Foto: Colourbox.

Perfekta aktieinvesteringar: ”Köp kvalitet och gråt en gång”

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2023

Det finns ett talesätt inom finans som lyder ”Köp kvalitet och gråt en gång. Köp billigt och gråt för alltid”. Vilket hänvisar till att kvalitet ofta är dyrt men oftast värt det. Men vad är kvalitet? Användandet av frasen ”fint bolag” har gått upp högre än inflationen. Vad menar man egentligen? Investeringsexperten Douglas Forsling, som även sitter i Unga Aktiesparares styrelse, reder ut förutsättningarna.

Låt oss drömma om det perfekta bolaget som ska leverera aktieägarvärde till ägarna.

Bolaget ska ha en produkt som tillfredsställer ett växande problem och återkommande löser det. Alltså tillväxt. Affärsmodellen ska vara bevisad och skalbar. Investeringsbehovet ska vara lågt så investerare inte måste sätta in mer pengar för att växa. Grundare är kvar i bolaget och äger en betydande del, så bolagets entreprenörsanda bevaras.

Styrelsen och ledningen ska äga aktier för att garantera att bolagets vinster används antigen till att växa och skapa mer värde eller förs över till aktieägare. Skin in the game gör att bolaget har samma interna drivkrafter som aktieägarna och en kapitalallokering som levererar värde till aktieägarna. En stark kultur som genomsyrar bolaget från toppen till botten och kommer med i leveransen av produkterna. Bolaget ska ha en vallgrav runt sin affär som gör att konkurrens inte kan ta marknadsandelar eller pressa bolagets marginaler. Bolaget ska ha en sund skuldsättning som möjliggör att bolaget ska hålla en hög avkastning på kapitalet men inte underminera bolaget ifall konjunkturen skulle svikta.

Har man de här delarna så har man ett bolag med enormt hög kvalitet som kommer leverera värde till dig som aktieägare. Låt oss bryta ned varje del lite mer.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du köpa kvalitetsbolag: ”Ingen överraskning att aktierna stiger tusentals procent”

Tillväxt driver värdeskapande

Det är motorn för allt värdeskapande. Tillväxt visar på ökad efterfrågan av produkten och att affären ökar hela tiden. Boston Consulting Group och Morgan Stanley har gjort en studie på nyckeldrivaren för långsiktig aktieavkastning och där går det att se att omsättningstillväxt den största drivaren efter tre år.

En bevisad affärsmodell är en som generera vinst. Vinst är ett tecken på att bolaget kan leverera sina produkter med ett ytterligare värde som bolaget och dess ägare får ta del av. Vinst är också en trygghet för att du som aktieägare vet att bolaget kan bygga värde långsiktigt. Vinst tillsammans med positivt kassaflöde är det ultimata tecknet på att bolaget har en hållbar och bevisad affärsmodell.

Skalbarhet är när ett bolag har 10 procent i intäktstillväxt och genererar 11-procentig vinsttillväxt. Alltså kostnaden för att leverera till ytterligare en kund ska medföra att man får ut lite mer av varje intäktskrona. Detta gör att vinsten kan växa snabbare än vad bolaget växer sin affär.

Lågt investeringsbehov gör att bolaget kan enklare växa på egen hand. Tillväxten kommer inte bara av sig själv, utan man måste investera i bolaget för att kunna leverera mer tillväxt och vara effektivare. Har man ett högt investeringsbehov för att hänga med i marknaden kan allt kapital som bolaget genererar i verksamheten ätas upp av investeringar som görs bara för att inte halka efter konkurrenterna. EY fann i en rapport att tillgångslätta bolag levererar högre avkastning till sina aktieägare än tillgångstunga bolag.

MISSA INTE: Vägen till magisk avkastning med kvalitet

Tydlig och investerad företagsledning betyder mycket

Att grundaren är kvar eller att bolaget leds av en ägarfamilj har visat sig vara ett recept för framgång på aktiemarknaden. Joel Shulman och Erik Noyes (2012) fann att bolag som drevs av grundare eller ägarfamiljer avkasta 7% högre varje år än andra bolag.

Ägande bland styrelsen och ledningen är också viktigt för att göra så att styrelsen och ledningen har samma mål som aktieägarna. Sitter man med olika mål finns det stor risk att bolaget inte tar beslut som främst gynnar aktieägarna. Viktigt att se så att ägandet inte är enormt lågt i jämförelse med styrelsen och ledningens ersättning, de är lika med inget ägande.

Kapitalallokering är en av de viktigaste aspekterna att ha koll på i ett bolag för att vara säker de levererar aktieägarvärde till dig. Det finns i regel fem val bolag kan göra när de allokera kapitalet: investera i existerande verksamhet, göra förvärv av andra bolag, utdelning, återköp av aktier, och amortera ned skulderna. Beroende på hur moget bolaget är, dess aktiekurs, och hur balansräkningen ser ut så är de fem valen olika attraktiva att välja. Det viktigaste är avkastningen på kapitalet är högre än vad kostnaden för kapitalet är.

SE ÄVEN: Förvaltarens bästa investmentbolagsfavoriter: “Köpläge i aktierna”

Glöm inte bort mjuka värden

Avkastning på investerat kapital (ROIC) är resultatet av kapitalallokeringen, har bolaget presterat bra kommer du här se att bolaget har en hög avkastning på investerat kapital.

Nu till kultur: Om man går in i ett bolags butiker eller kontor få man en känsla baserat på hur personalen behandlar en, hur det är inrett, finns det en dyr kaffemaskin eller är det bryggkaffe? I ett långsiktigt bygge av ett bolag så är kulturen det sätt som grundaren kan styra bolaget utan att egentligen vara där. Den sitter i väggarna som man säger. Här är det viktigt att fostra en kultur som driver bolaget framåt och lyfter fram de värden som bolaget vill leverera till kunden. Även så har man sett att vinnare fortsätter att vinna, man skapar en sorts vinnarkultur.

Vallgraven är bolagets förmåga att skydda sin marknadsandel (intäkter) och marginaler. En konkurrent kan ta marknadsandelar av ett bolag eller så kan bolaget bli tvunget att sänka priset för att bibehålla marknadsandelen och då sänka sina marginaler. Morningstar har identifierat fem vallgravar de hittat hos bolag: Immateriella tillgångar, byteskostnader, nätverkseffekter, kostnadsfördelar, och effektiv skala. Så håll utkik efter dom.

Sund skuldsättning: Alla bolag kan hamna i kortsiktiga trångmål och då behöver man kunna rida ut stormen utan att behöva ta in pengar från aktieägarna.

YTTERLIGARE LÄSNING: Investors kamp – mot rabatten: ”Gör ingenting häftigt”

Finns ingen garanti för avkastning

Även om ett bolag prickar in alla dessa punkter eller många av dom så ska man vara medveten om att detta är ingen garanti för avkastning. Två externa punkter som du bör se över innan du investerar i bolaget är värderingen och dynamiken på dess marknad. Båda två kan göra så att ett bolag med hög kvalitet inte avkastar någonting.

Men jag sitter hellre med ett bolag av hög kvalitet till en liten högre värdering än ett dåligt bolag med en jättelåg värdering. Jag tror även att kvalitetsbolag lättare kan parera paradigmskiften i marknaden än ett dåligt bolag. Köp kvalitet och gråt en gång.

MER LÄSNING: Proffsen: Här är nio utdelningshöjare för 2024

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer