Foto: Privat

Jack, 77, färdas Stockholm runt – på UA-cykel: ”Lite uppkäftigt”

Bli medlem i Unga aktiesparare här

På Stockholms gator cyklar 77-åriga Jack Junel runt på sin Unga Aktiesparare-cykel. Hur kommer det sig egentligen? Jack Junel har jobbat inom finansbranschen och för att främja fler till investeringar i decennier.

Det började redan på 1970-talet när Jack Junel gick på bolagsbesök tillsammans med Aktiespararna och jobbade som analytiker. På den tiden fanns det inga uppdaterade kursdiagram som i dag när vi kan följa alla börsnoterade aktiekurser i realtid. Du kunde följa aktiepriserna via text-TV och det fanns som en stor tidning som publicerade aktiediagram. Men aktiepriset lästes bara av en gång om året, vid årsskiftet. Det gjorde att diagrammen visade mycket raka sträck och hopp, vilket är svårt att läsa av när mycket av informationen inte syntes i diagrammen.

För att det skulle vara enklare att ha med sig och läsa av kursdiagrammen var Jack Junel med och skapade en mindre almanacka med utvalda nyckeltal och kursdiagram för alla dåtidens börsbolag. Almanackan kallades för ”Börsguiden” och den var enkel att ha med i fickan. Det var inte bara så att du inte hade tillgång till all information om dina investeringar i mobilen. Även diagrammen behövde mer handpåläggning än i dag.

– Vi satt och tejpade fast tejpbitar som staplar. Det var ett hantverk, säger Jack Junel.

I dag är kursdiagram en självklarhet.

LÄS OCKSÅ: Så blir du rik på börsen: ”Då ska du köpa mer aktier”

Så blev Ung Privatekonomi till

Den här almanackan fick alla medlemmar i Aktiespararna och Jack Junel valdes in i Aktiespararnas styrelse 1977. Efter några år slutade Jack i Aktiespararnas styrelse, men kom i stället med i styrelsen för stiftelsen Aktiefrämjandet. Aktiefrämjandet är den stiftelse som står bakom utbildningsprojektet Ung Privatekonomi. Aktiefrämjandet har på olika sätt främjat aktiesparande sedan 70-talet. Sedan 2008 har verksamheten med skolföreläsningar genom Ung Privatekonomi funnits. Jack Junel var med i styrelsen för Aktiefrämjandet från 1983 till våren 2023 – alltså i 40 år!

Att Ung Privatekonomi startades är tack vare att stiftelsen Aktiefrämjandet först skulle läggas ned. Jack Junel fick i uppdrag att lägga ned stiftelsen Aktiefrämjandet för att man tyckte att Sveriges befolkning redan hade aktier genom allemansfonder och folkaktier som Telia. För de sista pengarna i stiftelsen fick Unga Aktiesparare i uppdrag att driva ett utbildningsprojekt för skolelever. Stiftelsen lades trots allt inte ner, utan projektet blev Ung Privatekonomi och projektet fortsatte med fler samarbetspartners eftersom det är ett viktigt arbete att utbilda unga om privatekonomi. Sedan 2009 har Ung Privatekonomi utbildat och inspirerat över 350 000 elever.

MISSA INTE: Ordföranden tog SM-silver – efter nio månader: ”Som att köpa aktier”

Därför köptes cykeln

Hur kommer det sig då att Jack Junel har en Unga Aktiesparare-cykel? 2019 firade Unga Aktiesparare sin 30:e årskongress. Dit var Jack inbjuden och väl på plats auktionerades cykeln ut.

– Jag tycker att det har varit en så rolig resa med Unga Aktiesparare så jag bestämde mig för att köpa cykeln. Pengarna gick till Unga Aktiesparare så det var väl använda pengar, säger Jack Junel.

Det är skylten som är det viktiga på cykeln, anser Jack Junel. Ibland tittar personer på skylten och läser ”Unga Aktiesparare” och tittar sedan på honom.

– Det är lite uppkäftigt (skratt).

SE ÄVEN: ”Alla ska kunna investera i aktier”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem