Bild: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Hon tilldelas Nobels ekonomipris: ”Banbrytande forskning som är viktig”

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

På måndagen utsågs Claudia Goldin till vinnare av Nobels ekonomipris. Anledningen: Hennes forskning som identifierat nyckelfaktorer bakom könsskillnader på arbetsmarknaden.

”Det är viktigt för samhället”

Claudia Goldin, 77, har tilldelats Nobels ekonomipris för 2023 av Kungl. Vetenskapsakademin.

Claudia Goldin, som är professor vid Harvard University i USA, får priset eftersom hon förbättrat förståelsen av kvinnors utfall på arbetsmarknaden.

– Att förstå kvinnors roll på arbetsmarknaden är viktigt för samhället. Tack vare Claudia Goldins forskning vet vi mycket mer om de underliggande faktorerna och vilka hinder som kan behöva undanröjas i framtiden, säger Jakob Svensson, ordförande för ekonomipriskommittén, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Legofamiljens miljardportfölj – här är stora favoritaktien

Historiska förklaringar

Kvinnor är kraftigt underrepresenterade på arbetsmarknaden globalt sett. När kvinnor väl är i arbete tjänar de även klart mindre än vad män gör.

Claudia Goldin har använt sig av amerikansk data som sträcker sig längre än 200 år tillbaka och som ger en bild av varför och hur skillnader i löner och sysselsättningsgrad utvecklats genom årens lopp.

”Historiskt sett har det varit möjligt att förklara löneskillnaderna relativt väl med skillnader i utbildning och val av yrke. Men, som Goldin också har visat, så finns det fortfarande stora löneskillnader mellan män och kvinnor med samma yrken. Dessa inkomstskillnader uppstår i hög grad i samband med att första barnet föds”, skriver Kungl. Vetenskapsakademin i pressmeddelandet.

MISSA INTE: Fick UA-medlemskap av mamma – nu är James börs-vd för miljardbolag

Bryter ny mark

Claudia Goldin är den tredje kvinnan som får Nobels ekonomipris.

– Jag är jätteglad, vi har tagit upp henne förr och sagt att det borde varit hennes tur. Det känns mer aktuellt än någonsin, säger Micael Dahlén, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, enligt SVT.

Arizo Karimi är docent i nationalekonomi vid Uppsalas universitet.

– Kvinnors inträde och framsteg på arbetsmarknaden är en av de stora revolutionerna under de senaste årtiondena och Claudia Goldin har gjort banbrytande forskning i det här fältet, säger hon enligt SVT.

SE ÄVEN: Experten: Fem heta investmentbolagstips

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem