Johanna Englundh arbetar som redaktör på Morningstar. Foto: Privat.

Diversifiera portföljen med oälskade fonder

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2024

En Nordenfond kan ge en riktigt bra riskspridning i din portfölj, med olika branscher och valutor. Men historiskt har de inte varit särskilt populära bland svenska sparare.

Varför en Nordenfond?

En Nordenfond investerar främst i aktier i företag från skandinaviska länder som Sverige, Norge, Finland och Danmark. För att en Nordenfond ska klassas som just en Nordenfond måste den investera minst 75 procent av sina totala tillgångar i aktier, och investera minst 75 procent av aktietillgångarna i aktier från de nordiska länderna.

Det kan kännas som att våra nordiska länder har mycket gemensamt och att en Nordenfond inte skulle bidra med särskilt mycket diversifiering jämfört med en genomsnittlig Sverigefond. Men så är inte fallet.

Den svenska marknaden domineras av industri- och finansbolag medan den danska börsen präglas av hälsosektorn. Oslobörsen är å andra sidan energitung (olja) samtidigt som det i Finland är mycket IT, men även industri, råvaror och finansbolag.

Tillsammans bidrar alltså de olika länderna med en god mix till Nordenfonderna, och inte bara när det kommer till sektorer. I och med att vi alla har olika valutor bidrar det till en ytterligare diversifiering.

LÄS OCKSÅ: Tre spännande aktier: ”Kvalitet till rea”

Hur ser en Nordenfond ut?

Om man kikar närmare på de drygt 30 svenskregistrerade Nordenfonderna så är det tydligt att Sverige står för den största delen i portföljerna. I genomsnitt tar svenska bolag upp 56 procent av portföljerna, medan Danmark kommer på en andraplats med 14,5 procent och Norge utgör 11,9 procent och Finland står för 9,3 procent.

Den vanligaste aktien är dock danska läkemedelsjätten Novo Nordisk, vilket inte är särskilt förvånande då det faktiskt är Europas största företag mätt efter börsvärde. Den näst vanligaste aktien är svenska Investor, följt av Volvo och Astra Zeneca.

MISSA INTE: Analytikern: Köpvärda aktier att fiska upp

Nordenfonder att välja på

Det finns 29 svenskregistrerade Nordenfonder att välja på, men om man även inkluderar utländska Nordenfonder som är tillgängliga för oss svenska sparare ökar antalet till hela 56 fonder. Exakt vilka du kan spara i kan skilja sig åt mellan banker och sparplattformar, så kolla upp vilket utbud som erbjuds till just dig.

I genomsnitt gav de drygt 30 Nordenfonderna i Sverige en avkastning på 8,1 procent 2023. Spannet var dock stort, där den bästa (Lannebo NanoCap) steg 19,1 procent medan den sämsta (Consensus Småbolag) föll hela 16,8 procent. Kom ihåg att fonders avkastning kan svänga mycket under ett år, och att ett år är en väldigt kort tidsperiod i det långa loppet.

Om du är intresserad av en Nordenfond är det bättre att du kollar på historiska avkastningen under en längre tidsperiod, hur portföljen ser ut, på avgiften och på förvaltaren och eventuella betyg för att skapa en helhetsbild.

SE ÄVEN: Dolda utdelningen: ”Riktiga kassakor”

Nordenfonder inte särskilt populära bland svenskar

Trots att investerare tenderar att investera mer i länder de känner till, och framför allt i sin hemmamarknad, så är inte Nordenfonder särskilt populära bland svenska sparare. De hamnar långt ner på listan över var mest pengar är placerat i Sverige.

I stället är det globalfonder som är mest populärt, vilket kan kännas förvånande då många av oss troligtvis har en starkare koppling till våra nordiska grannländer än USA (som utgör största delen i en globalfond). Men vi investerar samtidigt i vår hemmamarknad genom Sverigefonder, som är den näst populäraste aktiefondkategorin.

De två kategorierna man kan kolla närmare på för att jämföra Nordenfonder är Nordic Equity samt Nordic Small/Mid-Cap Equity, som hamnar på en 18:e respektive 22:a plats när man kollar på marknadsandelen i Sverige.

Under 2023 valde sparare att ta ut pengar ur båda kategorierna. De hade nettoutflöden på 2,6 respektive 3,6 miljarder. Aktiefonder som grupp hade samtidigt inflöden under året på nästan 60 miljarder, så det är tydligt att spararna valde bort Nordenfonder till förmån för andra kategorier.

Det kan dock finnas en tydlig förklaring. Globalfonder har levererat en fantastisk avkastning de senaste åren, och under 2023 var avkastningen för en genomsnittlig globalfond dubbelt så hög som för Nordenfonderna.

Vad framtiden kommer visa är det ingen som vet. Globalfonder kan fortsätta sitt vinnartåg, drivet av de amerikanska teknikjättarna, eller så är det någon annan marknad som kommer ta över.

Men en sak är säker: Om du är intresserad av nordiska aktier och de olika branscherna som kan bidra med en bra diversifiering i din totala portfölj kan en Nordenfond vara ett bra alternativ.

YTTERLIGARE LÄSNING: Utdelningsportfölj för guldkant: ”Skönt när pengar trillar in”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter