Foto: Nordnet.

Skydda din portfölj – från valutaknock: ”Var medveten om risken”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Att köpa aktier som är noterade i andra länder eller fonder med fokus på utländska investeringar är ett utmärkt sätt att diversifiera sin portfölj. Men det gäller att ha koll på hur andra valutors värde kan ge avtryck på placeringarna. ”Det är viktigt att känna till”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. 

Det är både smart och sunt att inte bli för hemmablind i sina investeringar, utan att i stället också våga blicka utanför Sveriges gränser. 

Det är dock ett måste att ha en förståelse för en särskild aspekt i placeringar som är hemmahörande eller fokuserade på andra marknader: Valutan. 

– Investerar man i en utländsk aktie beror aktiens marknadsvärde på aktiekursens avkastning, men också på valutaeffekter. Går dessa två faktorer åt olika håll kan de delvis ta ut varandra.  Avkastningen för din portfölj visas alltid i svenska kronor, där valutaeffekten alltså finns med. Så förutom marknadsrisk och bolagsspecifik risk tar du även valutarisk när du investerar i utländska aktier, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.  

LÄS OCKSÅ: Så blir du rik på börsen: ”Då ska du köpa mer aktier”

Skiljer det sig mellan olika valutor, vid köp av till exempel en aktie som är noterad i ett ”euroland” och en som är listad i USA?

– Principen är densamma. Köper du en tysk aktie som exempelvis Zalando kommer avkastningen att påverkas av förhållandet mellan kronan och euron precis som exempelvis Apple påverkas av kronans förhållande till dollarn. 

Den svaga kronans betydelse

Det har inte gått att missa att den svenska kronan varit väldigt svag på senare tid. Det är något som frustrerat konsumenter i landet – men som också gynnat investeringar i inte minst amerikanska värdepapper. 

– Alla som investerat i amerikanska aktier eller för den delen USA-fonder och globalfonder har fått uppleva den boost som blivit ett resultat av kronans kraftiga försvagning mot dollarn de senaste åren. Man har helt enkelt fått mer tillbaka i kronor för varje dollar man köpt fondandelar för och dessa tillgångar har gått bättre ur en svensk sparares perspektiv än vad de annars skulle ha gjort, säger Frida Bratt. 

Vad kommer att ske om kronan stärks? 

– Tyvärr är ju också effekten den motsatta. Om den svenska kronan stärks kommer det vara positivt för Riksbankens inflationsbekämpning och för den som ska ut och resa. Men det kommer att vara negativt för svenskarnas sparande i utländska aktier däribland i globalfonder. Det kan gå fort den dag det vänder, och nu pekar allt på att den amerikanska centralbanken har nått räntetoppen. Det betyder att vi kan stå inför en dollarförsvagning samtidigt som riskaptiten ökar. Det är något som generellt sett bör vara positivt för små valutor som den svenska kronan. 

MISSA INTE: Åtta punkter – för att slå börsen rejält

Index rusade – innehaven backade

Något som upplevdes som märkligt av många var när USA-börserna nyligen steg kraftigt under en handelsdag – medan värdet på investeringarna i den svenske spararens depå backade.  

Frida Bratt förklarar skeendet.  

– Avkastningen redovisas i svenska kronor. Om börsen rusar men dollarn försvagas lika mycket kommer dessa faktorer att ta ut varandra. Det kan orsaka viss förvirring om man loggar in på sitt konto en dag när börsen stigit kraftigt och ser att ens USA-fond inte hängt med. Det beror alltså på valutan. Dessutom är det så att många fondbolag kurssätter sina fonder runt klockan 16–17 svensk tid, så eventuella börsuppgångar i USA efter det och fram till klockan 22.00 kommer hämtas in i fondens NAV först dagen därpå. 

SE ÄVEN: Fem aktier med risk för sänkt utdelning

Hur stor plats bör utländska investeringar ha i en portfölj?

– Sverige är en liten del av världsmarknaden och det finns sektorer man helt enkelt inte kommer åt i Sverige, som trots allt fortfarande framför allt karaktäriseras av bank och verkstad. Tänk big tech i USA eller lyxbolag i Frankrike. Även de nordiska marknaderna har sina olika karaktärer. Så även om de svenska exportjättarna är internationella och erbjuder stor exponering mot andra marknader än den svenska tycker jag att utländska aktier har en given plats i en portfölj. Exakt hur stor andel är till viss del en fråga om tycke och smak. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Aktierna med högst direktavkastning

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter