Simon Karlberg, till vänster. Foto: Privat.

Ordföranden tog SM-silver – efter nio månader: ”Som att köpa aktier”

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Stora UA-hjärtat och energiknippet Simon Karlberg brinner inte bara för sparande och investeringar. Nyligen knep han även en andraplats – i SM i skoputsning. ”Jag är väldigt glad att jag gick till final eftersom jag bara har nio månaders erfarenhet”, säger Stockholm Syds ordförande.

Simon Karlberg, 25, är väldigt engagerad och sprider mycket glädje runt sig i rollen som ordförande i Unga Aktiesparares lokalavdelning Stockholm Syd.

Det går inte att tvivla på att Simon Karlberg har ett enormt intresse för sparande, aktier och investeringar.

SE ÄVEN: Så blir du rik på börsen: ”Då ska du köpa mer aktier”

Skoputsning är grejen

Men vid sidan av sitt ekonomiska sinne tycker han även mycket om skoputsning.

Trots att han bara har hållit på med att putsa skor i omkring nio månader tog han en silvermedalj på SM i skoputsning för ett tag sedan.

– Det plockas ut tre finalister vilket betyder att så länge man kvalificerar sig är man som sämst topp tre i Sverige. Finalisterna får 20 minuter på sig att putsa en sko varvid en grupp domare bedömer vem som har högst övergripande glans. Jag kom på delad andraplats med en som hade tio års erfarenhet. Han som vann har 40 års erfarenhet och två tidigare SM-titlar. Jag är väldigt nöjd att komma till final med mina nio månaders erfarenhet, säger Simon Karlberg.

Var kommer intresset för skoputsning ifrån?

– Jag började egentligen kolla på kostymer. Men kom snabbt fram till att skorna utgjorde en väsentlig faktor för att helhetsintrycket av personen ska se bra ut. När jag väl började titta på kvalitetskor i läder insåg jag att de inte var i närheten av att se ut som de gör på Instagram. Jag fann att skoputsning var skillnaden mellan vad jag såg och hur det såg ut på Instagram. Då bestämde jag mig för att börja.

LÄS OCKSÅ: Tre småbolagsaktier att köpa: ”Intressanta”

Så lyckas du som skoputsare

Simon Karlberg lyfter fram tre faktorer för att lyckas med skoputsning.

Applicering: Eftersom det gäller att bygga tunna lager av vax för att kunna smälta dem med friktion. Tryck: Om du trycker för löst händer ingenting. Om du trycker för hårt försvinner vaxet. Vattenmängd: Om det blir för mycket vatten blir vaxet disigt. Om det blir för lite vatten blir putsen svår att utföra på grund av för mycket friktion.

Vad finns det för likheter mellan skoputsning och sparande i aktier?

– Vaxet tas emot olika baserat på sko och läder, så själva skon är en viktig del av en bra putsning. Eftersom ett par kvalitetskor i läder börjar på runt 2 000 kronor och många ligger på omkring 3–4 000 kronor väljer jag att spara under en period för att sedan investera i ett par skor. Eftersom man inte gör dessa köp ofta gör jag mycket research innan jag köper ett par skor. Det är samma tankesätt som jag applicerar när jag handlar aktier, säger Simon Karlberg, och tillägger:

– Om man investerar i ett par skor vill man underhålla dem för att de ska bibehålla sitt värde. Det är väldigt likt aktier på det sätt att man vill underhålla sin portfölj för att bibehålla sitt värde och i bästa fall även öka det.

MISSA INTE: ”Sparandet reflekterar min personlighet”

Fantastiskt när investeringarna sköter sig själva

Simon Karlberg har hållit på med aktier i sju år och framhåller att gemenskapen och nätverket är det han uppskattar allra mest med Unga Aktiesparare.

  Jag har träffat några av mina bättre vänner genom UA och byggt upp ett mycket större nätverk än jag någonsin kunnat gjort på egen hand under samma tid.

Berätta om din ordföranderoll i Stockholm Syd?

– Beroende på person kan du ta dig an ordföranderollen på olika sätt. Jag har valt att fokusera på att se till så mina ledamöter har det kul och tycker sitt engagemang i UA är givande. Utöver att hålla månadsmöten hjälper jag till med att bolla event, att skapa event och att dela med mig av mitt nätverk om jag känner en person som en ledamot vill skapa ett event med.

Vilka är dina bästa spartips?

– Att skapa bankkonton som speglar din budget. Jag har ett konto för till exempel mat, resor och utgång. När jag spenderar pengar i dessa kategorier flyttar jag då över pengar därifrån. På så sätt kan jag se hur mycket pengar jag spenderat på respektive post i budgeten. Det ger en otrolig finansiell frihet i vardagen, enligt mig. Jag har även ett konto för skor (skratt). Det andra rådet är att månadsspara. I tider där jobb, plugg eller annat tar över dagarna kanske man inte hinner kolla så mycket på aktier. Då är det en fantastisk känsla att låta investerandet sköta sig självt utan att det kräver engagemang.

YTTERLIGARE LÄSNING: ”Alla ska kunna investera i aktier”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem