du kan välja mellan olika typer av fonder. Så som aktiefonder, räntefonder eller blandfonder. Det är klokt att diversifiera din portfölj genom att inkludera olika typer av fonder.

‍Strukturera ditt sparande

Tips när det kommer till att sätta upp ditt sparande

Sätt upp mål

Definiera tydliga ekonomiska mål för ditt sparande. Det kan vara att köpa en bostad, gå i pension tidigt eller resa jorden runt. Genom att ha konkreta mål blir det lättare att fokusera på ditt sparande och hålla dig motiverad.

Automatisera sparandet

Ett smart sätt att fördela ditt sparande är att sätta upp automatiska överföringar från ditt lönekonto till dina sparande- och investeringskonton. På det sättet kommer du aldrig glömma att spara och investera en del av din lön.

SE ÄVEN: Förvaltarens bästa investmentbolagsfavoriter: “Köpläge i aktierna”

Enklare att trivas i stunden

Genom att följa dessa riktlinjer kan du bygga en sund ekonomisk framtid medan du också har möjlighet att njuta av livet just nu.

Kom ihåg att det är viktigt att ha tålamod och vara disciplinerad när det gäller sparande och investeringar, eftersom det tar tid att se de långsiktiga resultaten av din strategi.

YTTERLIGARE LÄSNING: Därför ska du köpa kvalitetsbolag: ”Ingen överraskning att aktierna stiger tusentals procent”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem