Dalila Alibasic. Foto: Privat.

”Alla ska kunna investera i aktier”

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2023

Dalila Alibasic har gjort sig ett namn som politiker. Men hon arbetar också som valberedningens ordförande i Unga Aktiesparare och brinner för att hitta rätt personer som ska leda organisationen framåt. ”Jag vill att styrelsen ska återspegla hur förbundets medlemsbas ser ut”.

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Som 15-åring fick Dalila Alibasic upp ögonen för politikens värld när hon av en slump kom i kontakt med MUF (Moderata ungdomsförbundet).  

– De stod på min skola och jag blev medlem. Jag la mina sista 40 kronor på medlemskapet. Det har blivit en väldigt bra avkastning på den investeringen, säger hon.  

Resan inom politiken var nu igång. Vid sidan av skolgång och handbollsspelande i uppväxtorten Värnamo började hon att engagera sig i MUF – såväl på distrikts- som nationell nivå. 2019 blev Dalila Alibasic riksordförande för Moderat skolungdom.  

Året efter gick flyttlasset till Stockholm för en tjänst som skolinspektör på Ung Företagsamhet samtidigt som hon även kandiderade i lokalvalet i Värnamo. Sedan följde ett uppdrag som politisk sekreterare i Sundbybergs kommun innan en riktig karriärsmässig höjdpunkt ägde rum under 2022. 

– Jag fick vara med och projektleda Ulf Kristerssons och Elisabeth Svantessons valturné parallellt med mina andra uppgifter. Det blev en succé eftersom vi vann valet. När regeringen hade bildats blev jag utlånad pressekreterare till justitieminister Gunnar Strömmer i ett par månader. Sedan en tid tillbaka jobbar jag nu som pressekreterare i Stadshuset.  

Ett samtal kom mitt under valrörelsen 2022 från Unga Aktiesparares valberednings dåvarande vice ordförande Sofie Wernborg.  

– Hon behövde hoppa av på grund av studier och tyckte att jag, som en person med “utifrånperspektiv”, skulle kunna passa väldigt bra för rollen. Jag har alltid jobbat med människor i politiken och älskar att göra det. Jag kände att det vore roligt att få prova någonting annat för att kunna utvecklas som människa.  

När Magnus Oscarsson sedan lämnade ordföranderollen fick Dalila Alibasic ta klivet upp.  

– Jag har varit med i många valberedningar i politiken. Det är stora skor att fylla, men också väldigt inspirerande. 

Hur ser dina uppgifter som ordförande ut? 

– Det handlar mycket om att vara med och sätta prägel på valberedningen och så klart att intervjua kandidater för att hitta ett riktigt bra förslag som ska utgöra en framgångsrik förbundsstyrelse till kongressen. 

Vilka egenskaper är viktigast att ha som styrelsemedlem? 

– Det ser naturligtvis lite olika ut. Men vi behöver ha personer som kan spegla hur vår medlemsbas ser ut. På individnivå handlar det om olika kompetenser. Vi letar efter både generalister och personer med mer nischad kunskap. Så som inom juridik, kommunikation, marknadsföring och kanske kring hur Unga Aktiesparare har fungerat genom åren. Det finns massvis av kompetenta personer som söker. Utmaningen är att hitta rätt sammansättning. Det är aldrig ett lätt val. 

MISSA INTE: ”Sparandet reflekterar min personlighet”

Öppnar dörrar 

Dalila Alibasic är född 1999. Hon berättar att hennes bakgrund, med en mamma från Libanon och en pappa från Bosnien-Hercegovina som träffades på en flyktingförläggning, gjorde att hon inte fick någon naturlig sparstart i livet. 

– Men jag hade velat ha och hade absolut behövt få det. Det är också därför som det känns extra roligt att nu få vara engagerad i Unga Aktiesparare och förhoppningsvis kunna vara med och ge alla en väg in i sparandet. 

Hon berättar att hon har påverkats mycket i sin livssyn av att hennes föräldrar båda flydde från krig.  

– De kom hit utan några pengar alls sparade. Jag fick lära mig att “den som spar den har”, men jag har också varit väldigt rädd för både pengar och sparande. Jag tänkte att jag behövde ha pengar ifall det skiter sig. I takt med att jag har tagit steg i karriären och tjänat bättre har jag börjat investera mer långsiktigt i min framtid, säger Dalila Alibasic, och tillägger: 

– Jag är absolut ingen aktienörd utan sparar långsiktigt och ser till att hitta sätt att motivera mig själv. Det är en frihetsfråga i grunden. Vem som helst ska kunna spara. 

Dalila Alibasic understryker att hon omvärldsbevakar flitigt i sitt jobb och gillar att leta efter trender som är på frammarsch.  

– Men jag är absolut ingen expert och använder gärna en fondgenerator om det går.  

Har du några riktigt bra spartips? 

– Gå inte in i nätmäklarappen och kolla för ofta. Det skapar bara en stress. Det räcker med att gå in varannan vecka, anser jag. Man ska aldrig blanda in känslor i sparandet. Sedan är det smart att gå på event som erbjuds genom UA och att göra det enkelt för sig själv. Det gäller att hitta sina forum och att vara källkritisk, säger Dalila Alibasic. 

LÄS OCKSÅ: Ungas stora börsfördel: ”Dra nytta av tiden”

 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem