Foto: AQ Group.

Fick UA-medlemskap av mamma – nu är James börs-vd för miljardbolag

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2023

Ett medlemskap i Unga Aktiesparare i tidiga år var med och formade James Ahrgrens resa inom finansvärlden. I dag är han koncernchef för AQ Group – 8 000-procentaren med global kvalitetsstämpel. “Det var viktigt att jag fick chansen att bli nyfiken så tidigt”, säger James Ahrgren.

Det var James Ahrgrens mor som anmälde honom till Unga Aktiesparare runt millennieskiftet. I samma veva började han att studera vid KTH i Stockholm. 

– Då var det superhett med aktier. Allt gick upp och folk satt och trejdade aktier i datasalen på KTH. Jag köpte så klart aktier i Ericsson, men även i många haussade bolag som knappt finns kvar nu. Det var ett sätt att försöka dryga ut studiemedlet, säger James Ahrgren, som berättar att hans första egenköpta aktie var Assidomän. 

När IT-bubblan sedan sprack var många förluster ett faktum. James Ahrgren hade dock, bland annat genom sina kunskaper han hämtat från dåtidens Stock Magazine, lärt sig en viktig läxa. 

– Det är ett måste att läsa på och verkligen kolla in årsredovisningen. Speciellt vad som står långt bak i den. Balansräkningen kan vara svår att greppa i början, men det är viktigt att kunna förstå vad som står i den för att bli framgångsrik i sina investeringar på längre sikt.  

James Ahrgren läste till civilingenjör vid KTH. I samband med att han var med och arrangerade den klassiska studentkarnevalen på skolan kom han i kontakt med flera olika företag. Det slutade med att han fick en möjlighet att börja arbeta på ITT Flygt (som nu, 2023, är en del av amerikanska börsjätten Xylem Industries, som sysslar med vattenrening- och hantering).  

– Jag satt och ritade pappersritningar. Jag scannade in dem och gjorde ändringar. Kort och gott handlade det om en propeller som användes för att blanda kobajs till biogas.  

LÄS OCKSÅ: Lista: Tio storbolag som väntas öka utdelningen rejält

Tog fart i Kina

Via ett projekt på ITT gavs James Ahrgren sedan chansen att åka till Kina. Han placerades i Shenyang, i nordöstra delarna av landet, och åkte runt och köpte gjutjärn som behövdes till avloppspumpar. Flyttlasset kom sedan att gå till Shanghai där han fick basa över sin första fabrik där det tillverkades kopplingsboxar till solpaneler för bolaget Huber+Suhner. 

James Ahrgren rekryterade 400 personer på två månader och i fabriken tillverkades det en miljon boxar per månad. Det var även här som kontraktstillverkaren AQ Group kom in i bilden. Via en kompis fick James Ahrgren kontakt med en av AQ-grundarna i Claes Mellgren.  

– Det ledde fram till att min AQ-karriär inleddes i just Kina, som ansvarig för verksamheten där. När jag kom in i bolaget där omsatte vi 96 miljoner yuan. När jag lämnade fyra år senare var bolaget dubbelt så stort.  

För stunden har AQ Group fyra fabriker i Kina som sammanlagt omsätter omkring en halv miljard kronor. Bland annat tillverkas transformatorer till tåg, elskåp till lager- och automation och saker kopplade till hamnkranar här. James Ahrgren lärde sig både mandarin och träffade sin fru i Kina.  

– Det är en väldigt viktig marknad. Men den är lite svårnavigerad just nu.  

Enligt årsredovisningen för 2022 är Kina koncernens fjärde största marknad. Sverige är klart störst, följd av Tyskland och Finland. Omsättningen i sin helhet uppgick sammanlagt till cirka 7 miljarder kronor förra året. Rörelseresultatet noterades till 491 miljoner kronor och rörelsemarginalen till 7,0 procent. 

MISSA INTE: Investera som en mästare: ”Utklassat index”

Foto: AQ Group.

Verkar i det dolda

AQ Group bildades i sin nuvarande form 1994 genom en sammanslagning av Aros Kvalitetsplast och transformatoravdelningen inom ABB i Västerås som blev Aros Quality Group. Aros är det gamla namnet på hemstaden i Västmanland. Kontraktstillverkaren drivs i flertalet dotterkoncerner och har anställda över hela världen.  

James Ahrgren, som flyttade hem till Sverige för att bli sälj- och marknadsansvarig 2015, blev vd för AQ Group 2021. Han berättar att bolaget är fokuserat på att tillverka produkter och komponenter för krävande industrikunder.  

– Vi tar sällan ansvar för den slutgiltiga leveransen. Det är vår kund som är ytterst ansvarig. De ritar först och sedan godkänner de slutresultatet också. Vi tar del av deras specifikation och tar fram en lösning på den med god kvalitet till en rimlig kostnad. Sedan sätter de in lösningen i sin produkt. Vi är väldigt kända inom industriella kretsar, säger James Ahrgren, och tillägger: 

– Däremot är vi inte så kända för gemene man. För att ta ett exempel har vi byggt nästan alla parkeringsautomater i Sverige, men vårt namn står inte på dem.  

James Ahrgren är nu inne på sitt tolfte år i bolaget. Han beskriver att kulturen som finns i AQ Group är väldigt entreprenörell och att han trivs väldigt bra med det decentraliserade upplägget.  

– Det finns verkligen en möjlighet att utvecklas för de personer som vill avancera inom bolaget. Vi har flertalet anställda som började som elskåpsmontörer för att sedan avancera till att bli chef för ett dotterbolag och tagit det från två till hundratals miljoner kronor i omsättning. Det händer inte av sig själv. Det finns en frihet att göra mycket som man vill och att prova nya saker. Det är ingen fara att misslyckas eller att göra fel. Så länge man ser till att lära sig och rätta till det.  

SE OCKSÅ: Experten: Fem heta investmentbolagstips

Aktien har rusat över 8 000 procent

Första kapitlet i boken om AQ Groups börshistoria skrevs redan 2001 när bolaget noterades på dåvarande Aktietorget. I grunden handlade noteringen om att grundarna Claes Mellgren och Peo Andersson ville att de anställda skulle kunna få vara med på resan.  

– De som ansvarade för vår notering tyckte att vi ville ha för lite betalt. Det är jättemånga som köpte in sig i samband med noteringen som fortfarande jobbar kvar inom AQ och har behållit sina aktier. De är väldigt glada över det.  

Det är fullt förståeligt. 2017 tog AQ Group steget in på Stockholmsbörsens huvudlista. Sedan starten 2001 är aktien upp omkring 8 400 procent i slutet av juli 2023. 

– Klart att det blir svårare att växa lika mycket över tid som ett större bolag, men vi tror väldigt mycket på det vi gör. Värderingen kan vi inte göra så mycket åt. Den går upp och ned. Vi siktar på att öka vinsten med 15 procent per år och då borde börsvärdet öka lika mycket över tid. 

AQ Group har gjort sig känt som ett erkänt kvalitetsbolag, om än ett sådant som gått lite under radarn för den breda massan. Naturligtvis är de stigande vinsterna och marginalerna viktigast hård fakt. Men James Ahrgren slår även ett slag för mer mjuka värden i sin förklaring bakom bolagets framgångar. 

– Vi tror väldigt mycket på människans kraft och vi har väldigt få mål som bara handlar om ren tillväxt. Våra medarbetare ska trivas här långsiktigt och våga satsa på att utveckla sitt entreprenörskap vidare. 

Till en början var Västeråsgrannen ABB den enda kunden. Nu har AQ Group hundratals kunder och en stor geografisk diversifiering. Många kunder är internationella bjässar med en fantastisk innovationsförmåga, betonar James Ahrgren.  

– AB Volvo är en av våra största kunder. De är dessutom som fyra olika bolag i ett. Lastbilar, grävmaskiner, bussar och båtmotorer. Det är klart att vi jobbar väldigt hårt för att bredda oss och nå flera lösningar med redan befintliga kunder. AB Volvo behöver hjälp med helt olika saker och det finns en myriad av kunder under AB Volvo som vi också kan adressera.  

YTTERLIGARE LÄSNING: Vägen till magisk avkastning

Foto: AQ Group.

Kunden är allt

James Ahrgren framhåller vikten av att ha en god dialog och att alltid vara väldigt lyhörd för kundernas önskemål. 

– Vi jobbar i princip inte alls med någon marknadsföring. De flesta som kommer till oss gör det via referenser som indikerar att AQ är en väldigt bra leverantör. Vi ser till att ta hand om kunderna och att alltid finnas där. Den bästa skolan är att ha direktkontakt med kunden genom fabriken. Om de inte är nöjda kommer de till oss och lämnar inte förrän problemet är löst. Att ha kundens blåslampa efter sig är den bästa motivationen. Vi måste uppskatta de allra mest krävande kunderna. 

AQ Group är även uppmärksammat för sin höga förvärvstakt, även om inget sådant skedde under hela 2022. James Ahrgren berättar att AQ gärna ser att det finns en förbättringspotential i bolaget som de köper.  

– Det ska finnas någonting som vi kan bidra med och utveckla. Då lägger vi mycket energi och kärlek på att få fram den styrka som vi någonstans ser i verksamheten och dess anställda. Det kan vara krävande och ta lite tid, men det finns också en otrolig uppsida som vi ofta lyckas få fram. 

En annan kvalitativ aspekt som James Ahrgren anser finnas i AQ Group är styrkan i decentraliseringen som leder till att det går snabbt att ta beslut.  

– Våra ledare är vana att hantera och snabbt navigera sin verksamhet efter vad som händer i omvärlden. Vi vet hur vi ska agera. Den dagen jag skyller svaga resultat på omvärlden är det dags att byta ut mig som vd. Det är ett dåligt ledarskap, i mina ögon. 

Vad talar för AQ Group i framtiden?

– Vår vinstutveckling de senaste tio åren vittnar om en stor kvalitet. Vi är noga med att ta hand om vår balansräkning och ha kvalitativa produkter, säger James Ahrgren, och fortsätter: 

– Vi siktar väldigt högt. 

James Ahrgren om …

Unga Aktiesparares betydelse: “Organisationen har en väldigt viktig roll att spela. Vi får ju inte lära oss om aktier och sparande i skolan generellt. Det är jättebra att utbilda och skapa ett intresse för investeringar hos unga personer så att de kan ta hand om sin ekonomi och sin pension framöver. Man ska inte behöva vara universitetsutbildad för att investera i aktier”. 

Karriärsråd: “Skriv ned fem stycken tydliga mål. De kan handla om egentligen vad som helst och får gärna vara högt ställda. Tveka inte att kommunicera dem med omgivningen”. 

Eget aktieägande i AQ Group: “Jag äger nästan bara AQ-aktier. Jag har omkring 11 000 aktier och 10 000 köpoptioner och försöker att köpa aktier i bolaget så ofta jag kan”. 

Upptäckter i förvärvade fabriker: “Vi har gjort väldigt lyckosamma förvärv i Bulgarien. I en av våra fabriker som vi köpte fanns det grisar på balansräkningen och i en annan växte det träd inomhus. Nu ser det helt annorlunda och båda är väldigt viktiga för oss”. 

VIDARE LÄSNING: Tre favoritaktier i poddstjärnornas portfölj: ”Betalar inte för mycket”

Köp den perfekta julklappen till en ung investerare!

Lilla julklappen

349 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Klassiska julklappen

449 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Stora julklappen

699 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vill du läsa mer om våra julmedlemskap? - Klicka här

Vill du bli medlem själv? - Klicka här