Foto: Colourbox

Fyra aktier på rea: “Potentiell kursdubblare”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Köper du hellre aktier än varor och produkter som är på rea i samband med Black Friday? Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand delar med sig av fyra aktier som har möjlighet att bli riktiga investeringsfynd. “Det är en undangömd pärla”, säger han om ett av bolagen.

Det är dags för omtalade Black Friday – där konsumenter jagar och shoppar hejvilt bland erbjudanden på varor och produkter av alla dess slag.

Prisjakt skriver att 31 procent av svenskarna planerar att handla i samband med reahögtiden och siffror från Konsumentkompassen Q4 visar att den genomsnittliga budgeten för Black Friday kommer att landa på 2 569 kronor.

Det är dock absolut inte ett måste att köpa kläder, elektronik eller andra typer av varor i samband med Black Friday. Det går i stället lika bra att investera i aktier.

Stock Magazine har tagit hjälp av Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand för att hitta bolag på börsen som just nu kan ses som extra billiga och prisvärda.

– Jag har tagit en titt på intressanta case som har en återhämtningspotential genom att förbättra sina verksamheter på egen hand och kan göra en form av “turn around”. Dessutom ska värderingarna vara attraktiva för att bolagen ska platsa på listan, säger Robert Oldstrand.

MISSA INTE: Så mycket höjs ISK-skatten

Getinge går mot en vändning

Först och främst slår Robert Oldstrand ett slag för Getinge.

Han anser att medicinteknikbolaget kan stå inför en bra återhämtning och är attraktivt prissatt när Getinge nu kommer från en period med svårigheter som går att koppla till egna kvalitetsproblem.

– Getinge har stått för tre vinstvarningar det senaste året och aktien har tagit ganska mycket stryk. Getinge har tappat vinst och det har blivit både en vinst- och en aktiekurskollaps.

Robert Oldstrand vill inte förminska problemen i produktionen eller med kvaliteten på produkterna som satt käppar i hjulet. Men han konstaterar också att han tycker sig att ha sett lågpunkten och att Getinge nu börjar att komma till bukt med bristerna.

– Det finns absolut vissa risker kvar, men en hel del har redan ordnat upp sig. Det ser ut som om vinsterna har bottnat ur och att risken finns på uppsidan. Värderingen har kommit ned och både en lönsamhets- och vinstförbättring är att vänta.

Robert Oldstrand räknar med att Getinges rörelsemarginal kan återhämta sig till upp mot 15 procent under 2024 och 2025 och han framhåller bolagets världsledande ställning.

– Det finns alla förutsättningar att lyckas väldigt bra framåt. Återhämtningen som vi ser framför oss är absolut inte inprisad i aktiekursen.

LÄS ÄVEN: Fem aktier med risk för sänkt utdelning

Essity har ödet i egna händer

Robert Oldstand betonar att det har varit en form av “stockpicking-miljö” på börsen en längre tid. Det kan vara stora skillnader mellan enskilda bolag inom specifika sektorer och att välja rätt aktie har varit och är fortsatt väldigt viktigt.

Ett konsumentbolag som Robert Oldstrand ser en uppsida i är konsumentjätten Essity.

– Bolaget har haft ganska stora problem och en tung kostnadsmotvind. Nu ser vi att prishöjningarna har börjat att komma ikapp och att dynamiken mellan pris- och kostnadskomponenten har blivit mer normaliserad. Nu borde vi vara i en situation där det snarare går att förvänta sig en marginalförbättring i Essity.

Robert Oldstrand understryker att det finns många ess i rockärmen som Essity kan använda sig av. Några sådana är möjligheten att sälja affärsben som inte är av kärnverksamhetskaraktär. Här nämner han bolagets delägarskap i Vinda och mjukpappersverksamheten i Europa som två exempel.

– Det är kapitaltunga verksamheter eftersom det är dyrt att köpa massa. De har lägre marginaler och om Essity blir av med de här verksamheterna kommer det att komma in mycket pengar i bolaget som skapar manöverutrymme.

Att göra förvärv och/eller återköp av aktier är några värdeskapande saker som Essity kan göra, enligt Robert Oldstrand.

– Det finns en god vinstpotential när kostnadsdynamiken normaliseras. Den är inte reflekterad i aktien som handlas med en 25-procentig rabatt sett mot den historiska värderingen. Det är attraktivt och det finns även potentiella triggers i möjliga försäljningar av verksamheter.

SE OCKSÅ: Skydda din portfölj – från valutaknock: ”Var medveten om risken”

Alimak underskattas av marknaden

Robert Oldstrand börjar att se ett mönster i att det sker mer och mer i ett gäng hårt pressade småbolag. Alimak är ett sådant av storleksklassen som faller aktiestrategen i smaken.

Alimak, som börsnoterades 2015, handlas till en intressant värdering om ett p/e-tal på 11 för nästa år. Under fem års tid levererade hisskoncernen inte på sina mål, men under norske vd:n Ole Kristian Jodahls ledning har det börjat att hända grejer.

– Alimak har genomfört tre omstruktureringsprogram och delat upp sina fem divisioner. Bolaget har en marknadsledande position globalt och en jämn fördelning sett över olika världsdelar. Alimak verkar i 120 länder och har stor regional närvaro på olika platser.

Robert Oldstrand gillar att Alimak har en exponering mot flera olika industrier. Det behövs hissar för vertikala lösningar inom industrin och det är en styrka att Alimak har en bred exponering mot slutmarknaden.

I samband med kapitalmarknadsdagen nyligen lanserade Alimak nya mål. Bolaget har redan lyft sin marginal från 13-14 till 16 procent och nu är planen att den ska upp till 18 procent.

– Det är ambitiöst, absolut, men jag tror att de kan lyckas med det här. De har levererat en procents organisk tillväxt i en tuff marknadsmiljö. Det är starkt gjort att leverera sådan styrka i utmanande tider.

Robert Oldstrand framhåller att Alimaks skuldsättning ökade rejält i samband med förvärvet av Tractel. Med hjälp av en nyemission har skuldsättningen nu kommit ned.

– Om Alimak fortsätter att ha ett starkt kassaflöde kommer den att komma ned ännu mer. Man skulle kunna tänka sig att Alimak kommer att kunna förvärva bolag med höga marginaler. Det är en fragmenterad marknad som de verkar på, så det saknas verkligen inte köpobjekt. Alimak har börjat att leverera på sina mål, men marknaden har inte fått upp ögonen för att det är ett annat bolag nu än tidigare. Det är lite av en undangömd pärla med kvalitetsstämpel.

YTTERLIGARE LÄSNING: Åtta punkter – för att slå börsen rejält

Potentiell kursdubbling i Securitas

Sett ur ett lite längre perspektiv ser Robert Oldstrand fina möjligheter för Securitas. Han konstaterar att säkerhetsbolaget har stått och stampar ett längre tag i samband med en turbulent period där emissionen som skulle finansiera förvärvet av Stanley Securities drog ut på tiden.

– Tanken är att caset ska bestå av en högre andel digital säkerhet där marginalen är betydligt högre. Securitas vill gå ifrån den traditionella bevakningen och lyfta sin digitala resa. 30–35 procent av omsättningen är från digital övervakning i dag, vilken de vill öka ytterligare. Det kommer att leda till en marginal- och lönsamhetsförflyttning.

Robert Oldstrand tror att Securitas är på god väg att förbättra sin lönsamhet och kan lyckas med att nå sitt mål för rörelsemarginalen på närmare 8 procent 2025. På längre sikt är målet 10 procent.

Bolaget är räntekänsligt och har haft problem med sitt kassaflöde när räntorna stigit. Men Robert Oldstrand räknar med att kassaflödet kommer att bli bättre i början av 2024.

– Om Securitas levererar på det kommer aktien att ta fart. Den är väldigt lågt värderad i en historisk jämförelse. Om de infriar sina mål och får ned skuldsättningen är aktien en dubblingskandidat på två år. Men det gäller också att ha lite tålamod.

LÄSTIPS: Tv-stjärnans väg till ekonomisk frihet: ”Aktier är en bra affär”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem