David Sundin och Johan Petersson. Foto: Oliver Martin Henriquez/TV4.

Utdelningsportfölj för guldkant: “Skönt när pengar trillar in”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Johan Peterssons investeringsstrategi blev känd i Bäst i test. För Stock Magazine utvecklar komikern och tv-personligheten sin syn på utdelningsaktier och delar med sig av ett par innehav i sin portfölj. Om jag får 5–6 procent i avkastning är jag nöjd”, säger han. 

Ja … ehm … jag har börjat att köpa utdelningsaktier”.  

Ovan mening ingick i Johan Peterssons försök att vinna utmaningen som gick ut på att imponera på en tonåring i högaktuella tv-programmet Bäst i test i TV4.  

– Det var en smått omöjlig uppgift. Det kom helt spontant och blev klassiskt vuxensnack. Om man träffar rätt med utdelningsaktier blir det häftigt, men jag förstod väl att jag inte skulle vinna den här utmaningen. Jag brukar dra samma harang för mina barn och nu blev det fredagsunderhållning på tv, säger Johan Petersson och skrattar.  

Komikern- och tv-personligheten, som bland annat är känd för sin medverkan i populära program som Disneyklubben, Doktor Mugg, Partaj och Helt perfekt, slutade sist av samtliga deltagare i utmaningen.  

“Coola aktier, mannen”, förmedlade tonåringen Astrid ironiskt via programledaren David Sundin och gav Johan Petersson lägst betyg när det kom till att ha en faktor av imponerande häftighet. 

LÄS OCKSÅ: David Sundins lärdom – av miljonförlusten: ”Investerar inte i aktier”

Att investera i börsnoterade bolag som är flitiga på att dela ut pengar till sina aktieägare är dock otvivelaktigt något som kan leda till en häpnadsväckande utveckling över tid. 

– När jag började att investera privat för ett antal år sedan efter att ha fokuserat på att spara i breda fonder till lägre risk till min tjänstepension fastnade jag för utdelningsaktier. Det handlar om stora bolag som inte behöver återinvestera så mycket i sin verksamhet. Bankerna har redan sitt affärssystem. Om de gör vinster går det till utdelning. Samma gäller för teleoperatörerna. Jag tittar långsiktigt på den här typen av bolag och om jag kan få 5–6 procent i avkastning via utdelningar är jag nöjd, konstaterar Johan Petersson. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Måns Möllers tunga aktiemissar: ”Katastrof”

Så ser portföljen ut

Johan Petersson berättar att såväl Telia som Tele2 finns i portföljen. Det gör även flera av storbankerna.  

– Sedan har jag även aktier i JM och i en nischbank. JM är stabilt och har en bra affärsidé, även om dess aktie så klart påverkats av den allmänna oron kring byggsentimentet.  

Stabilitet är din grej?

– Verkligen. Jag gillar när pengarna trillar in på kontot. Det är en skön känsla att kunna gå tillbaka och se hur mycket jag har fått i kronor och ören på ett år. Därför köper jag aktier där det känns som om kursen är rätt så stabil och som om de har en trygg utdelningsandel, konstaterar Johan Petersson, och tillägger: 

– Men jag har också fått lära mig att utdelningen kan minska eller rent ut sagt dras in när det blir kärvare tider. Det är klart att det gäller att vara medveten om det. 

MISSA INTE: Aktierna med högst direktavkastning

Funderar du på att vikta om och satsa lite mer på aktier som har en högre kurs- och utdelningstillväxt än teleoperatörer och banker har?

– Det är en plan på sikt. Jag vill bli bättre på att sprida riskerna och kanske inte ha så många telekom- och bankaktier i portföljen. Jag är bara i uppstarten och har mycket att lära mig. 

Blickar framåt

Över tid har Johan Petersson sitt mål med sin utdelningsstrategi klart för sig. 

– Det ska bli en form av guldkant på tillvaron på ålderns höst. 

I 2024 års andra nummer av Unga Aktiesparares medlemstidning Stock Magazine, som släpps i slutet av maj, kommer det att bjudas på en längre intervju med Johan Petersson. 

SE ÄVEN: 10 aktier med störst utdelning 2024

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem