Foto: Avanza.

Investerarens väg till miljonen: ”Alla kan göra samma resa”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2023

Intresset för pengar har jag haft så länge jag kan minnas och resan mot min första miljon startade redan i unga år. Men det var inte förrän jag en dag insåg att jag kunde sätta mina pengar i arbete och låta dem jobba för mig som intresset för börsen och resan mot miljonen accelererade rejält, skriver Nicklas ”Investeraren” Andersson.

Jag har alltid varit intresserad eller kanske snarare fascinerad av pengar. I ung ålder sparade jag varenda slant jag kom över. När jag blev lite större sålde jag jultidningar och sparade allt överskott, nästintill under huvudkudden. På den tiden var det inte konstigt med fysiska pengar. De låg i plånboken vid sängen och jag räknade dem ofta, om och om igen.

När jag blev lite större började jag som 14-åring att jobba på den lokala grillen på kvällar och helger. Lönen på 30 kronor per timme var inget att hänga i julgranen, men det var mina pengar och ju mer jag arbetade desto mer växte sparkapitalet. Det i sig skapade en frihetskänsla jag kom att uppskatta mycket – så pass att det blev en viktig drivkraft.

LÄS OCKSÅ: Så blir du enklast miljonär

Ögonblicket som förändrade allt

Vid 16 års ålder började jag jobba på kvällstid vid sidan av gymnasiestudierna i Boden. Lönen hade då gått upp rejält, till hela 70 kronor per timme. En dag fick jag ett orange kuvert i brevlådan som berättade att jag skulle ta ställning till hur min premiepension inom den allmänna pensionen skulle placeras. I retroaspekt kom detta att bli en märkeshändelse som förändrade mitt liv.

Jag insåg nämligen att jag kunde sätta mina pengar i arbete och låta dem arbeta för mig. Fram till denna punkt i livet hade jag ju sparat pengar på hög. Nu var det i stället dags att investera dem och därigenom ge dem bättre förutsättningar att växa över tid.

Efter gymnasiet bytte jag arbetsgivare och hade då turen att få en aktieintresserad chef som gjorde mig, om möjligt, ännu mer intresserad av aktier. Så till den milda grad att jag inte fick kolla så mycket aktier på arbetstid eftersom humöret ibland svängde med börsutvecklingen. Det var trots allt under den första halvan av finanskrisen, så nog svängde det allt.

Jag blev snabbt omättlig på kunskap kring börs och investeringar. Nu började jag spara och investera halva min lön samtidigt som jag försökte lära mig allt. Jag dammsög de utbildningar som fanns på området och gick med i Aktiespararnas ledningsgrupp i Boden. Unga Aktiesparare fanns nämligen inte på orten. Dessutom flög jag och min flickvän ofta ned till Stockholm för att jag skulle kunna gå utbildningar inom Unga Aktiesparare. Det blev en frekvent återkommande variant på en weekend, troligtvis roligare för mig än för henne. Jag kommer än i dag ihåg hur glad jag blev när jag genomgått UA Akademin som precis hade tagits fram med Therese Lundstedt och Günther Mårder som pedagogiska och inspirerande utbildare.

MISSA INTE: Vägen till din första miljon

UA-engagerad i samband med finanskrisen

Jag kommer mycket väl ihåg en vårmorgon på Aktiespararnas dåvarande kontor på Rådmansgatan 71 i Stockholm. Våren låg i luften och jag var full av energi efter en inspirerande utbildningshelg. Där och då tänkte jag: ”Det här måste bli min karriär och min framtid”.

Flyttlasset gick i slutet på september 2008, två veckor efter Lehman Brothers kollaps som sände chockvågor över världens finansmarknader. ”Timing is everything” brukar det heta – bara det att tajmingen var optimalt dålig. Nu letade jag mig även till Unga Aktiesparare och engagerade mig i lokalavdelningen i Stockholm Nordväst.

Vid den här tidpunkten hade jag börjat investera halva min lön varje månad i en bred aktieportfölj. Faktum är att jag såg fram emot varje löning så mycket att jag satt uppe till midnatt för att föra över lönen till min depå hos Avanza. Jag kallade det hela min alldeles egna uppesittarkväll – vilket också legat till grund för den månatliga webbsändningen med samma namn, som såg dagens ljus i Unga Aktiesparares regi 2016.

SE ÄVEN: Fondsparande som gör dig till miljonär

Första miljonen tog 25 år – den snabbaste en dag

Mitt idoga gnetande betalade av sig i slutändan. Vid 25 års ålder passerade jag milstolpen en miljon kronor – äntligen! Trots finanskris, eurokris, kinafrossa och en herrans massa elände och svängningar längs vägen.

Det finns nog ingen medlem i Unga Aktiesparare som inte hört talas om uttrycket ränta-på-ränta- effekten och dess otroliga kraft över tid. Tid och avkastning är två kraftfulla faktorer som kan ta ens sparande till oanade höjder. Här har Unga Aktiesparare spelat en viktig roll för mig. Genom att träffa likasinnade, gå utbildningar och träffa näringslivet i samband med olika event fick jag en unik kunskapsbas som lyste med sin frånvaro i skolan. Besök hos börsbolag och träffar med fondförvaltare som berättade om olika investeringscase gav många fina uppslag till portföljen.

När jag var liten ville jag bli rik. Numera handlar det om ekonomisk trygghet och möjligheter för mig och min familj. I dag är det nämligen över 20 år sedan jag intresserade mig för börsen och under denna period har jag byggt upp en ekonomisk trygghet som gett mig fina möjligheter. Då jag började med två tomma händer har det handlat om en stor portion envishet och disciplin.

Alla kan göra samma resa

Att bli miljonär är en dröm för många. Som ung har du två av de absolut viktigaste faktorerna på din sida: Nämligen tid och avkastning. Genom att läsa den här artikeln i Stock Magazine har du troligtvis redan tagit det största steget, att intressera dig för börsen – grattis! Lägg därtill ett aggressivt sparande så har du en mycket god grogrund för att själv nå denna trevliga milstolpe.

YTTERLIGARE LÄSNING: Bli miljonär – genom utdelningar

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem