Foto: Colourbox.

Fem råd: Så kan du prata om ekonomi med unga

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen på Ung Privatekonomis webbplats

Det har inte undgått någon att det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna. Barn och unga känner också av konsekvenserna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det och att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Men att prata om ekonomi kan kännas svårt och komplext. Därför har Ung Privatekonomis informatör Ebba Holmqvist skrivit ihop några tips för att förstå hur man kan närma sig ämnet på ett effektivt sätt.

Var öppen och ärlig

Våga vara transparent med utmaningar. Barn och ungdomar kanske inte förstår hela perspektivet på det ekonomiska läget men de känner av om familjemedlemmar oroar sig för det. Om ni står inför ekonomiska utmaningar, som påverkan av höga räntor eller ökande matkostnader, diskutera detta öppet. Förklara hur sådana situationer påverkar budgeten och vilka åtgärder ni tar för att hantera dem. Detta lär ut vikten av att anpassa sig till förändrade ekonomiska förhållanden. Avsaknad av kunskap och förståelse leder till oro så låt dem ta del av familjens budgetplanering, utgifter och sparande. Visa på konkreta exempel, som hur ni budgeterar för mat, semester eller andra utgifter. Detta hjälper ungdomar att förstå vardaglig ekonomisk förvaltning och betydelsen av att planera.

LÄS OCKSÅ: Fyra aktier på rea: ”Potentiell kursdubblare”

Var personlig

Dela med dig av dina ekonomiska framgångar och motgångar. Vi alla har gjort ekonomiska misstag, kanske glömt betala en faktura, slösat bort sina pengar på dumma saker eller gjort dåliga investeringar. Genom att dela med sig av sina personliga misstag skapas en känsla av trygghet hos den unga personen. Att hantera pengar kan kännas överväldigande men att veta att alla stöter på motgångar kan skapa en trygghet och inge ett förtroende hos barnet att be om hjälp om den behöver det.

MISSA INTE: Fem aktier med risk för sänkt utdelning

Var realistisk men glöm inte att vara positiv

Det är viktigt att prata om ekonomiska utmaningar man har just nu eller stött på tidigare i sitt liv. Men det går att betona vikten av att ha koll på sin ekonomi genom att även visa på alla fördelar med att ha koll på sin ekonomi. Uppmuntra till en positiv inställning till att hantera pengar och betona vikten av ekonomisk självständighet. Diskutera hur ekonomisk kunskap och planering kan leda till större frihet och fler valmöjligheter. Pengar är inte allt och det ligger något i uttrycket ”man kan inte köpa lycka”. Men livet blir lättare om man har en stabil ekonomisk grund.

SE ÄVEN: Skydda din portfölj – från valutaknock: ”Var medveten om risken”

Anpassa samtalet till ungdomens ålder och förståelse

När man pratar om pengar med barn och unga kan det vara svårt att veta var man ska börja och därför kan det vara hjälpsamt att ta upp exempel som är relevanta för barnens ålder. Det gör det både mer intressant att lyssna på men gör det också lättare att förstå. För yngre tonåringar kan det vara mer strategiskt att diskutera grundläggande koncept som att spara för något specifikt som de vill köpa. För äldre ungdomar kan diskussionen utvidgas till mer komplexa ämnen som investeringar och skulder. Kanske kan ni köpa deras första aktier tillsammans eller prata om vad det egentligen betyder om man handlar på kredit.

YTTERLIGARE LÄSNING: Så mycket höjs ISK-skatten

Diskutera aktuella ekonomiska händelser

Är det svårt att hitta en naturlig ingång för att börja prata om pengar kan det hjälpa att ta hjälp av nyheterna och ta upp aktuella händelser i ekonomin. Det kan vara förändringar i räntor, inflation eller stora ekonomiska beslut i Sverige och globalt. Fråga ungdomar vad de tror om dessa händelser och hur de skulle kunna påverka dem personligen och samhället i stort. Använd dessa diskussioner för att förklara ekonomiska principer och hur de påverkar ens vardagliga liv och samhället i stort. Det hjälper ungdomar att förstå sambandet mellan global ekonomi och den personliga ekonomin.

Att prata med ungdomar om ekonomi är inte bara viktigt för deras nuvarande förståelse av ekonomin, utan också för att ge dem verktygen de behöver för att ta sina första egna ekonomiska beslut. Genom öppenhet, ärlighet och relevanta exempel kan du hjälpa till att utveckla en sund relation till pengar och ekonomi.

LÄSTIPS: Så blir du rik på börsen: ”Då ska du köpa mer aktier”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem