Foto: Origo Fonder.

Tre småbolagsaktier att köpa: ”Bra bolag”

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

I EFN Marknad bjuder Origo-förvaltaren Christoffer Ahnemark på tre extra intressanta småbolagscase. ”Bolaget har en imponerande historik och intressanta ingångar”, säger han om en av aktierna han slår ett hårt slag för.

Christoffer Ahnemark, med ett förflutet inom Unga Aktiesparare, arbetar som förvaltare på Origo Fonder.

I det senaste avsnittet av EFN Marknad diskuterar Christoffer Ahnemark läget i småbolagssektorn med finans- och tv-profilen Albin Kjellberg.

Förvaltaren lyfter inte minst fram tre bolag av lite mindre storlek som han anser vara väldigt spännande.

LÄS OCKSÅ: Från UA – till Sveriges yngste hedgefondförvaltare

Attraktivt värderat IT-bolag med stark kultur

Den första aktien som får tummen upp av Christoffer Ahnemark är Trifork. Det är ett danskt-schweiziskt IT-bolag under ledning av grundaren Jörn Larsen som är listat på Köpenhamnsbörsen.

– Det är ett väldigt entreprenörellt bolag som verkligen har en stark kundlista med kunder av högsta klass. De har en imponerande historik och har hittat intressanta ingångar inom digital hälsa. Dessutom tjänar Trifork pengar och har vuxit på ett lönsamt sätt.

Christoffer Ahnemark jämför Trifork med det framgångsrika svenska konsultbolaget BTS.

– Trifork har en stark företagskultur och en spännande komposition av kunder. Många rör sig inom ocykliska nischer, så som läkemedelsindustrin. Trifork har intressanta nischer och handlas till omkring 10–11 gånger rörelseresultatet. Det är attraktivt. Många är väldigt kvartalsfokuserade inom konsultbranschen, men det borde vara ett fokus på att ha ett längre perspektiv. Trifork kan fördubbla sin affärsvolym vart femte år.

MISSA INTE: Så blir du rik på börsen: ”Då ska du köpa mer aktier”

Trycker på köpknappen på toalocket

Christoffer Ahnemark tycker också om Norva24 Group. Bolaget levererar ett stort och brett utbud av infrastrukturtjänster till avloppssystem och är kategoriledande i såväl Sverige som Danmark, Norge och Tyskland.

Att Norva24, bokstavligen, tar det tuffa skitjobbet och levererar den infrastruktur under marken som många bara tar för givet att den ska fungera gör bolaget intressant.

– Man lappar och lagar rören. Många gör antagandet att spolknappen på toaletten bara ska gå att trycka på och det är ingen politiker som vill in och ändra förutsättningarna här. De skjuter ju upp jobbiga beslut så länge det går. Det finns en strukturellt växande marknad som också är väldigt lokal. Inträdesbarriärerna är höga och det blir många jourutryckningar för Norvas bilar.

Christoffer Ahnemark konstaterar att översvämningarna i samband med stormen Hans i början av augusti visade på att det lätt rinner ned mycket i kloakerna som inte ska vara där. Efterfrågan finns där, men han betonar att Norva24 också har ett jobb att göra med att utveckla sina affärer och marginaler.

– Men jag tror att Norva kommer att bevisa att det är ett bra bolag.

SE ÄVEN: Aktier med stor framtidspotential: ”Priset bara stiger”

Uppsida till låg värdering

Avslutningsvis understryker Christoffer Ahnemark att han tror att även AQ Group går en spännande framtid till mötes. Han har följt kontraktstillverkaren från Västerås i tio års tid och tycker att bolaget varit både bortglömt och missförstått.

– Elektrifieringsvågen sveper genom Europa och elnäten behöver rustas upp. Många delar, likt dess kablageaffär, har funnits på plats länge.

Det har dock tagit tid för marknaden att upptäcka AQ Group. Det var först när den starka, organiska tillväxten även började att visa sig i marginalerna som aktien fick fart på allvar under 2022. Och då gick det desto snabbare.

– AQ har ett superbra management och alla delar på plats för den gröna omställningen. Men det krävdes att marginalen stabiliserades och att intäktstillväxten blev till vinsttillväxt. AQ fortsätter att växa och går in med en stark balansräkning in i lågkonjunkturen. De kommer att komma ut ännu starkare i nästa uppåtcykel.

Christoffer Ahnemark ser även AQ-aktiens värdering som en aptilig sådan.

YTTERLIGARE LÄSNING: Fick UA-medlemskap av mamma – nu är James börs-vd för miljardbolag

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter