Foto: Unsplash.

Så hittar du vinnaraktier i vardagen

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Denna artikel publicerades ursprungligen i tidningen Barn och Unga

Aktier kan ofta kännas som något komplicerat och svårt. Kanske känns det än mer komplicerat om du är ung och inte har så mycket erfarenhet av aktier eller om du vill förklara aktier för någon ung person utan att det känns som raketforskning. Börja med att titta runt omkring dig, skriver Unga Aktiesparares vd Henrik Johansson.

LÄS OCKSÅ: Uppmaningen – i oroliga börstider: ”Farligt”

Varje dag stöter både vuxna och barn direkt eller indirekt på tusentals företag eller åtminstone tjänster och produkter från olika företag. Du är troligen på något sätt kund till många av dessa företag. Det kan vara allt från din telefon, maten du äter eller ett abonnemang för film eller musik. Din inkomst, vilken kan vara lön, studiebidrag eller en månadspeng, spenderas och går till flera av dessa företagen. Tänk om du kunde få ta del av pengarna du och många andra betalar till dessa företag för att de ger dig och andra de tjänster och produkter ni vill ha.  

Världens största secondhandbutik

Det är här aktier kommer in i bilden. Ägarna till ett företag som har blivit ett aktiebolag har valt att dela upp sitt företag i ett antal bitar. Det kan vara allt från hundra bitar till miljontals. Nu har ägarna möjlighet att sälja delar av sitt företag till någon annan som skulle vilja bli ägare. Många aktiebolag handlas över en börs. Jag hade en lärare som en gång beskrev börsen som “världens största secondhandbutik”. Fast i stället för att folk köpte och sålde kläder, så köpte och sålde de delar av företag. Det är alltså en handelsplats där någon som vill sälja en bit av ett företag kan möta någon som vill köpa en bit av ett företag. 

Det finns alltså företag som dina pengar går till och många av dem kan du bli delägare i. Även en väldigt ung person kan hitta flera börsnoterade bolag i sin vardag. Om vi börjar med de varor och tjänster vi använder varje dag kan vi nämna saker som mat, telefon, banktjänster och kläder. Om vi börjar med mat hittar du både Hemköp och Willys på börsen genom bolaget Axfood. Du kanske har en Iphone eller Galaxy från de börsnoterade bolagen Apple och Samsung.

MISSA INTE: Förvaltaren bästa investmentbolagsfavoriter: ”Köpläge i aktierna”

Titta på dina skor och kläder

Våra största banker Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank finns alla på börsen. Går vi vidare till kläder, så kanske du har på dig ett par skor från Nike eller Adidas. Du kanske beställer dina kläder från Zalando eller H&M. Alla dessa företag kan du bli aktieägare i på börsen. 

När det kommer till nöjen kan du hitta många börsnoterade bolag. Exempelvis ibland streamingtjänsterna är nästan alla på börsen. Oavsett om det är Netflix, Disney eller Viaplay kan du bli delägare i dem. 

SE ÄVEN: Investera som en mästare: ”Utklassat index”

Fem kloka råd för att lyckas med dina investeringar:

Förstå vad du köper

Köp aktier i företag du förstår hur de tjänar pengar. 

Håll dig informerad 

Håll lite koll på ditt sparande och dina investeringar. Det blir mycket roligare så. 

Spara långsiktigt  

På kort sikt kan börsen gå väldigt dåligt, men har blivit väldigt bra på lång sikt. 

Spara regelbundet

Försök köpa lite då och då inte bara vid ett tillfälle. 

Sprid riskerna

Köpa aktier i många olika företag eller så köper du en fond där någon annan har valt flera olika aktier. Ingen kan veta säkert vilket företag som kommer gå bra och vilket som kommer gå dåligt.

YTTERLIGARE LÄSNING: Så blir du miljonär – på att sluta slänga mat

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem