Ann Mensah. Foto: Privat.

“Sparandet reflekterar min personlighet”

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2023

Från nybörjare till ordförande – på ett år. Det har gått fort för Ann Mensah, som nu ansvarar för Unga Aktiesparares lokalavdelning på Lidingö. ”Det är kul att få koordinera alla aktiviteter”, säger hon.

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Det var i samband med ett samtal med en vän, som berättade om hur lyckosamt hennes sparande blivit, som Ann Mensah fick upp ögonen för Unga Aktiesparare.  

Drygt ett år senare är hon nu ordförande för Lidingös lokalavdelning. 

– Det har varit väldigt roligt, men också lärorikt. Det roligaste med att vara ordförande är att få prova på ledarrollen, att man får leda en grupp och koordinera alla aktiviteter, säger Ann Mensah, och tillägger: 

– En insikt jag har fått från ordföranderollen är att kommunikation är A och O för att man ska få en grupp att samarbeta och bidra till resultat. En utmaning för mig som är ny i rollen och relativt ny i förbundet är gruppinsikt. Att vara medveten om vilka beteendestilar och kompetenser som finns i gruppen. En stark grupp behöver mångfald i kompetens och beteende. 

Även om investerande i aktier är en ny sträng på Ann Mensahs lyra säger hon att hon alltid har varit sparsam och noga med hur hon använder sina pengar. 

– Jag har aldrig fått saker ting gratis. Om jag ville ha något under tonåren var jag tvungen att spara från månadspengen jag fick under högstadietiden och från extrajobbet jag hade under gymnasiet. 

29-åriga Ann Mensah arbetar sedan en tillbaka som utvecklingsingenjör på verkstadsjätten Scania, som är en del av börsnoterade tyska bjässen Traton, till vardags. 

– De komponenter jag ansvarar över utvecklas tillsammans med en underleverantör. Jag tar fram ett kravdokument som leverantörerna jobbar med att uppfylla. Då jag jobbar med komplexa komponenter tar detta arbete oftast tid och det krävs iterationer (upprepningar) för att komma i mål. Kommunikation och tydlighet är väldigt viktigt då jag jobbar mot underleverantörer och kunder över hela världen. 

MISSA INTE: ”Alla ska kunna investera i aktier”

Vad har du för karriärsmål? 

– Det här är en väldigt svår fråga. Jag är i början av min karriär så det här svaret är säkert något som kan förändras. Ett kortsiktigt mål är att börja jobba som projektledare inom den branschen jag jobbar i nu.  

Låter saker ta tid 

Ann Mensah är tydlig med att hon inte har bråttom i livet i onödan. Hon beskriver sitt sparande som att det går i linje med sin personlighet.  

– Försiktigt och inte så riskbenäget. Jag jobbar på riskspridning bland mina aktier. Men det är svårt då jag vill kunna hålla koll det jag äger och teknikbranschen är den jag finner mest intressant i och med att jag har koll på den. 

Kan du bjuda på tre spartips? 

– Matlåda till lunch. Skippa impulsiva köp. Planera dina inköp.  

Vad är det bästa med Unga Aktiesparare? 

– Främst alla människor som jag har mött. Att delta på årskongress och regionkonferens har varit väldigt roligt, säger Ann Mensah. 

LÄS OCKSÅ: Ungas stora börsfördel: ”Dra nytta av tiden”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem